«Τέσσερις ημέρες διαθέτει η Ελλάδα προκειμένου να αντιληφθεί την πραγματικότητα» τιτλοφορείται το νέο δημοσίευμα του CNN που αναφέρεται στην κρίσιμη στιγμή της διαπραγμάτευσης της χώρας μας με τους δανειστές, στο οποίο μεταξύ άλλων διευκρινίζεται πως «απομένουν τέσσερις μέρες μέσα στις οποίες πρέπει να αποφασίσει αν θα δεχθεί την πρόταση των πιστωτών ή θα οδηγηθεί σε μία νέα κρίση που μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα την έξοδο από την Ευρωζώνη».

Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα «η Ελλάδα πρέπει να βρει 1,54 δις ευρώ για να πληρώσει την δόση του ΔΝΤ μέχρι το τέλος Ιουνίου, ώστε να αποφύγει την χρεοκοπία. Για να γίνει αυτό χρειάζεται η τελευταία δόση του πακέτου διάσωσης ύψους 240 δις ευρώ.

Αλλά τα 7,2 δις ευρώ θα αποδεσμευτούν μόνο εάν η κυβέρνηση, η οποία τάσσεται κατά της λιτότητας, συμφωνήσει με τις οικονομικές μεταρρυθμίσεις που προτείνουν οι δανειστές, κάτι στο οποίο αντιστέκεται ήδη από τον Φεβρουάριο. Μια σειρά συναντήσεων που πραγματοποιήθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα απέτυχαν να καλύψουν το κενό, με το ΔΝΤ να αποχωρεί εν τέλει από τις διαπραγματεύσεις.

Οι υπουργοί της Ευρωζώνης θα συναντηθούν ξανά την Πέμπτη προσπαθώντας να γεφυρώσουν τις διαφορές όμως οι οιωνοί δεν είναι καλοί κι αν μια συμφωνία καθυστερήσει περαιτέρω μπορεί να μην υπάρχει αρκετός χρόνος για την υλοποίησή της πριν το τέλος του μήνα».

«Είναι δυσκολότερο να επικυρωθεί η συμφωνία από όλη την Ευρώπη αν η Ελλάδα δεν αντιληφθεί την πραγματικότητα μέσα στην εβδομάδα» δήλωσε ο ο Holger Schmieding της Berenberg Bank.

Το δημοσίευμα καταλήγει αναφέροντας την στάση των ευρωπαίων ηγετών υπογραμμίζοντας πως «αρχίζουν να χάνουν την υπομονή τους με τους Έλληνες. Οι θεσμοί καθώς και τα μέλη της ευρωζώνης έχουν ήδη σκληρύνει την θέση τους, διευκρινίζοντας πως εναπόκεινται στην Αθήνα να κάνει τους απαραίτητους συμβιβασμούς».

«Προσέξετε μη φτάσουμε σε οριακή χρονική στιγμή όπου τα πράγματα θα μπορούσαν να πάρουν άσχημη τροπή φέρεται σύμφωνα με το CNN πως δήλωσε ο γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ. Ενώ και ο πρόεδρος της ΕΚΤ , Μάριο Ντράγκι αναφέρεται πως «έχει πετάξει πλέον το μπαλάκι στην κυβέρνηση της Ελλάδας.
Από την άλλη ο έλληνας πρωθυπουργός κατηγορεί τους πιστωτές πως δρουν χωρίς πολιτικά κίνητρα και δηλώνει πως η Ελλάδα θα περιμένει υπομονετικά μέχρι να ο εταίροι να κινηθούν ρεαλιστικά».