Ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον δεσμεύτηκε σήμερα να κάνει περισσότερα για την τόνωση της οικονομικής δραστηριότητας αφού τα στοιχεία για το ΑΕΠ, τα οποία δόθηκαν στη δημοσιότητα αυτήν την εβδομάδα, έδειξαν ότι η οικονομία συρρικνώθηκε περισσότερο από ό,τι αναμενόταν το δεύτερο τρίμηνο του 2012.

«Πρέπει να κάνουμε περισσότερα. Θα σηκώσουμε τα μανίκια και θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν ώστε οι επιχειρήσεις να προχωρήσουν στη Βρετανία, η οικοδομική δραστηριότητα να τονωθεί όπως και η δημιουργία θέσεων εργασίας», είπε ο Κάμερον σε συνέντευξη που παραχώρησε στο BBC.

«Ένα από τα πράγματα που δείχνουν (τα στοιχεία για το ΑΕΠ) είναι η έκταση της ζημιάς που έχει γίνει στην οικονομία την εποχή της ραγδαίας ανάπτυξης και της απότομης πτώσης. Ήμασταν αυτοί με τις πιο υπερχρεωμένες τράπεζες, με τα πιο υπερχρεωμένα νοικοκυριά, και είχαμε το μεγαλύτερο έλλειμμα στον προϋπολογισμό από σχεδόν κάθε άλλη χώρα στον κόσμο. Χρειάζεται χρόνος για να ανακάμψουμε», είπε ο Κάμερον.

Η οικονομία συρρικνώθηκε πολύ περισσότερο από όσο αναμενόταν το δεύτερο τρίμηνο, αφού επλήγη τόσο από την πολιτική περιστολής των δημοσίων δαπανών, όσο και από την κρίση στην ευρωζώνη.

Ο υπουργός Οικονομικών Τζορτζ Όσμπορν τόνισε ότι τα στοιχεία αυτά καταδεικνύουν πως η Βρετανία έχει «βαθιά ριζωμένα οικονομικά προβλήματα» και πως η πτώση του ΑΕΠ το δεύτερο τρίμηνο είναι απογοητευτική, ακόμα και με δεδομένους τους παράγοντες που δεν θα επαναληφθούν.

Το ΑΕΠ της Βρετανίας συρρικνώθηκε 0,7% σε σύγκριση με το πρώτο τρίμηνο, καταγράφοντας την πιο απότομη πτώση του από το αποκορύφωμα της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, στις αρχές του 2009, σύμφωνα με τη βρετανική στατιστική υπηρεσία (Office for National Statistics, ONS).

Η απόδοση στον τομέα των υπηρεσιών -που εισφέρει πάνω από τα τρία τέταρτα του βρετανικού ΑΕΠ- συρρικνώθηκε 0,1% το δεύτερο τρίμηνο, ενώ είχε αυξηθεί 0,2% το πρώτο τρίμηνο του 2012. Η βιομηχανική παραγωγή μειώθηκε 1,3% ενώ ο τομέας των κατασκευών συρρικνώθηκε 5,2%, καταγράφοντας την μεγαλύτερη πτώση από το πρώτο τρίμηνο του 2009.

Ο Όσμπορν πάντως επέμεινε ότι δεν υπάρχουν διαθέσιμα κεφάλαια για να υπάρξει ένα πακέτο τόνωσης της οικονομικής δραστηριότητας εν μέσω της εφαρμογής ενός πακέτου μέτρων σκληρής λιτότητας για να μειωθεί το έλλειμμα, το οποίο εξακολουθεί να βρίσκεται περίπου στο 8%. Η έλλειψη ανάπτυξης θέτει όμως ούτως ή άλλως υπό αμφισβήτηση το στόχο αυτό.