Την πλήρη στήριξη του στη δικαστική προσφυγή τοπικών πρακτόρων της Σαντορίνης, για την ακύρωση επιβολής προστίμου από τις τοπικές λιμενικές αρχές για μη είσπραξη αχθοφορικών δικαιωμάτων, τονίζει με ανακοίνωσή του , ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας (ΣΕΕΝ) και καλεί την πολιτεία να λάβει άμεσα μέτρα για την κατάργησή τους.

«Η κατάργηση των αχθοφορικών αποτελεί όμως μόνο την κορυφή του παγόβουνου. Η κατάργηση του συνόλου των μη ανταποδοτικών κρατήσεων υπέρ συγκεκριμένων ιδιωτικών ομάδων καθώς και ο περιορισμός των κρατήσεων υπέρ του Δημοσίου που επιβαρύνουν τα εισιτήρια μέχρι 40% συνολικά, είναι μονόδρομος για την διατήρηση των ναύλων της Ακτοπλοΐας σε ανταγωνιστικά επίπεδα, ιδιαίτερα υπό τις σημερινές δύσκολες συνθήκες για τις Ακτοπλοϊκές εταιρείες» αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση.

Σύμφωνα με τα Σωματεία Λεμβούχων, τα αχθοφορικά δικαιώματα είναι κατοχυρωμένα από το νόμο (ΦΕΚ 115 Β/07/02/00) και οι πράκτορες είναι υποχρεωμένοι να τα επικολλούν πάνω στα εισιτήρια των επιβατών που εκδίδουν από το νησί και προς όλους τους προορισμούς.

Από την πλευρά τους κύκλοι της ακτοπλοΐας υποστηρίζουν ότι εάν υπήρχε εξορθολογισμός και κατάργηση των επιβαρύνσεων υπέρ τρίτων ο επιβάτης θα πλήρωνε σε χαμηλότερη τιμή το εισιτήριο και τα οφέλη θα ήταν περισσότερα καθώς θα υπήρχε και αύξηση της επιβατικής κίνησης.