«Το Κυπριακό ήταν και παραμένει η μεγαλύτερη πρόκληση για την πατρίδα μας κι είναι υπόθεση όλων», υπογράμμισε ο νέος και 7ος κατα σειρά πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, μιλώντας στην Βουλή των Αντιπροσώπων, μετά την ορκωμοσία του και την ανάληψη των καθηκόντων του.

Ο κ. Αναστασιάδης τόνισε ότι κορυφαίος στόχος της νέας κυβέρνησης είναι η αντιμετώπιση της άνευ προηγουμένου οικονομικής κρίσης και των συνεπειών της. Κάτι το οποίο, όπως επισήμανε, συνδέεται και με την ισχυροποίηση της διαπραγματευτικής θέσης της χώρας στο Κυπριακό.

Ο νέος πρόεδρος της Δημοκρατίας ανακοίνωσε ότι από σήμερα παραιτείται από την θέση του προέδρου του ΔΗΣΥ.

Ειδική αναφορά έκανε στις σχέσεις Λευκωσίας-Αθήνας, διαβεβαιώνοντας πως «θα συνεχίσουμε και θα αξιοποιήσουμε πλήρως τις άριστες σχέσεις με την Ελλάδα».

Για το κυπριακό ο νέος πρόεδρος ανέφερε ότι μεταξύ άλλων:

– Θα συσταθεί και θα συνεδριάσει το ταχύτερο το Συμβούλιο Αρχηγών των Κοινοβουλευτικών Κομμάτων με εντολή την ετοιμασία των κανονισμών λειτουργίας του νέου, αναβαθμισμένου Εθνικού Συμβουλίου.

– Το Εθνικό Συμβούλιο θα είναι το όργανο λήψης όλων των βασικών αποφάσεων. Όχι μόνο οι ομόφωνες αποφάσεις αλλά και οι κοινές θέσεις κομμάτων που εκπροσωπούν τη μεγάλη πλειοψηφία του λαού, σε ποσοστό 75%, θα δεσμεύουν τον Πρόεδρο.

– Το Εθνικό Συμβούλιο θα έχει καθοριστικό ρόλο στον καταρτισμό ενός συνολικού περιγράμματος λύσης αλλά και στην απόφαση για την όποια νέα διαδικασία, η οποία θα πρέπει να καθιστά την κατοχική δύναμη υπόλογη για τις προτάσεις που θα καταθέτει η άλλη πλευρά.

– Οποιαδήποτε νέα διαδικασία θα παραμείνει ασφαλώς υπό την αιγίδα του ΟΗΕ και θα αποσκοπεί στην εξεύρεση λύσης βασισμένης στις Συμφωνίες Κορυφής 77-79, την Συμφωνία της 8ης Ιουλίου, τις ομόφωνες αποφάσεις του Εθνικού Συμβουλίου και τα ψηφίσματα του ΟΗΕ.

Ο οδυνηρός συμβιβασμός της Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας, τόνισε, «δεν θα πρέπει να μας αποτρέπει από τη διεκδίκηση της πλήρους εφαρμογής των ανθρωπίνων δικαιωμάτων για όλους τους πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας, την απαλλαγή της χώρας από την κατοχή και την δημιουργία ενός σύγχρονου, λειτουργικού και ενωμένου Ευρωπαϊκού Κράτους».

Ο κ. Αναστασιάδης απευθύνθηκε στους Τουρκοκύπριους και τους διαβεβαίωσε πως πρόθεση και επιθυμία του είναι η συντομότερη λύση του Κυπριακού με τρόπο που θα αποκαθιστά τα ανθρώπινα δικαιώματα για όλους τους πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας. «Γι’ αυτό και τους καλώ να γίνουν συνεργοί στην προσπάθεια για την επανένωση και τη δημιουργία μιας πατρίδας χωρίς κατοχικά στρατεύματα. Μιας Ευρωπαϊκής, ειρηνικής και ευημερούσας Κύπρου», είπε.

Για την εξωτερική πολιτική που θα ακολουθήσει, ο κ. Αναστασιάδης ανέφερε ότι βασική επιδίωξη θα είναι η πλήρης, ισότιμη και αξιόπιστη συμμετοχή μας σε όλους τους πυλώνες και πολιτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Προς αυτή την κατεύθυνση, εντάσσεται , είπε,και η απόφαση για υποβολή αίτησης ένταξης στο Συνεταιρισμό για την Ειρήνη κάτι που συμπίπτει και με το ψήφισμα που η Βουλή των αντιπροσώπων υιοθέτησε.

Σημείωσε ότι θέση του είναι πως «θα πρέπει να προχωρήσουμε στην οικοδόμηση σχέσεων και με το ΝΑΤΟ».

Στον τομέα της εξωτερικής πολιτικής ανέφερε ότι θα επιδιώξει :

Πρώτον, την εμβάθυνση σχέσεων με γειτονικές χώρες όπως το Ισραήλ αλλά και την περαιτέρω ανάπτυξη σχέσεων με τον αραβικό κόσμο.

