Έτοιμη να υποστηρίξει τα σχέδια για τη χορήγηση στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) νέων εξουσιών ώστε να αναλάβει την εποπτεία των ευρωπαϊκών τραπεζών δήλωσε η Γερμανία, αυξάνοντας τις πιθανότητες για την επίτευξη προόδου όσον αφορά την πιο φιλόδοξη οικονομική μεταρρύθμιση της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ε.Ε.).

Την περασμένη εβδομάδα η Γαλλία και η Γερμανία είχαν συγκρουστεί ανοιχτά πάνω σε τμήματα του σχεδίου, όμως, καθώς απέμενε λίγος χρόνος για να ανταποκριθεί η Ε.Ε. στη δέσμευσή της να ολοκληρώσει ως το τέλος του έτους το πλαίσιο για έναν κοινό εποπτικό μηχανισμό των τραπεζών, και οι δύο χώρες διπλασίασαν τις προσπάθειές τους για να ρυθμίσουν τις διαφορές που είχαν.

«Πιστεύουμε ότι έχουμε πολλές πιθανότητες να καταλήξουμε σήμερα σε συμφωνία», δήλωσε ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε σε δημοσιογράφους πριν από τη σύνοδο με τους ομολόγους του της Ε.Ε. για να συμφωνήσουν πάνω σε ένα σχέδιο. «Η πρόθεσή μου είναι να βρούμε μια λύση για την τραπεζική ένωση εγκαίρως, πριν από τα Χριστούγεννα|, σημείωσε.

Παράλληλα ο γάλλος ομόλογός του Πιερ Μοσκοβισί δήλωσε στους συναδέλφους του κατά την σύνοδο ότι «υπάρχουν πλέον όλες οι παράμετροι για μια συμφωνία».

Η Ε.Ε. αναμένεται ότι θα καταφέρει να καταλήξει σε συμφωνία σήμερα για ένα νέο σύστημα επίβλεψης των τραπεζών, δήλωσε επίσης σήμερα ο υπουργός Οικονομικών της Βρετανίας Τζορτζ Όσμπορν.

«Νομίζω ότι έχουμε επιτύχει ευρεία συμφωνία σε αυτό το τραπέζι. Αν εργαστούμε σκληρά σήμερα δεν υπάρχει λόγος να μην μπορέσουμε να καταλήξουμε σε μια συμφωνία», δήλωσε ο Όσμπορν στη σύνοδο των υπουργών Οικονομικών της Ε.Ε. στις Βρυξέλλες.

Ωστόσο ο Όσμπορν σημείωσε ότι η ΕΚΤ δεν θα πρέπει να έχει την εξουσία να επεμβαίνει σε τράπεζες εκτός της ευρωζώνης. «Θα ήταν πολύ δύσκολο για μας να αποδεχθούμε ότι η ΕΚΤ θα μπορούσε να ασκήσει κάποιες εξουσίες στη Deutsche Bank στο Λονδίνο. Αυτό θα ήταν μια άδικη συμφωνία» υπογράμμισε.

Έπειτα από τρία χρόνια αποσπασματικών μέτρων για την καταπολέμηση της κρίσης, οι κυβερνήσεις της Ε.Ε. προχωρούν με μικρά βήματα προς την δημιουργία μιας, όπως ονομάστηκε, «τραπεζικής ένωσης», η οποία θα αποτρέψει το φαινόμενο οι τράπεζες που αντιμετωπίζουν προβλήματα να συμπαρασύρουν στην πτώση τους κυρίαρχα κράτη, όπως συνέβη στην Ιρλανδία και την Ισπανία.

Ένας ενιαίος μηχανισμός εποπτείας των τραπεζών για την ευρωζώνη και τα περισσότερα άλλα κράτη μέλη της Ε.Ε. θα αποτελέσει ένα σημαντικό βήμα προς αυτόν τον στόχο. Όμως ακόμη κι αν η Ε.Ε. συμφωνήσει σε αυτό, εξακολουθούν να υπάρχουν άλλα δύσκολα ζητήματα, μεταξύ των οποίων η σύσταση μιας αρχής που θα αποφασίζει για το κλείσιμο των αποτυχημένων τραπεζών και ένα σχέδιο για την προστασία των καταθέσεων.

Μεταξύ των σημαντικών ζητημάτων που προσπαθούν να ρυθμίσουν σήμερα οι υπουργοί Οικονομικών της Ε.Ε. είναι πόσες τράπεζες θα επιβλέπει απευθείας η ΕΚΤ και αν αυτή θα χρειαστεί περισσότερο από έναν χρόνο, όπως προγραμματίζεται, για να αναλάβει το ρόλο της.

Ένα συμβιβαστικό κείμενο, αντίτυπο του οποίου εξασφάλισε το Reuters, κέρδισε ευρεία υποστήριξη στη σύνοδο αυτή από την ΕΚΤ και διάφορες χώρες, μεταξύ των οποίων η Ισπανία και η Γαλλία.

