Μετά τις σημερινές, ανάλογες τοποθετήσεις του αυστριακού υπουργείου Οικονομικών και του προέδρου της Κεντρικής Τράπεζας της Αυστρίας και μέλους του διοικητικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Εβαλντ Νοβότνι, ο Αυστριακός αντικαγκελάριος και υπουργός Εξωτερικών Μίχαελ Σπίντελεγκερ σε απογευματινές δηλώσεις του θεωρεί «αδιανόητη» μια έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη.

Κατά τη διάρκεια εκδήλωσης στη Διπλωματική Ακαδημία της Βιέννης για την Ημέρα της Ευρώπης, ο κ. Σπίντελεγκερ (που είναι συγχρόνως και αρχηγός του συγκυβερνώντος με τους Σοσιαλδημοκράτες, συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος) χαρακτήρισε αδιανόητη την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ, τονίζοντας χαρακτηριστικά «δεν μπορώ να φανταστώ ότι αυτό επιθυμούν οι Έλληνες».

Ο Αυστριακός αντικαγκελάριος και υπουργός Εξωτερικών επισήμανε ότι ο Μηχανισμός Στήριξης του ευρώ εξασφαλίζει επαρκώς τα υπερχρεωμένα κράτη της Νότιας Ευρώπης, ενώ υποστήριξε ότι «δεν υπάρχει καμία εναλλακτική» στα μέτρα που έχει ήδη λάβει η ΕΕ, υπογραμμίζοντας συγχρόνως τη σημασία ενός σταθερού ευρώ και σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι «κανείς δεν βγαίνει κερδισμένος όταν το ευρώ δέχεται πιέσεις».

Ο κ. Σπίντελεγκερ εκφράστηκε αρνητικά στο ενδεχόμενο κοινής οικονομικής διακυβέρνησης στην ΕΕ, σημειώνοντας ότι είναι «υπερβολικό» και «μη απαραίτητο» οι επί μέρους χώρες να παραχωρήσουν αρμοδιότητες, όπως αυτή της φορολογικής πολιτικής, στην ΕΕ.

Η διαμόρφωση κοινής κοινωνικής και οικονομικής πολιτικής «δεν είναι στους στόχους μας», φέρεται, σύμφωνα με το Αυστριακό Πρακτορείο Ειδήσεων ΑΡΑ, να δήλωσε ο ίδιος, τηρώντας επιφυλακτική στάση και στην πρόταση για έκδοση ευρωομολόγων και λέγοντας ότι «η ιδέα των ευρωομολόγων δεν είναι υπό συζήτηση και η έκδοση τους δεν είναι της παρούσης».

Νωρίτερα σήμερα, το αυστριακό υπουργείο Οικονομικών σχολίασε ως «τη μεγαλύτερη δυνατή οικονομική ανοησία» τη συζήτηση για έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, ενώ ο πρόεδρος της Κεντρικής Τράπεζας της Αυστρίας και μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Εβαλντ Νοβότνι, χαρακτήρισε «αδιανόητη από οικονομική και τεχνική άποψη» την έξοδο μίας χώρας από την Ευρωζώνη.

Από μέρους του υπουργείου τονιζόταν ότι η όλη συζήτηση έχει οδηγήσει σε δραματική αύξηση των επιτοκίων των δεκαετών ομολόγων, γεγονός που με τη σειρά του δυσχεραίνει την προσπάθεια της Ελλάδας να εξυγιάνει τα δημόσια οικονομικά της.

Από την πλευρά του ο κ. Νοβότνι απέρριψε ως «ανόητη» την υπόθεση, ότι μία χώρα θα μπορούσε, τουλάχιστον προσωρινά, να αποχωρήσει από την Ευρωζώνη και να χρησιμοποιήσει την υποτίμηση ως μέσο για να αυξήσει τις εξαγωγές της, επισημαίνοντας ο ίδιος χαρακτηριστικά πως «οι πολίτες των χωρών αυτών θα έσπευδαν αμέσως να αποσύρουν τις καταθέσεις τους από τις τράπεζες, κάτι που θα οδηγούσε στην άμεση κατάρρευση αυτών των τραπεζών».