Νέα δεδομένα δημιουργούνται από σήμερα στον χώρο της ενέργειας καθώς πριν από λίγη ώρα η ελληνική εταιρεία Gastrade Α.Ε. που δραστηριοποιείται στον τομέα της ανάπτυξης, λειτουργίας, εκμετάλλευσης και διαχείρισης συστημάτων φυσικού αερίου, ανακοίνωσε την υπογραφή της συμφωνίας για την απόκτηση του 20% του μετοχικού κεφαλαίου της, από την βουλγαρική Bulgartransgaz Ead (BTG), διαχειριστής του εθνικού συστήματος φυσικού αερίου της γειτονικής χώρας.

Η σχετική συμφωνία υπεγράφη σήμερα στην Αθήνα από την Ιδρύτρια Μέτοχο και Πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου της Gastrade κ. Ελμίνα Κοπελούζου και τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της Bulgartransgaz κ. Vladimir Malinov παρουσία των Πρωθυπουργών της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Δημοκρατίας της Βουλγαρίας κ.κ. Κυριάκου Μητσοτάκη και Boyko Borissov.

Ταυτόχρονα, υπεγράφη και το νέο Συμφωνητικό Μετόχων της Εταιρείας από τους υφιστάμενους μετόχους, κ. Ελμίνα Κοπελούζου, GasLog Cyprus Investments Ltd και ΔΕΠΑ Εμπορίας, την εταιρεία και τον νέο μέτοχο.

Την GasLog εκπροσώπησε ο Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας, κ. Paul Wogan και την ΔΕΠΑ Εμπορίας, ο Πρόεδρος του Δ.Σ. κ. Ι. Παπαδόπουλος και ο Διευθύνων Σύμβουλός της Κ. Ξιφαράς.

Πηγή φωτογραφίας: Γ.Τ. Πρωθυπουργού/Δημήτρης Παπαμήτσος

Θα πρέπει να τονιστεί ότι η Gastrade είναι η εταιρεία που αναπτύσσει στην θαλάσσια περιοχή της Αλεξανδρούπολης τον πλωτό σταθμό υποδοχής, προσωρινής αποθήκευσης και αεριοποίησης Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου (LNG) που θα αποτελέσει μια νέα, ανεξάρτητη πύλη εισόδου φυσικού αερίου στις αγορές της Νοτιoανατολικής και Κεντρικής Ευρώπη.

Πηγή φωτογραφίας: Γ.Τ. Πρωθυπουργού/Δημήτρης Παπαμήτσος

Ειδικότερα, ο Σταθμός θα εγκατασταθεί 17,6 χλμ. νοτιοδυτικά του λιμένα της Αλεξανδρούπολης, θα έχει αποθηκευτικούς χώρους 170.000 κυβικών μέτρων και δυνατότητα παροχής φυσικού αερίου που θα ξεπερνά τα 5,5 δισ. κυβικά μέτρα ετησίως. Η πλωτή μονάδα θα συνδέεται με το Εθνικό Σύστημα Φυσικού Αερίου με αγωγό μήκους 28 χλμ., μέσω του οποίου το αεριοποιημένο LNG θα προωθείται στις αγορές της Ελλάδας, της Βουλγαρίας αλλά και της ευρύτερης περιφέρειας, από τη Ρουμανία, τη Σερβία και τη Β. Μακεδονία, μέχρι την Ουγγαρία, τη Μολδαβία και την Ουκρανία.

Πρόκειται για ένα κρίσιμο Ευρωπαϊκό Έργο Κοινού Ενδιαφέροντος (PCI – Project of Common Interest – Κανονισμός Ε.Ε. 347/2013), δηλαδή για έργο προτεραιότητας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το οποίο ενισχύει την ασφάλεια εφοδιασμού, διαφοροποιεί τις πηγές και τις οδούς ενεργειακής προμήθειας και υποστηρίζει την ανάπτυξη του ανταγωνισμού καθώς και την υλοποίηση Κόμβου Συναλλαγών Φυσικού Αερίου (Hub) στην ευρύτερη περιφέρεια της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, με προφανή οφέλη για όλους τους τελικούς καταναλωτές.

Το έργο υποστηρίζει και συμπληρώνει τον διασυνδετήριο αγωγό Ελλάδας-Βουλγαρίας (IGB) στον οποίο συμμετέχουν η Βουλγαρική Bulgarian Energy Holding, μητρική της Bulgartransgaz και η ΔΕΠΑ, μέσω του οποίου θα διοχετεύεται το φυσικό αέριο από τον Τερματικό Σταθμό LNG της Αλεξανδρούπολης στη Βουλγαρία και από εκεί στις υπόλοιπες αγορές της ΝΑ Ευρώπης.

