O επαναπατρισμός κεφαλαίων πέθανε…. Ζήτω τα ομόλογα διασποράς! Στην έκδοση ομολόγου διασποράς ποντάρει ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου και προσδοκά να αντλήσει 1 -2 δισ. ευρώ από τους απανταχού ομογενείς… και όχι μόνο!

Το «κόλπο» βέβαια εδώ είναι ότι αγοράζοντας ένα ελληνικό ομόλογο (οι Έλληνες τις διασποράς και όποιοι άλλοι μπορούν να εκμεταλλευτούν την έκδοση) θα έχουν την δυνατότητα να στείλουν τα χρήματα τους στην Ελλάδα με ευνοϊκούς όρους και χωρίς πολλές ερωτήσεις ή πόθεν έσχες.

Το ομόλογο της διασποράς είναι μια πρωτοβουλία που δρομολογεί η κυβέρνηση με ουσιαστικό στόχο τον επαναπατρισμό κεφαλαίων που λόγω κρίσης «μετανάστευσαν» σε ξένες τράπεζες. Βέβαια η βιτρίνα είναι προσπάθεια της κυβέρνηση να αξιοποιήσει κεφάλαια ομογενών.

Σύμφωνα πάντως με ανώτερο παράγοντα του υπουργείου, θα πρόκειται για τίτλους του Δημοσίου που θα απευθύνονται αποκλειστικά και μόνο σε ομογενείς ανά την υφήλιο και κυρίως σε αγορές όπου βρίσκεται και η μεγαλύτερη μάζα των Ελλήνων (π.χ. ΗΠΑ, Γερμανία, ή Αυστραλία). Ο ίδιος παράγοντας ανέφερε ότι η όλη διαδικασία μελετάται ήδη από τον Οργανισμό Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους(ΟΔΔΗΧ), κατά το πρότυπο παρόμοιων εκδόσεων άλλων ευρωπαϊκών χωρών.

Τα πλεονεκτήματα της πρότασης αυτής, είναι πολλαπλά. Κυρίως, διότι θα προσελκυσθούν οι Έλληνες ομογενείς σε τίτλους με ικανοποιητικές αποδόσεις και το υπουργείο θα επιτύχει με τον τρόπο αυτόν ένα είδος επαναπατρισμού κεφαλαίων. Και αυτό γιατί τα ελκυστικά επιτόκια κοντά στο 5% θα μπορούν να εκμεταλλευτούν και όσοι έχουν κεφαλαία στο εξωτερικό. Ουσιαστικά με τα ομόλογα τις διασποράς τα κεφάλαια αυτά μπορούν να επιστρέψουν αφορολόγητα
στην Ελλάδα.

Σε δηλώσεις του μάλιστα ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου έχει τονίσει ότι η έκδοση θα πρέπει να αναμένεται “κάποια στιγμή εντός του 2011”.