Ολοκληρώθηκε η μεγάλη πορεία για τα 50 χρόνια από την εξέγερση του Πολυτεχνείου. Ένα μικρό τμήμα της διαδήλωσης παραμένει μπροστά από την ισραηλινή πρεσβεία σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη συνεχιζόμενη αιματοχυσία στη Λωρίδα της Γάζας.

Σύμφωνα με την Αστυνομία οι διαδηλωτές έφτασαν τις 25.000 ενώ πραγματοποιήθηκαν 20 προληπτικές προσαγωγές. Η κυκλοφορία αυτή την ώρα διεξάγεται κανονικά στο κέντρο της Αθήνας.

Η πορεία με την αιματοβαμμένη σημαία

Φοιτητές – μέλη της ΠΑΣΠ πραγματοποίησαν νωρίτερα πορεία με την ιστορική σημαία.

Τα μέλη της ΠΑΣΠ έφτασαν νωρίς το μεσημέρι μπροστά από το Πολυτεχνείο, άνοιξαν την αιματοβαμμένη σημαία φώναξαν συνθήματα όπως «αδέρφια ζείτε εσείς μας οδηγείτε» και συνέχισαν την πορεία τους προς την αμερικανική πρεσβεία.

Φοιτητικοί σύλλογοι με σύνθημα «οι εξεγέρσεις δεν μπαίνουν στα μουσεία, εμπρός για της γενιάς μας τα Πολυτεχνεία», φορείς, ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, το ΜέΡΑ25, κόμματα κι οργανώσεις της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς, εργατικά σωματεία και συλλογικότητες του αντιεξουσιαστικού χώρου συγκεντρώθηκαν αρχικά στην πλατεία Κλαυθμώνος και στο άγαλμα του Κολοκοτρώνη και κατευθύνθηκαν προς την αμερικανική πρεσβεία.

Του συλλαλητηρίου προπορεύθηκε ο Σύνδεσμος Φυλακισθέντων Εξορισθέντων Αντιστασιακών 1967-1974 κρατώντας πανό με σύνθημα «Αντίσταση για πάντα στο φασισμό».

Νωρίτερα, όταν έκλεισαν οι πύλες του Πολυτεχνείου, φοιτητικοί σύλλογοι κρατώντας μια μεγάλη παλαιστινιακή σημαία πραγματοποίησαν προσυγκέντρωση και με πορεία κατευθύνθηκαν στην πλατεία Κλαυθμώνος περιμένοντας να ξεκινήσει ο κύριος όγκος της διαδήλωσης.

Μεγάλο τμήμα της πορείας που έφτασε στην Αμερικανική Πρεσβεία συνέχισε την πορεία του για την Ισραηλινή Πρεσβεία ώστε να διαμαρτυρηθεί για τις συνεχιζόμενες επιθέσεις του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας.

Στα δύο και στην πορεία ο ΣΥΡΙΖΑ

Χωρισμένος σε «γνωστούς» και «αγνώστους» κατέληξε ο ΣΥΡΙΖΑ στη πορεία του Πολυτεχνείου, αφού κατέβηκαν δύο διαφορετικά μπλοκ μετά το διαζύγιο με την «Ομπρέλα». Το ΚΚΕ μπήκε σφήνα ανάμεσα στους πρώην και νυν συντρόφους.

Συγκεκριμένα, πρώτο ήταν το μπλοκ αποτελούνταν από τα μέλη και στελέχη που αποχώρησαν από την αξιωματική αντιπολίτευση μετά την επεισοδιακή συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής. Είχαν μάλιστα ως διακριτικό στα πανό τους τον τίτλο «Διέξοδος Αριστερά».

Μεταξύ άλλων, έδωσαν το «παρών» οι Πάνος Σκουρλέτης, Νίκος Φίλης, Δημήτρης Βίτσας, Πέτη Πέρκα, Στέφανος Τζουμάκας και Μάκης Μπαλαούρας.

Πέτη Πέρκα και Πάνος Σκουρλέτης
Νίκος Βούτσης και Νίκος Φίλης
Δημήτρης Βίτσας
Στέφανος Τζουμάκας
Μάκης Μπαλαούρας (αριστερά) και Πάνος Λάμπρου (στη μέση)

Έπειτα, ακολουθούσε το μπλοκ του ΚΚΕ και πίσω από το Κομμουνιστικό Κόμμα βρέθηκε το επίσημο μπλοκ του ΣΥΡΙΖΑ, αποτελούμενο από τους προεδρικούς, όπως οι Νίκος Παπάς, Γιώργος Τσίπρας και Γιώργος Βασιλειάδης.

Πάνος Ρήγας και Νίκος Παπάς

Φαίνεται λοιπόν, ότι ακολουθούν ξεχωριστούς δρόμους, όχι μόνο στην θεωρία αλλά και στην πράξη, αφού ο φωτογραφικός φακός δεν κατέγραψε κάποιο τετ α τετ ανάμεσα στα άτομα που έδιναν κοινό αγώνα μέχρι και πριν από ένα μήνα.

Ακολουθούν φωτογραφίες:

Ήρθε και… έφυγε ο Στέφανος Κασσελάκης

Λίγο μετά τις 17:30, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανος Κασσελάκης έφτασε στην προσυγκέντρωση για την πορεία του Πολυτεχνείου στα Χαυτεία. Στο σημείο βρισκόταν για ώρα το μπλοκ του επίσημου ΣΥΡΙΖΑ, του οποίου τέθηκε επικεφαλής.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ εμφανίστηκε ξαφνικά καθώς δεν υπήρχε νωρίτερα ενημέρωση – όπως συνηθίζεται – πως θα πάρει μέρος στην πορεία. Αφού χαιρέτησε τα στελέχη του κόμματος που βρίσκονταν στο μπλοκ του ΣΥΡΙΖΑ περπάτησε για λίγο μαζί τους και λίγο πριν την πλατεία Κλαυθμώνος αποχώρησε από το μπλοκ.

Επεισόδια σε Πάτρα, Θεσσαλονίκη, Ζωγράφου

Επεισόδια εν τω μεταξύ σημειώθηκαν στον απόηχο των πορειών για το Πολυτεχνείο σε Πάτρα και Θεσσαλονίκη.

Κλειστή παρέμεινε για λίγη η Ούλωφ Πάλμε στου Ζωγράφου, όπου άγνωστοι έβαλαν φωτιά σε κάδους.