Κάθε χρόνο η Αθηναϊκή Ζυθοποιία χρησιμοποιεί ελληνικό κριθάρι προκειμένου να καλύψει το 100%  των αναγκών της, για την παραγωγή των προϊόντων της.

Στις αρχές Νοεμβρίου, ξεκίνησε η σπορά βυνοποιήσιμου κριθαριού για αυτή τη σεζόν.

Το πρόγραμμα αυτό, Συμβολαιακής Καλλιέργειας, εγκαινιάστηκε το 2008 και υλοποιείται για 12η χρονιά. Αποτελεί δε, το πρώτο και μεγαλύτερο πρόγραμμα του είδους του, στην Ελλάδα.

Και φέτος, υπολογίζεται ότι ο αριθμός των παραγωγών που συμμετέχουν, θα φτάσει τους 2.500, οι οποίοι θα καλλιεργήσουν 150.000 στρέμματα γης, όπως έγινε και κατά την περσινή καλλιέργεια.

Ο ακριβής αριθμός των συμμετεχόντων αγροτών και των καλλιεργούμενων εκτάσεων θα είναι διαθέσιμος, όταν ολοκληρωθεί η σπορά.

Μέχρι σήμερα το πρόγραμμα, υπολογίζεται ότι έχει δημιουργήσει προστιθέμενη αξία που ξεπερνά τα 80 εκατ. ευρώ, ενώ έχει συμβάλλει στην απασχόληση, με τη δημιουργία 800ων νέων θέσεων εργασίας, κυρίως στον πρωτογενή τομέα.

Η Αθηναϊκή Ζυθοποιία, από το 2008, έχει προμηθευτεί, συνολικά, περισσότερους από 453.000 τόνους ελληνικού κριθαριού, υψηλής ποιότητας, με τη βυνοποίηση του κριθαριού να γίνεται στα 2 ιδιόκτητα βυνοποιεία της εταιρείας, σε Πάτρα και Θεσσαλονίκη.

Νέες ποικιλίες κριθαριού

Στη φετινή καλλιεργητική σεζόν, κατά κύριο λόγο θα χρησιμοποιηθούν 4 ποικιλίες κριθαριού, ενώ φέτος εισέρχεται στο πρόγραμμα σποροπαραγωγής και μία νέα ποικιλία, η οποία θα είναι διαθέσιμη στο σύνολο των παραγωγών, πλέον την περίοδο 2021/22

Από το 2010 έχει ξεκινήσει συνεργασία με το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, με τη λειτουργία 5 Πειραματικών Αγρών, για την ανάπτυξη νέων ποικιλιών βυνοποιήσιμου κριθαριού.

Στους 5 Πειραματικούς αγρούς αυτούς, δοκιμάζονται ποικιλίες που προσαρμόζονται καλύτερα στο ελληνικό κλίμα και παρουσιάζουν καλή συμπεριφορά κατά τη διαδικασία της βυνοποίησης και της ζυθοποίησης. Μέχρι σήμερα έχουν δοκιμαστεί 54 ποικιλίες στους πειραματικούς αγρούς, από τις οποίες 17 έχουν μπει συνολικά στην παραγωγή.

Αποτέλεσμα της διαδικασίας αυτής είναι η βελτιστοποίηση της συνολικής τεχνογνωσίας παραγωγής του κριθαριού και εν τέλει, η ενίσχυση της ποιότητας του Ελληνικού Κριθαριού.