Προειδοποίηση στις διοικήσεις των τραπεζών για κυρώσεις σε περίπτωση που δεν επιτευχθούν οι στόχοι για μείωση των κόκκινων δανείων έστειλε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας.

«Οι τράπεζες πρέπει να αναλάβουν πρωτοβουλίες. Εάν οι δεν το κάνουν, τότε θα υπάρχει πρόβλημα. Όμως θα το κάνουν επειδή έχουμε στόχους για μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Εάν δεν επιτύχουν τους στόχους, τότε θα υπάρξουν ποινές, τόσο ρυθμιστικά, όσο και διοικητικά», δήλωσε ο κ. Στουρνάρας, μιλώντας στους Financial Times για το θέμα των «κόκκινων δανείων».

Ο διοικητής της ΤτΕ επισήμαινε ότι πλέον το μεγαλύτερο μέρος της νομοθετικής εργασίας ως προς τη διαχείριση των κόκκινων δανείων έχει ολοκληρωθεί και η Ελλάδα έχει δημιουργήσει ένα τεράστιο νομοθετικό «οπλοστάσιο» για τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPLs) και των μη εξυπηρετούμενων εκθέσεων (NPEs).

«Δημιουργούμε ένα τεράστιο νομοθετικό οπλοστάσιο για να μειώσουμε τα NPEs, οτιδήποτε μπορείτε να φανταστείτε, από εξωδικαστικούς συμβιβασμούς μέχρι δευτερογενή αγορά για τα NPEs. Για παράδειγμα, αυτό σημαίνει πως οι τράπεζες μπορούν να πωλούν NPLs σε μη τράπεζες, κάτι που δεν μπορούσε να γίνει προηγουμένως. Υπάρχουν ορισμένα πράγματα που πρέπει ακόμα να γίνουν, όμως το μεγαλύτερο μέρος της νομοθετικής εργασίας έχει ολοκληρωθεί», υπογράμμισε.

Όπως εξήγησε, αν και τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια ήταν δημιούργημα κυρίως της κρίσης, ο ίδιος δεν πιστεύει ότι με την ανάκαμψη θα εξαφανιστούν.

Παράλληλα, σύμφωνα με τον κεντρικό τραπεζίτη, ήδη χορηγούνται άδειες σε εταιρείες εξυπηρέτησης δανείων (loan servicing companies) και «μια άδεια έχει ήδη δοθεί και εκκρεμούν άλλες πέντε. Είναι μια θετική εξέλιξη να έχουμε αυτούς τους διαχειριστές NPLs. Την ίδια ώρα όμως, οι τράπεζες, είτε μόνες τους είτε μαζί με εταιρείες private equity ή άλλους επενδυτές, θα πρέπει να προσπαθήσουν να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα των επιχειρήσεων -είναι θέμα αναδιάρθρωσης των εμπλεκομένων εταιρειών».

Για τον κ. Στουρνάρα, στα επιχειρηματικά δάνεια, «μαγική λέξη» όπως είπε, είναι τα «EBIΤDA».

«Οι τράπεζες θα πρέπει να προσπαθήσουν να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα των επιχειρήσεων -είναι θέμα αναδιάρθρωσης των εμπλεκομένων εταιρειών. Οι εταιρείες αυτές που βρέθηκαν να είναι βιώσιμες θα μπορούν να λάβουν νέα ρευστότητα και γι’ αυτές το πρόβλημα θα έχει λήξει. Όμως γι’ αυτές που δεν είναι βιώσιμες, οι τράπεζες πρέπει να προχωρήσουν σε ρευστοποίηση. Άρα, τα EBIΤDA είναι η «μαγική λέξη». Οι εταιρείες που θεωρείται ότι θα έχουν αρνητικό EBITDA ακόμα και μετά τις προσπάθειες αναδιάρθρωσης, ίσως να μην επιβιώσουν», δήλωσε.

Αναφορικά με τις στρατηγικές αθέτησης πληρωμών, οι οποίες κατά τον κ. Στουρνάρα αφορούν ένα στα έξι κόκκινα δάνεια, δημιουργείται ένα νέο νομικό οπλοστάσιο με στόχο την αντιμετώπισή τους. «Για παράδειγμα, οι τράπεζες μπορούν να αναγκάσουν τους νυν μετόχους είτε να βάλουν περισσότερα κεφάλαια στις επιχειρήσεις τους, ώστε να αποπληρώσουν τα χρέη τους, είτε να παραιτηθούν». Σύμφωνα με τον ίδιο, «με τη νέα νομοθεσία, οι τράπεζες μπορούν να ανταλλάξουν δάνεια με μετοχές και στη συνέχεια να τις πουλήσουν σε επενδυτές. Αυτό είναι μέρος των νέων κανόνων που θέτουμε σε ισχύ για την αντιμετώπιση των μη συνεργάσιμων μετόχων. Αυτό δεν είναι μόνο για τις τράπεζες καλό, αλλά μπορεί επίσης να σώσει θέσεις εργασίας και να δημιουργήσει περισσότερη προστιθέμενη αξία».

Τέλος, σύμφωνα με τον ίδιο, «από την ύψους 40 δισ. ευρώ μείωση των NPLs, που αναμένεται μέσα σε διάστημα τριών ετών, μόνο τα περίπου 5 δισ. ευρώ θα προέρχονται από πωλήσεις στη δευτερογενή αγορά -και τίποτα φέτος. Το μεγαλύτερο μέρος θα προέλθει από την αναδιάρθρωση των δανείων και τις διαγραφές, που είναι ένας πιο ρεαλιστικός δρόμος».