Την ώρα που η κυβέρνηση αναζητά τον δημοσιονομικό χώρο για τα λάβει νέα μέτρα στήριξης για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις που πλήττονται από τα κύματα της ακρίβειας, η ΕΛΣΤΑΤ αρχίζει από σήμερα να ανακοινώνει στοιχεία βαρόμετρο για την πορεία της οικονομίας που σε μεγάλο βαθμό θα κρίνουν το εύρος των νέων «πυροσβεστικών» παρεμβάσεων. Σήμερα (7/6) ανακοινώνεται το ΑΕΠ του πρώτου τριμήνου του 2022, με τις ανακοινώσεις να θεωρούνται κρίσιμες, δεδομένου ότι, εάν τα στοιχεία για την ανάπτυξη είναι ενθαρρυντικά, θα ελευθερώσουν δημοσιονομικό χώρο για νέα μέτρα, απορροφώντας μέρος των πιέσεων που δέχεται προϋπολογισμός από την αύξηση των δαπανών.

Παρά τις επιπτώσεις του πολέμου και την πληθωριστική κρίση, οι αναλυτές τοποθετούν τον πήχη της ανάκαμψης στο 4%-5% έναντι βουτιάς 2,3% που είχε σημειώσει το ΑΕΠ το αντίστοιχο τρίμηνο πέρυσι. Οι αισιόδοξες προβλέψεις των αναλυτών πατάνε στο γεγονός ότι ο πόλεμος στη Ουκρανία ξεκίνησε στις 24 Φεβρουαρίου, με αποτέλεσμα οι κραδασμοί επί ελληνικού εδάφους να έρθουν μεταγενέστερα, εξέλιξη που κράτησε το κόστος των απωλειών χαμηλά.

Το τοπίο για το ΑΕΠ θα ξεκαθαρίσει το δεύτερο τρίμηνο του 2022 καθώς οι κλυδωνισμοί από τον ενεργειακό τυφώνα ήταν ισχυρότεροι και δεν είναι λίγοι οι οίκοι που μιλούν ακόμα και για επιβράδυνση λόγω των φρένων στην κατανάλωση από τη διασπορά της ακρίβειας. Στο οικονομικό επιτελείο έχουν προχωρήσει σε αναθεώρηση επί τα χείρω των προβλέψεων για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, κατεβάζοντας τον πήχη στο 3,1% για φέτος από 4,5%, ενώ σε ανάλογη κίνηση προέβη και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, χαμηλώνοντας τον ρυθμό ανάπτυξης στο 3,5% για το 2022 έναντι αρχικής εκτίμησης για 4,9%.

Η έκρηξη του πληθωρισμού

Η ΕΛΣΤΑΤ θα ανακοινώσει την Πέμπτη (9/6) τα στοιχεία για την πορεία του πληθωρισμού τον Μάιο που σύμφωνα με πληροφορίες, κατέγραψε νέο ιστορικό υψηλό, σπάζοντας το φράγμα του 11% από 10,2% τον Απρίλιο με «πυροδότες» το κύμα ανατιμήσεων στο ηλεκτρικό ρεύμα, στα καύσιμα αλλά και σε ευρύ φάσμα βασικών ειδών διατροφής. Η ακρίβεια έχει προσλάβει εκρηκτικές και ανεξέλεγκτες διαστάσεις πλήττοντας με σφοδρότητα τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς και ροκανίζοντας τα εισοδήματα ενώ σύμφωνα με τους διεθνείς οίκους και τους αναλυτές δεν αναμένεται αποκλιμάκωση των πληθωριστικών πιέσεων τους επόμενους μήνες. Η πληθωριστική φωτιά «έκαψε» το αρχικό σενάριο του υπουργείου Οικονομικών για ήπια μεταβολή του δείκτη της τάξης του 1% και οδήγησε σε ισχυρή δυσμενή αναθεώρηση της πρόβλεψης στο Πρόγραμμα Σταθερότητας για μέσο ετήσιο πληθωρισμό 5,6% για το 2022. και σε ενσωμάτωση και δεύτερου αρνητικού σεναρίου για ρυθμό 7,6%.

Η πορεία των εσόδων

Καθοριστικά για την τροχιά του προϋπολογισμού θεωρούνται τα στοιχεία για την πορεία των εσόδων τον Μάιο καθώς θα δείξουν το μέγεθος του πλεονάσματος που διαμορφώθηκε στο 1,7 δισ. ευρώ τον Απρίλιο καθώς και τις επιπτώσεις της ακρίβειας στα έσοδα από τους ΕΦΚ και το ΦΠΑ κυρίως στα καύσιμα. Το τελικό αποτέλεσμα όπως θα αποτυπωθεί σε επίπεδο ελλείμματος θα αποτελέσει πρόδρομο δείκτη για τα δημοσιονομικά περιθώρια με την κυβέρνηση να παραπέμπει στον Ιούλιο για πρόσθετα μέτρα κατά της ακρίβειας υπό την προϋπόθεση ότι η ανάπτυξη και η εκτέλεση του προϋπολογισμού θα απελευθερώσουν ταμειακό χώρο.