Η Gazprom ανακοίνωσε ότι υπάρχει πρόβλημα στο σταθμό συμπίεσης Πορτοβάγια του αγωγού Nord Stream 1 και πως δεν πληροί τα κριτήρια ασφαλείας, αφού εντοπίστηκε από την προηγούμενη εβδομάδα «επικίνδυνη» διαρροή λαδιού.

Όπως μετέδωσε το πρακτορείο Reuters, ο ρωσικός ενεργειακός κολοσσός ανακοίνωσε ότι ο σταθμός Πορτοβάγια είναι πλέον «επικίνδυνη μονάδα παραγωγής» και δεν μπορεί να λειτουργεί νόμιμα.

Μάλιστα, την περασμένη Παρασκευή είχε ανακοινώσει ότι εντόπισε διαρροή λαδιού στη μοναδική εν λειτουργία τουρμπίνα στον σταθμό Πορτοβάγια και ότι υποχρεωνόταν να αναστείλει τις παραδόσεις φυσικού αερίου έως ότου ολοκληρωθούν οι εργασίες επισκευής. Επικαλέστηκε μάλιστα τη Siemens Energy, η οποία έχει αναλάβει τη συντήρηση στις τουρμπίνες του Nord Stream 1, ότι «τα αίτια της διαρροής λαδιού μπορούν να αποκλειστούν μόνο από εξειδικευμένη εταιρεία επισκευής».

Το Σάββατο, η Siemens Energy δήλωσε ότι δεν της είχε ανατεθεί η εκτέλεση των εργασιών και ότι το πρόβλημα που έχει αναφέρει η Gazprom δεν επηρεάζει συνήθως τη λειτουργία μιας τουρμπίνας και πως οι τεχνικοί θα μπορούσαν να σφραγίσουν επί τόπου το σημείο όπου εντοπίστηκε η διαρροή. Συμπλήρωσε μάλιστα πως υπάρχουν κι άλλες διαθέσιμες τουρμπίνες στον συγκεκριμένο σταθμό.

Σημειώνεται, πως η Ευρώπη έχει κατηγορήσει τη Ρωσία για «εργαλειοποίηση» των ενεργειακών πόρων σε αντίποινα για τις κυρώσεις που της επιβλήθηκαν από τη Δύση μετά την εισβολή στην Ουκρανία