Αυξομειώσεις στην απασχόληση με άνοδο σε 5 κλάδους και πτώση σε 3 καταγράφει η Alpha Bank στο εβδομαδιαίο δελτίο οικονομικών εξελίξεων. Αναλύοντας τις εξελίξεις στο μέτωπο της απασχόλησης ανά κλάδο το δεύτερο τρίμηνο του 2021 οι οικονομολόγοι της τράπεζες σημειώνουν ότι η άνοδος της απασχόλησης αντιστάθμισε σε ποσοστό άνω του 60% τις απώλειες που είχαν καταγραφεί το ίδιο τρίμηνο του 2020, καθώς οι απασχολούμενοι αυξήθηκαν κατά 71.000 άτομα σε ετήσια βάση έναντι πτώσης κατά 111.000 άτομα, αντίστοιχα, το δεύτερο τρίμηνο του 2020.

Οι μεγαλύτερες αυξήσεις σε όρους απασχολούμενων καταγράφηκαν στην υγεία-κοινωνική μέριμνα, τη δημόσια διοίκηση και τις επιστημονικές-επαγγελματικές-τεχνικές δραστηριότητες και, δευτερευόντως, στην ενημέρωση-επικοινωνία και στη διαχείριση ακίνητης περιουσίας. Άνοδο σημείωσαν, επίσης, οι απασχολούμενοι στη γεωργία-αλιεία- δασοκομία (17.000 άτομα) αλλά και στις κατασκευές (2.700  άτομα).

Αντίθετα στα καταλύματα και την εστίαση οι απασχολούμενοι μειώθηκαν σε ετήσια βάση, αν και σημαντικά πιο ήπια σε σύγκριση με το δεύτερο τρίμηνο του 2020, ενώ και στο χονδρικό και λιανικό εμπόριο σημειώθηκε πτώση, έναντι, ωστόσο, σημαντικής ανόδου των απασχολούμενων το ίδιο τρίμηνο πέρυσι (18.500).

Στη βιομηχανία οι απασχολούμενοι μειώθηκαν, εξαιτίας της πτώσης που σημειώθηκε στα ορυχεία-λατομεία και στην παροχή νερού και τις σχετικές δραστηριότητες, η οποία αντισταθμίστηκε, εν μέρει, από την άνοδο των απασχολούμενων ατόμων στη μεταποίηση και την παροχή ηλεκτρικού ρεύματος, φυσικού αερίου, ατμού και κλιματισμού.

Ιούνιο και Ιούλιο η μεγαλύτερη αύξηση σε νέες θέσεις εργασίας

Σύμφωνα με το πληροφοριακό σύστημα Εργάνη η μεγαλύτερη αύξηση σε νέες θέσεις εργασίας καταγράφηκαν, τον Ιούνιο και τον Ιούλιο, μεταξύ άλλων, στους κλάδους παροχής υπηρεσιών καταλύματος και εστίασης και στο χονδρικό και λιανικό εμπόριο, ενώ, τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο, αντίστοιχα, στην εκπαίδευση.

Συνολικά το πρώτο εννεάμηνο του 2021 το ισοζύγιο των ροών μισθωτής απασχόλησης (προσλήψεις μείον αποχωρήσεις) διαμορφώθηκε στις 284.857 νέες θέσεις εργασίας που αποτελεί την τρίτη υψηλότερη επίδοση για το εν λόγω χρονικό διάστημα, από το 2001 μέχρι σήμερα.

Όσον αφορά στους νέους ηλικίας 15-24 ετών στο Δελτίο επισημαίνεται ότι το ποσοστό  ανεργίας αυξήθηκε μεν, κατά τη διάρκεια της πανδημικής κρίσης, αλλά διαμορφώθηκε, το δεύτερο τρίμηνο του τρέχοντος έτους, σε επίπεδο χαμηλότερο του αντίστοιχου τριμήνου του 2011 ενώ η άνοδος της οικονομικής δραστηριότητας και ειδικότερα του τουρισμού, κατά τους τελευταίους μήνες, αναμένεται να έχουν θετική επίδραση στην απασχόληση των νέων, με αποτέλεσμα την εκ νέου πτώση του ποσοστού της ανεργίας.

Ωστόσο το εργατικό δυναμικό εξακολουθεί να υπολείπεται σημαντικά του αντίστοιχου μεγέθους του 2010 (4,7 εκατ., τον Αύγουστο του 2021, έναντι περίπου 5 εκατ., το 2010), καθώς η κρίση της προηγούμενης δεκαετίας είχε, μεταξύ άλλων, ως αποτέλεσμα την οικονομική και επιστημονική μετανάστευση, πρωτίστως των νέων (brain drain)

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η πλήρης κατάργηση των μέτρων στήριξης των επιχειρήσεων και της απασχόλησης που έθεσε σε εφαρμογή η ελληνική κυβέρνηση, μέρος των οποίων είναι ακόμα σε ισχύ και είχαν ως αποτέλεσμα τη συγκράτηση του ποσοστού της ανεργίας, ενδέχεται να αντιστρέψουν σε κάποιο βαθμό τις πρόσφατες θετικές εξελίξεις στην αγορά εργασίας.  Ως εκ τούτου, κρίνεται αναγκαίο η πλήρης κατάργηση των μέτρων να υλοποιηθεί σύμφωνα με τις ανάγκες του κάθε κλάδου και το βαθμό στον οποίο έχει πληγεί από την πανδημία, ώστε να αποτραπούν τυχόν δυσμενείς επιδράσεις στη λειτουργία της αγοράς εργασίας.