Οι ΗΠΑ προειδοποίησαν χθες Δευτέρα τη Γερμανία ότι θα αναθεωρήσουν τη συνεργασία τους σε επίπεδο ανταλλαγής πληροφοριών, αν το Βερολίνο επιτρέψει στην κινεζική εταιρεία Huawei να συμμετάσχει στην ανάπτυξη του δικτύου 5G.

Η Wall Street Journal ανέφερε σε άρθρο της ότι ο Αμερικανός πρεσβευτής στο Βερολίνο Ρίτσαρντ Γκρενέλ απηύθυνε επιστολή στον Γερμανό υπουργό Οικονομίας Πέτερ Άλτμαϊερ, στην οποία του επεσήμανε ότι οι ΗΠΑ θα αναθεωρήσουν τη συνεργασία τους με τη Γερμανία σε ό,τι αφορά την ανταλλαγή πληροφοριών, αν το Βερολίνο δεν απαγορεύσει σε κινεζικές εταιρείες, όπως η Huawei, να συμμετάσχουν στην ανάπτυξη του δικτύου 5G.

Οι ΗΠΑ προσπαθούν να πείσουν τους εταίρους της να μποϊκοτάρουν τον κινεζικό όμιλο τηλεπικοινωνιών εξαιτίας των ανησυχιών τους για την εθνική ασφάλεια. Από την πλευρά της η Huawei απορρίπτει τις κατηγορίες αυτές και έχει προσφύγει στη δικαιοσύνη κατά της αμερικανικής κυβέρνησης.

Όταν ρωτήθηκε σχετικά από το AFP η αμερικανική πρεσβεία δεν θέλησε να επιβεβαιώσει το ακριβές περιεχόμενο της επιστολής του Γκρενέλ, με ημερομηνία Παρασκευή 8 Μαρτίου.

«Αν μη αξιόπιστοι παράγοντες βρεθούν στο δίκτυο ενός συμμάχου, αυτό ενδέχεται να προκαλέσει στο μέλλον ερωτήματα σχετικά με την ακεραιότητα και την εμπιστευτικότητα ευαίσθητων επικοινωνιών μεταξύ μίας τέτοιας χώρας και των συμμάχων της», επεσήμανε απλώς εκπρόσωπος της πρεσβείας.

«Αυτό ενδέχεται να αποτελέσει στο μέλλον απειλή για την καλή συνεργασία και την ανταλλαγή κάποιων πληροφοριών» με τις ΗΠΑ, πρόσθεσε.

Η προειδοποίηση αυτή αποτελεί κλιμάκωση των προσπαθειών της κυβέρνησης του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να πείσει τους εταίρους της να αποκλείσουν τη Huawei. Ήδη εκτός από τις ΗΠΑ, η Αυστραλία και η Νέα Ζηλανδία έχουν απαγορεύσει στις εταιρείες τους να συνεργαστούν με τη Huawei για την ανάπτυξη δικτύου 5G.