«Οι ελληνικές τράπεζες ασθένησαν και μπήκαν στην εντατική, αλλά σιγά-σιγά επανακάμπτουν», τόνισε από το βήμα του 3ου Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών, η πρόεδρος του εποπτικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Ντανιέλ Νουί.

«Η κατάσταση για τις ελληνικές τράπεζες είναι ειδική, το ζήτημα του χρέους τις έχει πλήξει ισχυρότερα από ότι άλλες χώρες», ανέφερε, μεταξύ άλλων, σημειώνοντας ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε πρόγραμμα, έχει ακόμη capital controls, κάτι που αποτελεί πληγή για αυτές. Σε αυτό τις βοήθησε βέβαια η έκτακτη βοήθεια ρευστότητας της ΕΚΤ.

«Το πρόγραμμα λήγει τον Αύγουστο, οπότε και αναμένουμε σταδιακή χαλάρωση ή και άρση των capital controls. Ο ELA καθόρισε τα χαρακτηριστικά τους, αλλά περιορίστηκε το 2017 στο 50% της χρηματοδότησης των τραπεζών. Την υπόλοιπη χρηματοδότηση οι τράπεζες την πήραν από τις αγορές και αυτό βοήθησε στην ανάκαμψη των καταθετών. Αποτέλεσε ένα κίνητρο», σημείωσε, επίσης η κ. Νουί.

«Για τις ελληνικές τράπεζες το πρωτεύον ζήτημα είναι τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, που αγγίζουν το 50%», υπογράμμισε, επισημαίνοντας πως «αυτό είναι τεράστιο πρόβλημα, διότι τις εμποδίζει από το να διαθέτουν πόρους σε πιο παραγωγικές δραστηριότητες, δηλαδή αδυνατούν να δίνουν δάνεια στην πραγματική οικονομία».

Σύμφωνα με την ίδια, η προσέγγιση της ΕΚΤ βασίζεται σε 3 άξονες:

– τα ποιοτικά στοιχεία των μη εξυπηρετούμενων δανείων,

– οι κατευθυντήριες γραμμές να διαπνέονται από βέλτιστες τακτικές και

– ο διάλογος μεταξύ των εποπτικών αρχών και των τραπεζών.

«Το 2017 είχαμε μία πρώτη ενημέρωση για αυτά και  συνεχίζουμε με ένα σχέδιο κατευθυντηρίων γραμμών αλλά και ένα προσάρτημα που οδήγησε σε ζωηρή συζήτηση. Επιδιώκουμε άμεσες και  πλήρεις προβλέψεις, ώστε να αποτρέψουμε ένα νέο κύμα μη εξυπηρετούμενων δανείων. Για το προσάρτημα που τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση είχαμε πάνω από 250 παρατηρήσεις που ελέγχουμε και θα προσαρμόσουμε, ελέγχοντας όλους τους νομικούς προβληματισμούς που προκύπτουν», ανέφερε.

«Οι παρατηρήσεις είναι ξεχωριστές για κάθε τράπεζα ενώ η τελική δημοσίευσή τους αναμένεται για τις ελληνικές τράπεζες στα  μέσα Μαρτίου. Οι τράπεζες θα πρέπει να αναλάβουν δράση.  Ήδη έχουν σημειώσει πρόοδο για παράδειγμα με το νομικό και δικαστικό πλαίσιο, για την ταχύτερη εξυγίανσή τους μέσω της εξωδικαστικής αναδιάρθρωσης τους. Η νέα νομοθεσία για τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς είναι ένα σωστό βήμα όμως θα πρέπει να επεκταθεί σε όλη την επικράτεια και να προβλέπεται και η προστασία των συμβολαιογράφων που έχουν δεχθεί επιθέσεις», τόνισε η κ. Νουί.

«Ο διάλογος μεταξύ τραπεζών και πελατών πρέπει να συνεχιστεί», επισήμανε, λέγοντας πως, «πρέπει να αντιμετωπιστούν πλέον και οι στρατηγικοί κακοπληρωτές, ενώ εξέφρασε την ελπίδα «ότι το νέο σύστημα θα αλλάξει τη νοοτροπία εξυπηρέτησης και εξόφλησης δανείων».

Τα αποτελέσματα των στρες τεστ για τις ελληνικές τράπεζες αναμένονται το Μάιο, πριν λήξει το πρόγραμμα της Ελλάδας δηλαδή.