Σκληρή κριτική στους ηγέτες της ζώνης του ευρώ ασκεί ο αρθρογράφος της Wall Street Journal Πωλ Χάνον. «Εάν δεν υπάρξει μια ραγδαία αλλαγή στα συναισθήματα (των επενδυτών) εξαιτίας των δραστηριοτήτων παντού – για παράδειγμα στην απέναντι όχθη του Ατλαντικού – οι ευρωπαίοι ηγέτες θα πρέπει να διακόψουν τις διακοπές του Αυγούστου και να βρουν ένα κατάλληλο σχέδιο», σχολιάζει ο αρθρογράφος.

«Η αρχική αντίδραση προς το νέο πακέτο χρηματοδότησης της Ελλάδας που συμφωνήθηκε από τους 17 ηγέτες της ευρωζώνης ήταν αυτή της ανακούφισης, καθώς η οποιαδήποτε συμφωνία θεωρείτε καλύτερη από την μη – συμφωνία και οι προσδοκίες επί της ουσίας δεν ήταν υψηλές», αναφέρει το άρθρο.

Ωστόσο καθώς οι ημέρες περνούν, οι επενδυτές έχουν υιοθετήσει μία αυξημένης προκατάληψης άποψη για τη συμφωνία τόσο μεγάλη που η ισπανική κυβέρνηση, για μία ακόμη φορά, πλήρωσε επιτόκιο μεγαλύτερο του 6% για να δανειστεί για 10 χρόνια.

Η συμφωνία που πάρθηκε την προηγούμενη εβδομάδα έχει τρία μειονεκτήματα:

Πρώτο και κύριο, το μέγεθος του ταμείου διάσωσης της ευρωζώνης δεν αυξήθηκε και σε καμία περίπτωση δεν είναι αρκετά μεγάλο για να χρηματοδοτήσει είτε την Ισπανία είτε την Ιταλία, αφήστε εκτός και τις δύο κυβερνήσεις μαζί.

Δεύτερο κύριο μειονέκτημα είναι ότι το ταμείο διάσωσης δεν θα είναι ικανό να χρησιμοποιήσει την ευελιξία του σύντομα.

Τρίτο σημαντικό μειονέκτημα είναι ότι το πρόγραμμα χρηματοδότησης της Ελλάδας δεν θα δουλέψει. Κυρίως γιατί στηρίζεται σε υπεραισιόδοξους στόχους για έσοδα που θα έρθουν μέσω των αποκρατικοποιήσεων και ευελπιστεί σε μεγάλη μείωση του συνόλου του χρέους το οποίο πουθενά αλλού δεν είναι τόσο μεγάλο.

Τα μισά από τα έσοδα των προγραμματισμένων ιδιωτικοποιήσεων υποτίθεται ότι θα προέλθουν από πωλήσεις ακινήτων. Αλλά η κυβέρνηση δεν γνωρίζει ακόμη πόσο γη έχει και δεν έχει την παραμικρή ιδέα πόσο αυτή θα κόστιζε κάτω από φυσιολογικές συνθήκες.