Νέα ρύθμιση, με στόχο να επιτρέπεται ο συμψηφισμός χρεών των επιχειρήσεων προς το Δημόσιο με τυχόν ποσά που οφείλει το κράτος προς τους ιδιώτες, προανήγγειλε χθες από το βήμα της Βουλής ο αρμόδιος υφυπουργός Γιώργος Μαυραγάνης.

Όπως εξήγησε ο κ. Μαυραγάνης, η κυβέρνηση εξετάζει την τροποποίηση του σχετικού νόμου (3943/2011), ώστε να επιτρέπεται ο συμψηφισμός χρεών των επιχειρήσεων όχι μόνο με ποσά που οφείλουν σε αυτές τα υπουργεία, αλλά και ο ευρύτερος δημόσιος τομέας, δηλαδή οργανισμοί τοπικής αυτοδιοίκησης, νοσοκομεία, ΔΕΚΟ κ.λπ. Η αλλαγή αυτή αποτελεί πάγιο αίτημα της αγοράς, η οποία βλέπει τις οφειλές του Δημοσίου προς τον ιδιωτικό τομέα να διογκώνονται συνεχώς και να φθάνουν τα 6,62 δισ. ευρώ το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους.

Το σημερινό νομοθετικό πλαίσιο ορίζει ότι ο συμψηφισμός επιτρέπεται μόνο για βεβαιωμένες και εκκαθαρισμένες απαιτήσεις των οφειλετών κατά του Δημοσίου, οι οποίες αποδεικνύονται με τελεσίδικη δικαστική απόφαση ή δημόσιο έγγραφο και αποκλειστικά για οφειλές της κεντρικής διοίκησης. Δηλαδή, η υφιστάμενη ρύθμιση δεν καλύπτει περιπτώσεις φορολογουμένων που έχουν χρέη έναντι του Δημοσίου και οι οποίοι παράλληλα έχουν απαιτήσεις έναντι φορέων του ευρύτερου δημόσιου τομέα.