Η στροφή στην ενοικίαση έχει διαφορετική στόχευση σε σύγκριση με την περίοδο προ του 2006. Τα ενοίκια έχουν υποχωρήσει από 10% έως και 40%, ανάλογα με το ακίνητο ενώ περισσότερη ζήτηση έχουν οι κατοικίες μικρών επιφανειών, με μικρότερο ενοίκιο και λιγότερα λειτουργικά έξοδα.

«Κατώφλι» για τη μίσθωση ενός ακινήτου σε φθηνές περιοχές, όπως δημοσιεύει η Ημερησία, είναι τα 400 ευρώ, σε μεσαίες περιοχές είναι τα 500 ευρώ, και σε ακριβά προάστια τα 700-800 ευρώ.

Βεβαίως, υπάρχουν και οι πολίτες που μπορούν να διαθέσουν πάνω από 1.000 ευρώ το μήνα όπως και πολλοί που μένουν στριμωγμένοι σε σπίτια 2 και 3 δωματίων με 300 ευρώ το μήνα.

 Από την άλλη πλευρά, οι ιδιοκτήτες των ακινήτων έχουν «ρίξει νερό στο κρασί τους» και κάνουν γενναίες μειώσεις στα ενοίκια, τόσο για επέκταση του συμβολαίου όσο και για νέους μισθωτές.

Η υπερπροσφορά σπιτιών προς μίσθωση είναι αυτή που πιέζει για χαμηλότερα ενοίκια και όποιος ιδιοκτήτης δεν το αντιληφθεί αυτό μένει με ένα σπίτι που δύσκολα θα ενοικιάσει.

Μεγάλες αντοχές δείχνουν οι γκαρσονιέρες και τα δυάρια τα οποία έχουν ζήτηση με αποτέλεσμα τα ενοίκια να μένουν σταθερά ή να μειώνονται 5%-10%.

Το ενδιαφέρον με τις τιμές ενοικίασης είναι ότι όσο μεγαλύτερο είναι το ακίνητο τόσο πέφτει και η τιμή του. Ενώ δηλαδή στα βόρεια προάστια τα ενοίκια κυμαίνονται από 7 έως 9 ευρώ το τ.μ. μηνιαίως, οι μονοκατοικίες και οι μεζονέτες άνω των 200 τ.μ. μισθώνονται κατά μέσο όρο με 5 ευρώ/τ.μ. το μήνα.

Στα ακριβά νότια και βόρεια προάστια εγκαταλείπονται άρον άρον εκατοντάδες σπίτια μεγάλων επιφανειών από στελέχη επιχειρήσεων που έχασαν τη δουλειά τους, από golden boys του Χρηματιστηρίου που «έπεξαν έξω» και από μισθωτούς που είχαν παλαιότερα τη δυνατότητα να δώσουν υψηλά ενοίκια αλλά τώρα αδυνατούν να το κάνουν.

Σε ό,τι αφορά το κέντρο της Αθήνας, εκτός από το Κολωνάκι που ζητά ενοίκια ακόμη και πάνω από 15 ευρώ/τ.μ./μηνιαίως, οι υπόλοιπες γειτονιές είναι σχετικά φθηνές. Από 4 έως 6 ευρώ/τ.μ. κυμαίνεται η ενοικίαση ενώ στις υποβαθμισμένες περιοχές πέφτει ακόμη και κάτω από τα 3 ευρώ/τ.μ.

Οι νέες τάσεις στις τιμές

Είναι χαρακτηριστικές οι περιπτώσεις μισθώσεων την περίοδο της κρίσης:

– Ενοικιαστής που πλήρωνε 1.200 ευρώ στο Χαλάνδρι, ζήτησε 300 ευρώ μείωση αλλά ο ιδιοκτήτης αρνήθηκε. Ετσι ο μισθωτής έφυγε, βρήκε διαμέρισμα ίδιων τ.μ. με 550 ευρώ, δηλαδή στη μισή τιμή απ’ ό,τι πλήρωνε.
– Ενοικιαστής στα Βριλήσσια μίσθωνε δυάρι με 500 ευρώ το μήνα. Όταν αποφάσισε να φύγει βρήκε σε κοντινή περιοχή τριάρι 80 τ.μ. με εντοιχισμένες ηλεκτρικές συσκευές στην ίδια τιμή με το προηγούμενο. Ο ιδιοκτήτης το μίσθωνε 550 ευρώ, αλλά έριξε κατά 50 ευρώ τις απαιτήσεις του.
– Ιδιοκτήτης μεζονέτας 100 τ.μ. στο Γέρακα λάμβανε επί χρόνια ενοίκιο 800 ευρώ το μήνα. Όμως, με την κρίση αναγκάστηκε μόνος του να κάνει έκπτωση 100 ευρώ προκειμένου να μη χάσει τον ενοικιαστή.
 – Ιδιοκτήτης μονοκατοικίας στα βόρεια προάστια που ζητούσε 2.000 ευρώ το μήνα ενοίκιο, αναγκάστηκε να ρίξει τις απαιτήσεις του κατά 500 ευρώ προκειμένου να βρει ενοικιαστή.