Σε καθιερωμένη ενημέρωση των δημοσιογράφων, ο εκπρόσωπος του επιτρόπου Όλι Ρεν, Αμαντέου Αλταφάζ, επιβεβαίωσε ότι η δημοσίευση των στοιχείων για το ελληνικό έλλειμμα του 2009 ίσως καθυστερήσει, «το αργότερο» μέχρι τα μέσα Νοεμβρίου, γεγονός που πηγαίνει την ανακοίνωση και την πιθανότητα νέων μέτρων για μετά τις εκλογές.

«Όλες οι προσπάθειες θα γίνουν με όρους επίλυσης της κατάστασης το νωρίτερο δυνατό, δηλαδή το αργότερο μέχρι τα μέσα Νοεμβρίου», είπε ο κ. Αλταφάζ προσθέτοντας ότι «η ιδέα είναι να το ολοκληρώσουμε αυτό το νωρίτερο δυνατό και χωρίς αστερίσκους».

Υπενθυμίζεται ότι χθες ο υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, εκτίμησε ότι η διαδικασία αναθεώρησης των δημοσιονομικών στοιχείων ενδέχεται να έχει ολοκληρωθεί έως το τέλος αυτής της εβδομάδας χωρίς να αποκλείει την καθυστέρηση.

Προέβλεψε ότι παρά την αναθεώρηση των δημοσιονομικών δεδομένων της περιόδου 2006-2009 (πιθανολογείται ότι το έλλειμμα του 2009 «κλείνει» κοντά στο 16% του ΑΕΠ και το χρέος στο 127%), οι επιπτώσεις στο έλλειμμα του 2010 θα είναι περιορισμένες και απέκλεισε το ενδεχόμενο νέων σκληρών μέτρων.