Με αφορμή τον εορτασμό της Ημέρας Των Ενόπλων Δυνάμεων, η εκπομπή «Πρωταγωνιστές» με τον Σταύρο Θεοδωράκη, που μεταδόθηκε τη νύχτα της Πέμπτης (23/11) από τη συχνότητα του τηλεοπτικού σταθμού Alpha, επικεντρώθηκε στο έργο τους.

Μεταξύ των πολλών προσώπων που περιέγραψαν τους ρόλους τους ήταν κι ο πιλότος σε Rafale, Γιάννης Σιάνος, ο οποίος έχει πάνω από 20 χρόνια εμπειρίας πτήσεων και δη σε αποστολές αναχαίτισης.

«Όπως κάθε νύχτα, έτσι κι αυτή, ήταν σκοτεινή», είπε στον Στάυρο Θεοδωράκη με το που κατέβηκε από το αεροσκάφος. «Ακόμη και τις ήσυχες βραδιές εμείς πρέπει να εκπαιδευόμαστε, όπως θα είναι στην πραγματικότητα. Οι νύχτες είναι δύσκολες, οι μέρες με κακό καιρό είναι δύσκολες, οι μέρες με πολύ καλό καιρό μπορεί να αποδειχθούν δύσκολες, όμως η νύχτα από μόνη της είναι δύσκολη. Αν έχει φεγγάρι, έχεις τύχη, να μπορέσεις να δεις κάτι», εξήγησε και συνέχισε μιλώντας για τις αερομαχίες:

«Στο ιστορικό μου έχω αρκετά χρόνια στο ρόλο της αναχαίτισης, οπότε έχω βρεθεί πολλές φορές σε αυτή τη θέση. Τα έχω δει σχεδόν όλα εκεί πάνω», είπε κι έπειτα απάντησε σε ερώτηση για το πόσο δύσκολες είναι οι στιγμές της εμπλοκής: «Θέλουν πολύ σωστή διαχείριση και της δικής σου ψυχοσωματικής κατάστασης, αλλά να ελέγξεις και το τι κάνει ο άλλος. Τη στιγμή που κοιτάς το φτερό σου και βλέπεις τα όπλα καταλαβαίνεις ότι κουβαλάς μαζί σου τα ιδανικά ενός ολόκληρου λαού και το θεμιτό είναι να μπορείς να τους προσφέρεις ασφάλεια για να ζουν ελεύθερα».

Κωνσταντίνος Φλώρος: «Στην περιοχή που είμαστε πάντα θα χρειαζόμαστε ισχυρές ένοπλες δυνάμεις»

Στην εκπομπή «Πρωταγωνιστές» μίλησε και ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος. «Το κυριότερο για μια χώρα είναι να έχει αξιόπιστες, αποτελεσματικές και ισχυρές Ένοπλες Δυνάμεις. Το αγαθό της ασφάλειας είναι κάτι το οποίο, όταν υπάρχει, πολλές φορές δεν του δίνουμε τη σημασία που θα έπρεπε. Όταν, όμως, τεθεί σε έλλειψη ή σε αμφισβήτηση, τότε όλοι στρέφουν το βλέμμα τους προς την ασφάλεια, την εξωτερική ασφάλεια. Αυτό είναι το αγαθό που “παράγουμε”. Γι’ αυτό δουλεύουμε μέρα-νύχτα 365 μέρες το χρόνο κι αυτό το αντιλαμβάνεται η κοινωνία και μας το ανταποδίδει», τόνισε.

Επεσήμανε δε: «Ιδιαίτερα στην περιοχή που βρισκόμαστε, γιατί τη γεωγραφία δεν μπορείς να την αλλάξεις, η γεωγραφία είναι δεδομένη – μακάρι να μπορούσαμε να τραβήξουμε την Ελλάδα κάπου πιο ήσυχα – οπότε εδώ που βρισκόμαστε θα χρειαζόμαστε πάντα Ένοπλες Δυνάμεις και μάλιστα ισχυρές. Μια ματιά στο χάρτη φτάνει. Βαλκάνια: ήσυχα, αλλά όχι αρκετά. Ουκρανία. Είδαμε τι έγινε στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ, Αζερμπαϊτζάν-Αρμενία, πάμε πιο πέρα… Αφγανιστάν. Ερχόμαστε προς τα εδώ κι έχουμε Ιράκ, Συρία, Λίβανο, Λιβύη, τώρα έχουμε το Ισραήλ, είχαμε το Σουδάν. Δεν αναφέρομαι στο εθνικό μας πρόβλημα με την Τουρκία. Τώρα, είναι σε ύφεση, αλλά πρέπει να είμαστε πάντα προετοιμασμένοι. Είμαστε επίφοβος αντίπαλος και ελκυστικός συνέταιρος».