Με τις διοικήσεις φορέων των κλάδων εστίασης και τουρισμού συναντήθηκε υπουργός Ανάπτυξης, Κωστής Χατζηδάκης, για την παρακολούθηση της εφαρμογής της μείωσης του ΦΠΑ στην εστίαση.

«Η συμφωνία με την τρόικα για τη μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση, ήταν μια δύσκολη συμφωνία και ήταν μια επιτυχία του πρωθυπουργού, του κ. Σαμαρά προσωπικά. Χάρη στην επιμονή του φτάσαμε ως εδώ», δήλωσε ο κ. Χατζηδάκης, μετά τη συνάντησή του, με τις διοικήσεις της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας (ΓΣΕΒΕΕ), της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εστιατορικών και Συναφών Επαγγελμάτων (ΠΟΕΣΕ), του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) και του Συνδέσμου Επώνυμων Οργανωμένων Αλυσίδων Εστίασης (ΣΕΠΟΑ).

«Από εδώ και πέρα, καθώς το μέτρο είναι προσωρινό, δοκιμαστικό, ισχύει μέχρι το τέλος του χρόνου, όλοι μας πρέπει να δείξουμε την απαιτούμενη εθνική και κοινωνική ευθύνη έτσι ώστε το μέτρο να μονιμοποιηθεί. Και γι’ αυτό το λόγο δεν χρειάζονται απλά και μόνο καλές προθέσεις και διακηρύξεις, χρειάζονται πράξεις και αυτοδέσμευση όλων, ότι εννοούμε αυτά τα οποία λέμε», πρόσθεσε.

Ο υπουργός Ανάπτυξης τόνισε ότι «επιδιώξαμε να μη μείνουμε σε αοριστολογίες, ούτε να εφεύρουμε δικές μας πατέντες», ενώ εξήγησε πως «το μέτρο είχε εφαρμοστεί ήδη στη Γαλλία το 2009 και εκεί έγινε ένα σύμφωνο ανάμεσα στην πολιτεία και τους συναρμόδιους φορείς προκειμένου η μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση να λειτουργήσει στην πράξη και όχι θεωρητικά».

«Όποια εστιατόρια μπαίνουν στο σύμφωνο θα υποχρεούνται να έχουν παλιές και νέες τιμές προκειμένου ο πελάτης να μπορεί να συγκρίνει. Από εκεί και πέρα θα υπάρξει μια διαφημιστική εκστρατεία τις αμέσως επόμενες μέρες και για να γνωστοποιηθεί το μέτρο, αλλά και για να ευαισθητοποιηθούν όλοι. Και οι επαγγελματίες έτσι ώστε να προσαρμοστούν και να εκδίδουν αποδείξεις φυσικά, αλλά και οι πολίτες έτσι ώστε να ζητούν αποδείξεις, αλλά και να καταγγέλλουν επίσης τις περιπτώσεις που δεν εκδίδονται αποδείξεις», διευκρίνισε.

Επανέλαβε, επίσης, ότι «το μέτρο είναι προσωρινό». «Το κέρδισε ο πρωθυπουργός με σκληρή διαπραγμάτευση. Η σκυτάλη περνάει σε όλους μας. Συναρμόδια υπουργεία, φορείς και κοινωνία. Είναι ένα στοίχημα που έχουμε μπροστά μας και πρέπει να το κερδίσουμε. Στοίχημα απέναντι στην τρόικα, στοίχημα απέναντι στους εαυτούς μας», επισήμανε.