Για τέταρτη φορά φέτος συναντώνται σήμερα στις Βρυξέλλες οι Ευρωπαίοι ηγέτες προκειμένου να αποφασίσουν τις ευρύτερες στρατηγικές που θα ακολουθήσουν για την επίλυση της κρίσης χρέους στην Ευρωζώνη, ενώ είναι η 22η Σύνοδος Κορυφής της Ε.Ε. από τότε που ξέσπασε η κρίση στην Ελλάδα το 2009.

Καμία εξέλιξη, ωστόσο, δεν αναμένεται σχετικά με την εκταμίευση της επόμενης δόσης του δανείου για την Ελλάδα και το αίτημα διάσωσης της Ισπανίας, αφού σύμφωνα με την Κομισιόν, η αποστολή της τρόικας δεν έχει ολοκληρώσει τις εργασίες της στην Ελλάδα, είναι ακόμη υπό αξιολόγηση οι προτάσεις της ισπανικής κυβέρνησης για τον προϋπολογισμό.

Προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής, ο Ευρωπαίος Επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων, Όλι Ρεν, δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι αναμένει μία θετική έκβαση από την έκθεση της τρόικας για την Ελλάδα, τονίζοντας ότι η έκθεση της τρόικας θα καθορίσει τη χρηματοδότηση προς τη χώρα.

Από την πλευρά του ο Σουηδός πρωθυπουργός, Φρέντρικ Ράινφελντ, συνέστησε προς τους ομολόγους του να μην κάνουν καμία εικασία σχετικά με μία ενδεχόμενη ελληνική έξοδο από το ευρώ, ενώ ο Φινλανδός υπουργός, Γιούρκι Κατάινεν, εξέφρασε την ελπίδα ότι όλοι οι αξιωματούχοι της Ε.Ε. συμμερίζονται ότι πρέπει να γίνει διαχωρισμός μεταξύ της τραπεζικής και της δημοσιονομικής κρίσης.

Ερωτηθείς σχετικά ο Ολλανδός πρωθυπουργός, Μαρκ Ρούτε, επανέλαβε ότι η Ελλάδα βρίσκεται εκτός ατζέντας της Συνόδου. Επισήμανε δε, ότι αναμένει με ενδιαφέρον να ακούσει τις προτάσεις Ρομπάι για την τραπεζική ενοποίηση.

Στο μεταξύ, την ανάγκη επιβεβαίωσης των αποφάσεων της Συνόδου Κορυφής του Ιουνίου υπογράμμισε ο Γάλλος Πρόεδρος, Φρανσουά Ολάντ, μετά την ολοκλήρωση της συνάντησής του με την Γερμανίδα Καγκελάριο, Άνγκελα Μέρκελ, στα πλαίσια της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες. «Η Γερμανία και η Γαλλία έχουν συλλογική ευθύνη να συμβάλλουν στην αντιμετώπιση της κρίσης χρέους της ευρωζώνης», δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος.

Ενάντια στην ιδέα του Βολφγκανγκ Σόιμπλε για τη θέσπιση ενός υπερ-επιτρόπου της Ε.Ε., ο οποίος θα έχει δικαίωμα βέτο στους εθνικούς προϋπολογισμούς των κρατών-μελών της Ευρωζώνης τάχθηκε ο Τσέχος πρωθυπουργός. Ο Βρετανός πρωθυπουργός, Ντέιβιντ Κάμερον, έκανε λόγο για ένα παγκόσμιο αγώνα δρόμου που λαμβάνει χώρα, με ορισμένες χώρες της Ε.Ε. να βρίσκονται σε εξαιρετικά υψηλό κίνδυνο.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς προσήλθε στη Σύνοδο Κορυφής χωρίς να κάνει καμία δήλωση.