Σε ένα απομακρυσμένο νησί του Αιγαίου, ένα ζευγάρι που προσπαθούσε επί χρόνια να αποκτήσει παιδί, κρατά επιτέλους στην αγκαλιά του ένα νεογέννητο. Η ελπίδα γεννήθηκε χάρη σε μια εξωσωματική γονιμοποίηση που πραγματοποιήθηκε δωρεάν.
Με την υπογεννητικότητα να πλήττει την Ελλάδα – και ιδιαίτερα τις ακριτικές περιοχές – η πρόσβαση σε ιατρική υποστήριξη για ζευγάρια με προβλήματα γονιμότητας δεν είναι απλώς θέμα υγείας. Είναι κρίσιμο κοινωνικό ζήτημα. Στις μικρές κοινότητες των νησιών και του Έβρου, όπου οι επιλογές είναι περιορισμένες και οι μετακινήσεις δύσκολες, η ελπίδα γίνεται συχνά πολυτέλεια.
Η σύμπραξη της Eurobank με το Σωματείο Be-Live έρχεται να ανατρέψει αυτή την πραγματικότητα. Με επικεφαλής τους γυναικολόγους αναπαραγωγής Βασίλη Κελλάρη και Χάρη Χηνιάδη, η Be-Live προσφέρει δωρεάν θεραπείες εξωσωματικής γονιμοποίησης, καλύπτοντας όχι μόνο το ιατρικό κομμάτι, αλλά και όλα τα έξοδα που συνεπάγεται η διαδικασία, φάρμακα, εξετάσεις, εργαστηριακές δομές, μεταφορές, χάρη στην πλήρη κάλυψη της Τράπεζας.
Τα αποτελέσματα είναι απτά. Με τη στήριξη της Τράπεζας, έχουν ήδη γεννηθεί 60 μωρά σε όλη την Ελλάδα, εκ των οποίων 31 στα ανατολικά σύνορα της χώρας, ενώ 15 εγκυμοσύνες βρίσκονται σε εξέλιξη.
Πώς λειτουργεί το πρόγραμμα – Ποιοι μπορούν να ωφεληθούν
Το πρόγραμμα απευθύνεται σε ζευγάρια που διαμένουν μόνιμα σε συγκεκριμένες περιοχές της ανατολικής ακριτικής Ελλάδας:
- Περιφερειακή Ενότητα Έβρου
- Περιφερειακές Ενότητες Λέσβου, Χίου, Σάμου και Λήμνου
- Περιφερειακές Ενότητες Ρόδου, Κω, Καλύμνου και Καρπάθου
Οι θεραπείες πραγματοποιούνται κατόπιν αίτησης προς το Σωματείο, με οικονομικά, ιατρικά και κοινωνικά κριτήρια. Η Τράπεζα καλύπτει όλα τα έξοδα της εξωσωματικής (εξετάσεις, φάρμακα, ιατρικές δομές κλπ). Πρόκειται για μια ολιστική προσέγγιση στήριξης, που ξεπερνά τα στενά όρια μιας απλής χορηγίας και αγγίζει τον πυρήνα της ανθρώπινης ανάγκης.

Εκστρατεία ενημέρωσης του πληθυσμού
Παράλληλα, το μη κερδοσκοπικό σωματείο Be-Live, με τη στήριξη της Τράπεζας, πραγματοποιεί σεμινάρια που απευθύνονται σε οικογένειες με θέματα υπογονιμότητας αλλά και στο ευρύ κοινό.
Στόχος των σεμιναρίων είναι να ευαισθητοποιήσουν τους συμπολίτες μας και να τους ενημερώσουν για τις δυνατότητες τεκνοποίησης με εξωσωματική γονιμοποίηση.
Μέχρι σήμερα, έχουν πραγματοποιηθεί 17 εκδηλώσεις σε νησιά και ακριτικές περιοχές όπως το Καστελόριζο, η Σάμος, οι Φούρνοι, η Ορεστιάδα, η Μυτιλήνη, η Χίος, η Κως, η Ικαρία, η Λέρος, η Αστυπάλαια και άλλες.
Αυτό που κάνει τη δράση ακόμη πιο σημαντική, είναι η ψυχολογική και κοινωνική διάσταση που ενσωματώνει. Σε μικρές κοινωνίες, το θέμα της υπογονιμότητας παραμένει συχνά ταμπού. Η δημόσια παρουσία των γιατρών, οι ανοιχτές συζητήσεις και η στήριξη από μια μεγάλη τράπεζα όπως η Eurobank, απενοχοποιούν το θέμα στην τοπική κοινωνία, προσφέροντας όχι μόνο λύση, αλλά και αποδοχή.
Η συνεργασία Eurobank – Be-Live προσφέρει στους ανθρώπους της Περιφέρειας ισότιμη πρόσβαση σε θεραπείες που αλλιώς θα ήταν οικονομικά ή γεωγραφικά απρόσιτες.
Σε μια χώρα που γερνά και ερημώνει, κάθε μωρό που γεννιέται είναι μια νίκη. Και κάθε οικογένεια που ενισχύεται στην πιο ευαίσθητη στιγμή της, είναι μια ελπίδα για το αύριο. Το πρόγραμμα «Μπροστά για την Οικογένεια» και η συνεργασία με την Be-Live δείχνουν ότι το δημογραφικό αντιμετωπίζεται με πράξεις, συνεργασίες και πίστη στον άνθρωπο.
Η ιστορία της Δήμητρας
Στην άκρη του Αιγαίου, στη Σάμο, η Δήμητρα πάλεψε με την αγωνία της υπογονιμότητας, αλλά δεν έχασε ποτέ την ελπίδα της και έκανε τελικά το όνειρό της πραγματικότητα. Ένα αληθινό παράδειγμα για το πώς η ζωή, με αγάπη και υποστήριξη, βρίσκει πάντα τον τρόπο να ανθίσει.
Η ιστορία της Βασιλικής
Η Βασιλική στη Λέσβο έδωσε τον δικό της αγώνα με την υπογονιμότητα και κράτησε ζωντανή την ελπίδα της μέχρι τέλους. Σήμερα, κρατά στην αγκαλιά της το μεγαλύτερο δώρο, την κόρη της. Μια ιστορία που αποδεικνύει ότι η στήριξη μπορεί να μεταμορφώσει τη ζωή.
Η ιστορία της Χαριτίνης
Για τη Χαριτίνη από τη Χίο, ο δρόμος για τη μητρότητα δεν ήταν εύκολος, αλλά η θέληση για ένα παιδί ήταν πιο δυνατή από κάθε εμπόδιο. Και τα κατάφερε!
Περισσότερα για το Πρόγραμμα «Μπροστά για την Οικογένεια» εδώ.