Η συμμετοχή στο έργο της Bulgartransgaz, της δημόσιας εταιρείας που διαχειρίζεται και αναπτύσσει το δίκτυο και τις υποδομές φυσικού αερίου στη γειτονική χώρα, εντάσσεται στο πλαίσιο της επικαιροποιημένης ενεργειακής στρατηγικής της Βουλγαρίας και στην απόφασή της να αποκτήσει άμεση πρόσβαση σε υγροποιημένο φυσικό αέριο, μέσω του τερματικού σταθμού της Αλεξανδρούπολης. Ταυτόχρονα όμως αποτελεί έμπρακτη απόδειξη του στρατηγικού ρόλου του νέου Σταθμού στην περιφέρεια της ΝΑ Ευρώπης και θα διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στην διείσδυση του υγροποιημένου φυσικού αερίου στην περιοχή, καθώς και στην ενίσχυση της ενεργειακής ρευστότητας και πλουραλισμού.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι θερμός υποστηρικτής της υλοποίησης του έργου ήταν ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κωστής Χατζηδάκης που σε απόλυτη και στενή συνεργασία με τον Βούλγαρο ομόλογό του επιτάχυνε τις διαδικασίες προκειμένου να ολοκληρωθεί αυτή η τόσο σημαντική συμφωνία για την Ελλάδα. Μάλιστα ο ίδιος είχε δηλώσει στα μέσα Μαρτίου πως ασχολείται προσωπικά με την εποπτεία του έργου «ώστε να διασφαλιστεί ότι θα τηρηθούν τα χρονοδιαγράμματα από πλευράς ελληνικής κυβέρνησης».

Μετά την υπογραφή της σημαντικής αυτής συμφωνίας, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Gastrade Kωνσταντίνος Σπυρόπουλος, δήλωσε χαρακτηριστικά:

«Καλωσορίζουμε τη Bulgartransgaz στο έργο. Η σημερινή υπογραφή είναι το επιστέγασμα των συζητήσεων που είχαμε με όλα τα επίπεδα της Βουλγαρικής ενεργειακής διοίκησης σε βάθος χρόνου. Η ένταξη της Bulgartransgaz στο έργο έχει ιδιαίτερη σημασία αφού καταδεικνύει τον περιφερειακό χαρακτήρα του έργου και τη σημασία του για τις αγορές της ΝΑ Ευρώπης. Αποτελεί επίσης μια σημαντική διεθνή επένδυση στη χώρα μας και είμαστε υπερήφανοι που συμβάλλουμε σε αυτό. Γνωριζόμαστε πλέον πολύ καλά με τους νέους μας εταίρους και είμαστε βέβαιοι ότι θα έχουμε μια εξαιρετική συνεργασία για την προώθηση της ενεργειακής ανάπτυξης στην περιοχή μας».

Πηγή φωτογραφίας: Γ.Τ. Πρωθυπουργού/Δημήτρης Παπαμήτσος

Από την πλευρά του ο Διευθύνων Σύμβουλος της Bulgartransgaz, Vladimir Malinov, υπογράμμισε ότι  «η επένδυση που κάνει η Bulgartransgaz σήμερα στο έργο του Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου είναι στρατηγικής σημασίας για την ανάπτυξη, της αγοράς φυσικού αερίου στη Βουλγαρία και την περιοχή. Αυτή θα εγγυηθεί τη ρευστότητα της αγοράς και ανταγωνιστικές τιμές για τους καταναλωτές. Ο τερματικός σταθμός LNG στην Αλεξανδρούπολη συμπληρώνει την υλοποίηση της ιδέας της βουλγαρικής κυβέρνησης – Balkan Gas Hub». Ο τερματικός σταθμός για το Υγροποιημένο Φυσικό Αέριο στην Αλεξανδρούπολη αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία στις αρχές του 2023 και η συμφωνία τελεί υπό την έγκριση των αρμοδίων αρχών.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Η επένδυση αυτή θα μετατρέψει το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης σε ενεργειακό κόμβο παγκόσμιας εμβέλειας

Ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε ότι «σήμερα, με την επισημοποίηση της συμμετοχής της συμφωνίας η μεγάλη αυτή επένδυση μπαίνει σε κίνηση με τελικό στόχο να μετατρέψει το ανατολικότερο λιμάνι της πατρίδας μας σε έναν ενεργειακό κόμβο παγκόσμιας εμβέλειας. Το φυσικό αέριο θα διοχετεύεται σε Ελλάδα, Βουλγαρία, και ολόκληρη την νοτιοανατολική και κεντρική Ευρώπη. Πρόκειται για μια διακρατική σύμπραξη με τη συμμετοχή του δημοσίου και ιδιωτικού τομέα που ξεπερνά τα εθνικά σύνορα. Το εγχείρημα απαίτησε την εμπλοκή πολλών υπουργείων και δημοσίων υπηρεσιών, ωστόσο ενεργοποιείται χωρίς την παραμικρή καθυστέρηση. Ενισχύεται η διμερής και η διαβαλκανική συνεργασία. Ο νέος πλωτός σταθμός και αγωγός είναι αποφασιστικής συμμαχίας γιατί εξασφαλίζει την οικονομική του βιωσιμότητα.

Η καθαρή και φθηνή ενέργεια που εξασφαλίζει το φυσικό αέριο, εξαπλώνεται σε όλη την βαλκανική χερσόνησο. Η Ελλάδα έχει θέσει ως φιλόδοξο σχέδιο την απομάκρυνση και την απεξάρτηση από τον λιγνίτη το αργότερο μέχρι το 2028, με ταυτόχρονη αξιοποίηση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας. Η σημερινή επένδυση αποτελεί προπομπό για την συνεχή και ολοένα στενότερη συνεργασία με τη Βουλγαρία. Τα οφέλη είναι πολλαπλά και προφανώς και γεωπολιτικά.

Η χωροθέτηση του νέου σταθμού στην Αλεξανδρούπολη θα ενισχύσει τον ενεργειακό χαρακτήρα και θα πολλαπλασιάσει την προσέλευση ποντοπόρων πλοίων στο λιμάνι της. Αυτή τη στιγμή, τα LNG ελληνικά δεξαμενόπλοια κατέχουν ποσοστό άνω του 16% στην παγκόσμια ναυτιλία. Η Αλεξανδρούπολη με την επένδυση αυτή ανοίγει τις πύλες της στο υγροποιημένο φυσικό αέριο. Αγαπητέ Μπόικο (σ.σ. αναφέρεται στον πρωθυπουργό της Βουλγαρίας), το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης γιορτάζει τα 150 χρόνια του και μετατρέπεται πλέον σε πηγή πλούτου και ευημερίας για τις χώρες μας και τους λαούς της. Κάποτε το λιμάνι αυτό ήταν αντικείμενο πολέμου. Σήμερα είναι παράδειγμα του πόσο μακριά μπορούμε να πορευτούμε με την ειρηνική συνύπαρξη. Συγχαρητήρια για τη συμμετοχή σας σε αυτό το σχήμα. Σας περιμένω και στα επίσημα εγκαίνια της επένδυσης αυτής, όταν θα έχει ολοκληρωθεί».

Ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας Μπόικο Μπορίσοφ και ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης

Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας Μπόικο Μπορίσοφ δήλωσε απόλυτα ικανοποιημένος με τη συμφωνία αυτή που αλλάξει τα δεδομένα στον ενεργειακό χάρτη. Τόνισε δε ότι «όλες οι ροές φυσικού αερίου που προγραμματίσαμε θα είναι εφικτές με τη σημερινή πράξη. Παρά την πανδημία οι εταιρείες (σ.σ. Gastrade ΑΕ και Bulgartransgaz Ead) δεν έπαψαν να εργάζονται, έχοντας λάβει τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας. Ευχαριστούμε πολύ τους εργαζόμενους που κατάφεραν να φέρουν εις πέρας το σημαντικό αυτό έργο».

Δείτε το φωτορεπορτάζ του newsbeast.gr

Ο κ. Χρήστος Κοπελούζος κάνει χειραψία με τον Αμερικανό πρέσβη Τζέφρι Πάιατ
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης με την Ελμίνα Κοπελούζου
Μπόικο Μπορίσοφ, Κυριάκος Μητσοτάκης, Άδωνις Γεωργιάδης
Δηλώσεις Μπόικο Μπορίσοφ – Κυριάκου Μητσοτάκη

Πηγή εξωτερικής φωτογραφίας: Γ.Τ. Πρωθυπουργού/Δημήτρης Παπαμήτσος