Τον τελευταίο καιρό οι τράπεζες του ευρωσυστήματος χρειάζονται λιγότερη ρευστότητα και αυτό φαίνεται στις δημοπρασίες που διεξάγει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, δήλωσε ο Ζαν-Κλωντ Τρισέ.

Βέβαια, αν και ρωτήθηκε συγκεκριμένα για τις ανάγκες των περιφερειακών χωρών και εάν κάποιες από αυτές συνεχίζουν να εξαρτώνται σχεδόν αποκλειστικά από την ΕΚΤ, ο πρόεδρος της ΕΚΤ αναφέρθηκε στο ευρωσύστημα συνολικά.

Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι η ευρωτράπεζα «θα συνεχίσει να παρατηρεί τις εξελίξεις (στον τραπεζικό τομέα) πάρα πάρα πολύ προσεκτικά» και ότι θα αποφασίζει «με πραγματιστικά κριτήρια».

Όσο για το πρόγραμμα των κρατικών ομολόγων και για το γεγονός ότι η ΕΚΤ τις δύο προηγούμενες εβδομάδες δεν πραγματοποίησε αγορές, ο κ. Τρισέ είπε ότι «εξακολουθούν να ισχύουν οι ίδιοι κανόνες (για το πρόγραμμα) όπως αρχικά».

Διευκρίνισε ότι η απόφαση να μην παρέμβει στην αγορά κρατικών ομολόγων (sovereign bonds) δεν ήταν σήμα προς τις αγορές ότι σταματάει το πρόγραμμα αλλά βασίστηκε πάνω στα οικονομικά δεδομένα εκείνων των ημερών.

Όσον αφορά για στην αγορά συναλλάγματος και την ανησυχία των Ευρωπαίων κεντρικών τραπεζιτών για τις συνέπειες που μπορεί να έχει ένας δεύτερος γύρος ποσοτικής χαλάρωσης απο την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ, ο πρόεδρος της ΕΚΤ επανέλαβε ότι συντάσσεται πλήρως με ό,τι έχει πει στην σύνοδο των G20. H EKT πιέζει τις ΗΠΑ να στηρίξουν το δολάριο και συγχρόνως την Κίνα να υποτιμήσει το γουάν.

Πίσω από τις κλειστές πόρτες, οι κεντρικοί τραπεζίτες θεωρούν ότι μια ισοτιμία ευρώ/δολαρίου κοντά στο 1,28 είναι «αποδεκτή» και ότι ενίσχυση του ευρώ πάνω από αυτό το επίπεδο «δεν αντανακλά τα οικονομικά δεδομένα της Ευρωοικονομίας».

Ο κύριος Τρισέ αναχωρεί αύριο για την σύνοδο κορυφής της ΕΕ για την οποία, όπως είπε, έχει ξεκαθαρίσει τις ενστάσεις του. Η ΕΚΤ θεωρεί ότι οποιαδήποτε πολιτική συμφωνία να χαλαρώσουν τα κριτήρια για την αυστηροποίηση των ποινών στο Σύμφωνο Σταθερότητας «είναι απαράδεκτη» και δεν αντανακλά τις απόψεις της. Η Τράπεζα έχει ήδη συνταχθεί με τις προτάσεις της Κομισιόν για αυτόματες ποινές, οι οποίες θα επιβάλλονται στα αρχικά στάδια της διαδικασίας υπερβολικού ελλείμματος, από την Κομισιόν και όχι από τα κράτη μέλη.

Τόσο ο τρόπος όσο και το ποιες θα είναι τελικά οι κυρώσεις, αναμένεται να παραμείνουν αντικείμενο διαπραγμάτευσης μέχρι την τελευταία στιγμή. Η ΕΚΤ αντιτίθεται και στην γαλλογερμανική πρόταση για αλλαγή της συνθήκης της Λισαβόνας γιατί τυχόν αύξηση των πολιτικών εξουσιών από τις κυβερνήσεις μπορεί να υποσκάψει την ανεξαρτησία της.

«Η ανεξαρτησία της ΕΚΤ δεν είναι διαπραγματεύσιμη. Αποτελεί την βάση της Συνθήκης του Μάαστριχτ» διεμήνυσε ο κ. Τρισε από την Πάφο.

Ανέφερε ότι στις προβλέψεις της Τράπεζας που θα δημοσιοποιηθούν το επόμενο διάστημα «ίσως υπάρξουν κάποιες εκπλήξεις», όμως «δεν έχουμε κηρύξει ακόμα την νίκη», είπε.

Πηγή: euro2day.gr