Την εκτίμησή του ότι οι ισχυρές οικονομίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα πρέπει να αποφύγουν δραστικές περικοπές στους προϋπολογισμούς τους, ώστε να μην καμφθεί η ανάπτυξή τους εκφράζει στην φετινή έκθεσή του για την Ευρώπη το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Εξάλλου, το ΔΝΤ αναφέρει ότι αν υπάρξει επιδείνωση της οικονομικής κρίσης, τότε οι ισχυρές Ευρωπαϊκές οικονομίες, όπως αυτή της Βρετανίας, της Γερμανίας και της Γαλλίας θα πρέπει να εξετάσουν την πιθανότητα καθυστέρησης των περικοπών, καθώς δεν θα μπορούν να δανειστούν με πολύ χαμηλά επιτόκια.

Πάντως, το ΔΝΤ εκφράζει με βεβαιότητα ότι αναμένεται επιβράδυνση της οικονομίας της Ευρωζώνης στο 1,1% το 2012, από 1,6% που είναι φέτος. Παράλληλα, προειδοποιεί ότι Ελλάδα και Πορτογαλία θα παραμείνουν σε ύφεση έως τις αρχές του 2013 και τα μέσα του 2012, αντίστοιχα.

Την ίδια ώρα, κρούει τον κώδωνα του κινδύνου, λόγω της καθυστέρησης στη λήψη μιας σταθερής λύσης στο δημοσιονομικό πρόβλημα της Ευρωζώνης, ενώ καλεί τους Ευρωπαίους να επιδείξουν αλληλεγγύη και ενότητα, προκειμένου να πείσουν τις αγορές.

Νωρίτερα, σε συνέντευξή του στο Reuters, o επικεφαλής του ΔΝΤ στην Ευρώπη, Αντόνιο Μπόρχες έκανε λόγο για ανάγκη αναθεώρησης του δεύτερου πακέτου διάσωσης της Ελλάδας. Για την ενίσχυση των ευρωπαϊκών τραπεζών, ο αξιωματούχος του ΔΝΤ υποστήριξε ότι το ευρωπαϊκό πακέτο στήριξης των τραπεζών, θα πρέπει να περιλαμβάνει από 100 έως και 200 δισ. ευρώ προκειμένου μέσω της κεφαλαιακής ενίσχυσης τους να ανακτηθεί η εμπιστοσύνη των επενδυτών, υποστήριξε.

Δείτε στο συνημμένο αρχείο την φετινή έκθεση του ΔΝΤ για την Ευρώπη

Πηγή: 24h.gr