Αυτό εισηγείται ότι οι τράπεζες με στοιχεία ενεργητικού 30 δισ. ευρώ ή μεγαλύτερα από το ένα πέμπτο της οικονομικής απόδοσης της χώρας τους θα επιβλέπονται απευθείας από την ΕΚΤ παρά από εθνικούς εποπτικούς μηχανισμούς.

Επίσης βάσει του κειμένου αυτού στην ΕΚΤ χορηγείται η αρχή να διευρύνει την εντολή της για τις τράπεζες που αντιμετωπίζουν προβλήματα ακόμη κι αν είναι μικρότερες.

Σε ενημέρωση των δημοσιογράφων που έγινε στο Βερολίνο προτού αρχίσει η σημερινή συνάντηση, βοηθοί της γερμανίδας καγκελαρίου Άγγελα Μέρκελ δήλωσαν ότι η Γερμανία δεν θα εμποδίσει μια συμφωνία αν ξεκαθαριστούν κάποια ζητήματα.

«Ελπίζουμε σε μια σημαντική πρόοδο και ίσως σε μια επιτυχία», σημείωσε ένας βοηθός, ο οποίος ζήτησε να μην κατονομαστεί.

Ωστόσο η επίτευξη μιας συμφωνίας, την οποία οι ηγέτες της Ε.Ε. ελπίζουν να μπορέσουν να οριστικοποιήσουν κατά την σύνοδο κορυφής τους αύριο και μεθαύριο, απαιτεί την υποστήριξη και άλλων με κεκτημένα δικαιώματα, όπως η Βρετανία, η Σουηδία, η Πολωνία, η Ουγγαρία και η Ολλανδία.

Ο σουηδός υπουργός Οικονομικών Άντερς Μποργκ εξέφρασε τις αντιρρήσεις του στους ομολόγους του, λέγοντας ότι δεν πρόκειται οι χώρες που δεν είναι μέλη της ευρωζώνης να μετάσχουν στο σχέδιο αυτό υπό την επίβλεψη της ΕΚΤ σε μια ίση βάση με τις χώρες που βρίσκονται στην ευρωζώνη.

Ο Μποργκ σημείωσε ότι η Σουηδία δεν είναι πιθανόν να μετάσχει, αλλά μπορεί να επιτρέψει να προχωρήσει η τραπεζική ένωση για τους άλλους, αν και, όπως προειδοποίησε, αυτό μπορεί να προκαλέσει «ουσιαστική διαίρεση» στην Ε.Ε.

«Υπάρχει μία κίνηση προς τις ευρωτράπεζες, τους ευρωφόρους, τις ευρωμεταβιβάσεις, τις ευρωπρομήθειες», δήλωσε ο Μποργκ σε δημοσιογράφους πριν από την συνάντηση. «Μπορεί αυτό να είναι πολύ δημοφιλές μεταξύ των ‘ευρωκρατών’, αλλά πιστεύω ότι είναι πολύ λίγοι οι Ευρωπαίοι που θέλουν πράγματι αυτές τις εξελίξεις».

Παρόμοιες ανησυχίες έχει και η Βρετανία. Το Λονδίνο ανησυχεί ότι τα κράτη της ευρωζώνης -τα οποία θα είναι ενωμένα υπό την επίβλεψη της ΕΚΤ- θα ψηφίζουν ως ομάδα για να περάσουν κανόνες που θα λειτουργούν υπέρ τους.
Το Λονδίνο έχει ζητήσει οι χώρες που βρίσκονται εκτός της ευρωζώνης να μπορούν από κοινού να μπλοκάρουν ορισμένες αποφάσεις που θα λαμβάνει η ΕΚΤ, ένα βέτο το οποίο προσκρούει στην αντίθεση που υπάρχει στους κόλπους της ευρωζώνης.

Η συμβιβαστική πρόταση, την οποία προώθησε η κυπριακή προεδρία της Ε.Ε., προβλέπει ότι κάθε χώρα στην τραπεζική ένωση θα έχει τουλάχιστον δύο τράπεζές της που θα βρίσκονται υπό την εποπτεία της ΕΚΤ.

Το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ θα διατηρήσει τον τελευταίο λόγο στην επίβλεψη, σύμφωνα με το έγγραφο, στο οποίο δίδεται ιδιαίτερη έμφαση στην ανάγκη για έναν σαφή διαχωρισμό ανάμεσα στην νομισματική πολιτική της και την εποπτεία.

Οι υπουργοί Οικονομικών της Ε.Ε. θα εξετάσουν επίσης σήμερα αν θα δώσουν στην ΕΚΤ περισσότερο χρόνο από ό,τι μέχρι την 1η Ιανουαρίου του 2014 για να αναλάβει πλήρως το ρόλο της.