Είναι σαφές ότι η Πολιτεία επιχειρεί την αναδιάταξη του ελληνικού σιδηροδρόμου, όμως κάποια κέντρα εκθέτουν στελέχη της κυβέρνησης. Και για να γίνω πιο σαφής.
Τόσο ο τέως υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Χρήστος Σταϊκούρας όσο και ο αν. υπουργός αρμόδιος για τον σιδηρόδρομο κ. Κωσταντίνος Κυρανάκης εν χορδαίς και οργάνοις τόνιζαν ότι θα υπάρχει απόσχιση του τροχαίου υλικού από τη ΓΑΙΟΣΕ (ειναι στο Υπερταμείο) το οποίο θα οδηγηθεί στην επί θύραις νέα εταιρεία «Σιδηρόδρομοι Ελλάδος ΜΑΕ», όμως ορισμένοι περί άλλων τυρβάζουν.
Σύμφωνα με τα άρθρο 51 κ 52 στο Σχέδιο Νόμου που κατατέθηκε στην Βουλή λίαν προσφάτως ουσιαστικά η ΓΑΙΑΟΣΕ διατηρεί το τροχαίο υλικό.
Το νομοσχέδιο δίνει τη δυνατότητα στη ΓΑΙΑΟΣΕ να χρησιμοποιεί το υπάρχον ειδικό αποθεματικό της και για την αγορά ή μίσθωση τροχαίου υλικού.
Μέχρι σήμερα, το αποθεματικό προοριζόταν αποκλειστικά για τη διαχείριση του σιδηροδρομικού στόλου, την τακτική ή έκτακτη συντήρηση και την ανακατασκευή ή ανάταξη παλαιού τροχαίου υλικού. Δεδομένου ότι, σύμφωνα με το υπουργείο, το συγκεκριμένο αποθεματικό υπερκαλύπτει τις ανωτέρω ανάγκες, με αποτέλεσμα σημαντικό μέρος του να παραμένει αδιάθετο, την ώρα που υφίσταται ανάγκη για προμήθεια νέου τροχαίου υλικού προκειμένου να επιτευχθεί η αναβάθμιση των ελληνικών σιδηροδρομικών μεταφορών, η μίσθωση του οποίου δύναται να αποφέρει σημαντικούς πόρους κρίθηκε σκόπιμη η συγκεκριμένη αλλαγή.
Με τη νέα διάταξη, η ΓΑΙΑΟΣΕ μπορεί να χρηματοδοτεί απευθείας την προμήθεια νέων συρμών, ενισχύοντας έτσι τη δυνατότητα ανανέωσης και αναβάθμισης του στόλου.
Επίσης μεταξύ άλλων προβλέπεται η δυνατότητα από πλευράς ΓΑΙΑΟΣΕ την μονομερή λύσης μισθώσεων, την προστασία των σιδηροδρομικών ακινήτων, καθώς και τη χρηματοδότηση αγοράς ή μίσθωσης τροχαίου υλικού μέσω του αποθεματικού της εταιρείας.
Συγκεκριμένα, με τις νέες διατάξεις του άρθρου 51, η ΓΑΙΑΟΣΕ Α.Ε. αποκτά το δικαίωμα να καταγγείλει μονομερώς συμβάσεις μίσθωσης ακινήτων στα οποία είναι εκμισθώτρια, εφόσον αυτό αποφασιστεί από το Διοικητικό Συμβούλιο της εταιρείας με ειδική αιτιολόγηση.
Η καταγγελία είναι δυνατή:
- Όταν απαιτείται η ιδιόχρηση του μισθίου από τη ΓΑΙΑΟΣΕ.
- Όταν το ακίνητο απαιτείται για σιδηροδρομικό έργο.
- Όταν σχεδιάζεται η ανάπλαση, αναβάθμιση ή άλλη αξιοποίηση του ακινήτου με στόχο τη βελτίωση των σιδηροδρομικών υπηρεσιών ή την εξυπηρέτηση της σιδηροδρομικής λειτουργίας.
Όπως επισημαίνεται στην ανάλυση συνεπειών της ρύθμισης, έχει συχνά παρατηρηθεί το φαινόμενο μισθώσεις ακινήτων να εμποδίζουν την εκτέλεση μεγάλων σιδηροδρομικών έργων που έχουν ήδη δρομολογηθεί με σκοπό την αναβάθμιση σε τεχνικά μέσα και ασφάλεια της σιδηροδρομικής γραμμής (όπως η υπογειοποίηση σιδηροδρομικού δικτύου στα Σεπόλια), η δημιουργία νέας σιδηροδρομικής γραμμής που θα εξυπηρετεί τις περιοχές της Δυτικής Αττικής (έργο του Προαστιακού σιδηρόδρομου Δυτικής Αττικής), η επικείμενη αναβάθμιση των υπηρεσιών χρήσης και εξυπηρέτησης του επιβατικού κοινού και η σχεδιαζόμενη ανάπλαση και ανάπτυξη των σιδηροδρομικών σταθμών της χώρας.
Τα έργα αυτά – σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση – έχουν σκοπό να εκσυγχρονίσουν τη λειτουργία του σιδηροδρομικού δικτύου και να αναβαθμίσουν τις κτιριακές υποδομές στον σιδηρόδρομο. Ωστόσο: «έχουν ανακύψει σοβαρά προβλήματα με παλαιές μισθώσεις, οι οποίες κατέχουν κρίσιμους χώρους εντός των εκτελούμενων ή υπό σχεδιασμό σιδηροδρομικών έργων. Η χρήση αυτών των μισθίων παρακωλύει ουσιωδώς τα έργα καθώς και τις σχεδιαζόμενες αναπλάσεις, προκαλώντας ζητήματα ως προς την ολοκλήρωση των έργων ή αδυναμίας ανάπλασης και ανάπτυξης κρίσιμων κτιριακών εγκαταστάσεων», σημειώνεται.