Με ρυθμό 0,7% αναπτύχθηκε η βρετανική οικονομία στο δεύτερο τρίμηνο του 2013 σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο, σύμφωνα με τα νεότερα στοιχεία της στατιστικής υπηρεσίας της χώρας, τα οποία μεταδίδει το πρακτορείο οικονομικών ειδήσεων Bloomberg.

Ο ρυθμός αυτός είναι υψηλότερος από το 0,6% που είχε καταγράψει ως πρώτη εκτίμηση η στατιστική υπηρεσία.

Οι εξαγωγές της χώρας αυξήθηκαν με τον ταχύτερο ρυθμό τον τελευταίο ένα και πλέον χρόνο και το εξωτερικό εμπόριο συνέβαλε κατά 0,3 της εκατοστιαίας μονάδας στην αύξηση του ΑΕΠ.

Οι ενδείξεις ότι η βρετανική οικονομία διατηρεί τη δυναμική της –με τους δείκτες για τη δραστηριότητα των υπηρεσιών, της μεταποίησης και των κατασκευών να καταγράφουν άνοδο τον περασμένο μήνα– έχει ωθήσει ορισμένους οικονομολόγους να αναθεωρήσουν προς τα πάνω τις προβλέψεις τους για το ρυθμό ανάπτυξης φέτος και το 2014.

Αν και παραμένουν οι κίνδυνοι για τις προοπτικές της οικονομίας, ο Διοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας Μακ Κάρνεϊ επεδίωξε να υποστυλώσει την ανάκαμψη με την αναφορά στη στάση της μελλοντικής νομισματικής πολιτικής που θα ακολουθήσει, έχοντας ως στόχο να αντιμετωπίσει τα στοιχήματα των επενδυτών για αύξηση των επιτοκίων.

Ο τομέας της μεταποίησης σημείωσε ανάπτυξη 0,7% στο δεύτερο τρίμηνο, περισσότερο από το 0,4% που είχε εκτιμηθεί αρχικά, ενώ η ανάπτυξη του κατασκευαστικού τομέα ανήλθε στο 1,4% από 0,9%. Ο τομέας των υπηρεσιών, που αποτελεί και τον μεγαλύτερο της οικονομίας, αναπτύχθηκε 0,6%, όσο ήταν και η αρχική εκτίμηση.