Η οικονομική πολιτική της νέας κυβέρνησης θα βρεθεί σήμερα στο τραπέζι του EuroWorking Group. O πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων Μιχάλης Αργυρού θα εκπροσωπήσει για πρώτη φορά τη χώρα μας και θα βολιδοσκοπήσει τις προθέσεις των Ευρωπαίων εταίρων, δυο ήμερες πριν την ομιλία του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ και λίγες ημέρες πριν από την πρώτη συμμετοχή του Χρήστου Σταϊκούρα στο Eurogroup και την επιστροφή των δανειστών στην  Αθήνα.

Στο σημερινό ΕWG αναμένεται να γίνει μια πρώτη κουβέντα για:

  • Τη σταδιακή μείωση των φόρων για τα νοικοκυριά και επιχειρήσεις, σε συνάρτηση με τον διαθέσιμο δημοσιονομικό χώρο
  • Τη μείωση των στόχων για τα πρωτογενή πλεονάσματα, αφού προηγουμένως επιβεβαιωθεί εμπράκτως η μεταρρυθμιστική δυναμική της κυβέρνησης. Σύμμαχος της κυβέρνησης στην προσπάθεια αυτή θα είναι η μέλλουσα πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Κριστίν Λαγκάρντ, όπως φάνηκε από τις χθεσινές δηλώσεις της στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, όπου επανέλαβε ότι, όπως έλεγε και ως επικεφαλής του ΔΝΤ, οι στόχοι για τα πρωτογενή πλεονάσματα είναι πολύ υψηλοί.

Ο πρόεδρος του ΣΟΕ αναμένεται να εκφράσει την πρόθεση της κυβέρνησης να δρομολογήσει άμεσα την πρόωρη αποπληρωμή περίπου 2,7 δισ. ευρώ από τις δανειακές υποχρεώσεις της Ελλάδας προς το ΔΝΤ.

Θα αναφερθεί επίσης στις πρόσφατες θετικές εξελίξεις που διευκολύνουν τη διαπραγματευτική θέση της ελληνικής πλευράς έναντι των Ευρωπαίων εταίρων ενόψει της 4ης μεταμνημονιακής αξιολόγησης και των διαβουλεύσεων για τον κρατικό προϋπολογισμό του 2020.

Οι εξελίξεις αυτές είναι η πλήρης άρση των capital controls, η ραγδαία αποκλιμάκωση των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων, η θεαματική βελτίωση του δείκτη οικονομικού κλίματος στη χώρα μας τον περασμένο μήνα, η περαιτέρω αύξηση των ιδιωτικών καταθέσεων στις ελληνικές τράπεζες τον Ιούλιο κατά 1,6 δισ. ευρώ.

Για το 2020 η Αθήνα θα τονίσει ότι επιδιώκει να προχωρήσει σε πρόσθετες φοροελαφρύνσεις, σε συνάρτηση με τον δημοσιονομικό χώρο που θα συμφωνηθεί με τους θεσμούς ότι υπάρχει, ώστε να διασφαλιστεί και πάλι η επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% του ΑΕΠ.

Δεδομένη είναι η μείωση του φορολογικού συντελεστή στα κέρδη των επιχειρήσεων από 28% σε 24% το 2020, η μείωση του φόρου στα διανεμόμενα κέρδη από το 10% στο 5%. Επίσης η κυβέρνηση επιδιώκει να εφαρμοστούν μέτρα-ανάσα για την οικοδομική δραστηριότητα, που περιλαμβάνουν την τριετή αναστολή του ΦΠΑ στην οικοδομική δραστηριότητα και του φόρου υπεραξίας, καθώς και την έκπτωση 40%-50% στις δαπάνες ενεργειακής, λειτουργικής και αισθητικής αναβάθμισης ακινήτων μέσω συμψηφισμού με φορολογικές υποχρεώσεις των πολιτών (φόρο εισοδήματος, ΕΝΦΙΑ).

Σε επίπεδο μεταμνημονιακών δεσμεύσεων, τα πρώτα δείγματα γραφής έχουν δοθεί με γρήγορες πρωτοβουλίες, όπως οι άμεσες κινήσεις για το ξεμπλοκάρισμα της μεγάλης επένδυσης του Ελληνικού.