Δεύτερον, την αναβάθμιση διμερών σχέσεων με τις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Ρωσία αλλά και την Κίνα και άλλα κράτη, δημιουργώντας ένα πλέγμα συμμαχιών υποβοηθητικό των πολιτικών και οικονομικών στόχων της εξωτερικής μας πολιτικής.

Ο νέος πρόεδρος, αφού αναφέρθηκε στην δεδηλωμένη θέση των εκάστοτε κυπριακών κυβερνήσεων υπέρ του ευρωπαϊκού προσανατολισμού της Τουρκίας, τόνισε ότι απαραίτητη προϋπόθεση είναι η μεταβολή της τουρκικής στάσης έναντι της Κυπριακής Δημοκρατίας, ενός κράτους μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και η εγκατάλειψη αναχρονιστικών πολιτικών που βασίζονται σε απειλές, στην αμφισβήτηση και στην όξυνση.

«Είμαστε έτοιμοι να εργαστούμε για την οικοδόμηση μιας νέας σχέσης μεταξύ της Κύπρου και της Τουρκίας που θα οδηγεί στην επίλυση του Κυπριακού με άρση των κατοχικών δεδομένων, συμβάλλοντας έτσι στην περιφερειακή ειρήνη, σταθερότητα και ευημερία», είπε.

Ο Ν. Αναστασιάδης έστειλε το μήνυμα τόσο στο εξωτερικό όσο και στο εσωτερικό ότι η κυβέρνησή του αναλαμβάνει πλήρως τις ευθύνες της και θα διασφαλίσει τη σταθερότητα και την προοπτική της οικονομίας.

Αυτό δεν σημαίνει, εξήγησε, ότι δεν θα καταβληθεί προσπάθεια βελτίωσης μέτρων που είτε αφορούν τις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού, είτε δημιουργούν πρόσθετη υφεσιακή πίεση στην οικονομία της Κύπρου. Ανάλογες προσπάθειες θα καταβληθούν και για τη διασφάλιση της βιωσιμότητας του δημόσιου χρέους, πρόσθεσε.

Ζήτησε την αλληλεγγύη των εταίρων της Κύπρου στην ΕΕ, λέγοντας ότι θα διαπραγματευτεί την ολοκλήρωση το συντομότερο της δανειακής σύμβασης. «Θέλω να είμαι ξεκάθαρος. Δεν θεωρούμε ότι αποτελούν στοιχεία αλληλεγγύης και δεν θα γίνουν αποδεκτές οι όποιες αναφορές περί κουρέματος καταθέσεων ή του δημοσίου χρέους. Ανάλογο θέμα δεν προσφέρεται ούτε προς συζήτηση», τόνισε ο κ. Αναστασιάδης.

Εξάλλου, ανακοίνωσε ότι τις επόμενες μέρες θα κατατεθούν μια σειρά νομοσχεδίων, που θα αφορούν:

– Την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των πολιτών στους πολιτικούς, τους θεσμούς του κράτους, αλλά και τη δημόσια διοίκηση.

– Τη λογοδοσία πολιτειακών και άλλων αξιωματούχων του κράτους στους πολίτες μέσα από τη θεσμοθέτηση των πολιτικών, αστικών και ποινικών ευθυνών τους.

– Αποκατάσταση μέσα από συγκεκριμένα μέτρα της αξιοκρατίας, της διαφάνειας και της χρηστής διοίκησης και αμείλικτη πάταξη της διαφθοράς.

– Αποκατάσταση του αισθήματος δικαίου μεταξύ των φορολογούμενων πολιτών και των δικαιούχων επιδομάτων.

Στο τέλος της ομιλίας του ο κ. Αναστασιάδης απευθύνθηκε προς τον τέως πρόεδρο Δημήτρη Χριστόφια , προς τον οποίο εξέφρασε το βαθύ σεβασμό στο πρόσωπο του και τις θερμότερες του ευχές για ό,τι καλύτερο στον ίδιο και στην οικογένεια του .

«Η μοίρα των πολιτικών κύριε πρόεδρε, δεν κρίνεται από τους παρόντες, αλλά από την νηφάλια και αδέκαστη κρίση της ιστορίας», τόνισε ο Ν. Αναστασιάδης απευθυνόμενος στον Δ. Χριστόφια.

Στην τελετή της διαβεβαίωσης του νέου προέδρου ήταν παρόντες , εκτός από τον τέως πρόεδρο Δημήτρη Χριστόφια, οι πρώην πρόεδροι Γλαύκος Κληρίδης και Γιώργος Βασιλείου, ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος, πολιτειακοί αξιωματούχοι, πρεσβευτές, η μητέρα του νέου προέδρου, Θεανώ, η σύζυγος του ‘Αντρη και άλλα μέλη της οικογένειας του.