Με το καυστικό σχόλιο «Οι Κασσάνδρες έχουν καταπιεί τη γλώσσα τους…» επιχαίρει η στήλη «Καρλομάγνος» του Economist τη διάψευση όσων προέβλεπαν – εκφράζοντας σε πολλές περιπτώσεις… ευσεβείς πόθους – την έξοδο της Ελλάδας από τη ζώνη του ευρώ και την κατάρρευση του κοινού ευρωπαϊκού νομίσματος κάτι, που όπως τονίζει το βρετανικό περιοδικό, δεν μοιάζει ως πιθανή εξέλιξη ούτε για το 2013.

Είναι ενδεικτικό,, τονίζει το περιοδικό, ότι ο Willen Buiter της Citigroup, ο πλέον απαισιόδοξος των αναλυτών, μείωσε τις πιθανότητες Grexit στο 60% από το 90%.

Επίσης, H S&P αναβάθμισε κατά 6 βαθμίδες την πιστοληπτική αξιολόγηση της Ελλάδας, στο Β-, προσφέροντας ψήφο εμπιστοσύνης, λόγω της ισχυρής δέσμευσης των Ευρωπαίων για την παραμονή της χώρας στην ευρωζώνη.

Σύμφωνα με το Economist, για μία ακόμα φορά οι απαισιόδοξοι δεν υπερτίμησαν τόσο τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το ευρώ, όσο υποτίμησαν την πολιτική θέληση των Ευρωπαίων ηγετών να αποτρέψουν τη διάσπαση της ευρωζώνης, ακόμη κι αν αυτή η αποφασιστικότητα δεν είναι αρκετή για να αντιμετωπίσει τα δομικά ελαττώματα.

Το γεγονός ότι ο προσωρινός μηχανισμός διάσωσης που έχει χρησιμοποιηθεί για Ελλάδα, Ιρλανδία και Πορτογαλία, έχει καταστεί μόνιμος, με τη μορφή του ESM, είναι βοηθητικό. Επίσης βοηθά το γεγονός ότι η ευρωζώνη έχει δεσμευθεί ότι η Ελλάδα, η «μεγάλη αμαρτωλή», θα σωθεί, τονίζει το βρετανικό περιοδικό.

Υπογραμμίζει δε ότι οι Ευρωπαίοι έδωσαν επιτέλους το «πράσινο φως» για την καταβολή των καθυστερημένων δόσεων προς την Ελλάδα, οι δημοσιονομικοί στόχοι έχουν «χαλαρώσει», όπως και οι όροι δανεισμού. Και τη σωστή στιγμή, το πιθανότερο είναι ότι η ήπια αναδιάρθρωση θα μετατραπεί σε μία μεγάλη διαγραφή χρέους.

Η στήλη «Καρλομάγνος επισημαίνει ότι σε κάθε περίπτωση η μοίρα του ευρώ θα εξαρτηθεί κατά κύριο λόγο από τις αποφάσεις της Γερμανίας. Οι ομοσπονδιακές εκλογές το Φθινόπωρο του 2013, καθιστούν την Καγκελάριο Μέρκελ ιδιαίτερα επιφυλακτική όσον αφορά το να δώσει επιπλέον χρήματα για την επίλυση της κρίσης.

Στην καλύτερη περίπτωση, η ανάκαμψη στις περιφερειακές χώρες το 2013 θα είναι αργή, σύμφωνα με τις προβλέψεις της στήλης, ακόμη κι αν προχωρήσουν σε βαθιές μεταρρυθμίσεις. Στη χειρότερη περίπτωση, η έλλειψη ενός μακροπρόθεσμου σχεδίου θα οδηγήσει τις αγορές να σπρώξουν το ευρώ στην κόλαση.