Ανακοίνωση για την διολίσθηση της Τουρκικής λίρας και τις όποιες επιπτώσεις από την ευρύτερη κατάσταση της Τουρκικής οικονομίας, εξέδωσε ο Όμιλος Fourlis Ειδικότερα ο Όμιλος επισημαίνει τα εξής: Ο Όμιλος μας δραστηριοποιείται στην αγορά λιανικής αθλητικών ειδών της Τουρκίας μέσω της 100% θυγατρικής εταιρείας INTERSPORT ATLETIK MAĞ. VE DIŞ TİC.A.Ş., με 24 καταστήματα INTERSPORT και 2 καταστήματα THE ATHLETE’S FOOT. Τα βασικά μεγέθη της δραστηριότητας στην Τουρκία έχουν ως εξής:

  • Οι πωλήσεις το 2017 ανήλθαν σε TRY 73,7 εκάτ. (17,8 εκατ. ευρώ περίπου) ή 4,1% στο σύνολο των πωλήσεων του Ομίλου.
  • Το EBITDA του 2017 ήταν αρνητικό TRY 2,9 εκάτ. (0,64 εκατ. ευρώ περίπου) σε σύνολο EBITDA 41,8 εκατ. ευρώ σε ενοποιημένο επίπεδο Ομίλου.
  • Ο ρυθμός αύξησης των πωλήσεων σε τοπικό νόμισμα μέχρι και σήμερα (2018) είναι διψήφιος σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του προηγούμενου έτους 2017 και τείνει βελτιούμενος.
  • Άνω του 85% των αγορών εμπορευμάτων γίνονται σε τοπικό νόμισμα.
  • Ο δανεισμός της εταιρείας είναι αποκλειστικά σε τοπικό νόμισμα και αφορά χρηματοδότηση κεφαλαίου κίνησης που δεν ξεπερνά τα TRY 10 εκατ. (1,5 εκατ. ευρώ περίπου).
  • Όλες οι επενδύσεις έχουν γίνει με ίδια κεφαλαια.

Στη σχετική ανακοίνωση σημειώνεται ότι: «Όπως είναι προφανές από τα ανωτέρω, οι επιπτώσεις από τη συνεχιζόμενη διολίσθιση της Τουρκικής Λίρας δεν έχουν ουσιώδη επίδραση στα αποτελέσματα και τα οικονομικά μεγέθη του Ομίλου Fourlis. Αντιθέτως, μεσοπρόθεσμα, η αγορά της Τουρκίας παρουσιάζει πολλές ευκαιρίες για την INTERSPORT, λόγω του μεγέθους της, των δημιογραφικών χαρακτηριστικών της και της δομής του ανταγωνισμού. Ο Όμιλος και η INTERSPORT παρακολουθούν στενά της εξελίξεις στην Τουρκία και προβαίνουν στις απαραίτητες ενέργειες για ελαχιστοποίηση των βραχυπρόθεσμων αρνητικών επιπτώσεων, αλλά και μεγιστοποίηση των μεσοπρόθεσμων θετικών επιπτώσεων».