Η κλιματική αλλαγή επηρέασε και επιδείνωσε τις καταστροφικές πλημμύρες του Ιουλίου στην Ευρώπη, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύεται σήμερα, αλλά ήταν μόνο ένας παράγοντας της καταστροφής. Δύο ημέρες με ρεκόρ βροχής και επακόλουθες πλημμύρες ποταμών έφεραν καταστροφές σε μέρη του Βελγίου και της Γερμανίας, κοστίζοντας τη ζωή σε τουλάχιστον 220 ανθρώπους, αναφέρει το ΑΠΕ.

Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι η υπερθέρμανση του πλανήτη κατέστησε εννέα φορές πιθανότερη την εμφάνιση τέτοιων ακραίων καιρικών φαινομένων στη Δυτική Ευρώπη.

Οι νεροποντές στην περιοχή είναι 3-19% σφοδρότερες εξαιτίας της υπερθέρμανσης που προκάλεσε ο ανθρώπινος παράγοντας, γεγονός που σημαίνει ότι μια ημέρα βροχόπτωσης μπορεί να είναι έως και κατά 19% εντονότερη στη συγκεκριμένη περιοχή σε σχέση με το τι θα ήταν αν δεν είχε αυξηθεί κατά 1,2 βαθμούς Κελσίου πάνω από τα προβιομηχανικά επίπεδα η θερμοκρασία της ατμόσφαιρας παγκοσμίως, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας της υπηρεσίας World Weather Attribution (WWA).

«Τα ακραία καιρικά φαινόμενα είναι φονικά»

«Σε ένα θερμαινόμενο κλίμα σαφώς και θα έχουμε περισσότερα τέτοια (φαινόμενα)», λέει η κλιματολόγος στο πανεπιστήμιο της Οξφόρδης Φριντερίκε Ότο, η οποία είναι μια από τις επικεφαλής της υπηρεσίας.

«Τα ακραία καιρικά φαινόμενα είναι φονικά», λέει η ίδια ανακαλώντας στη μνήμη της ότι είχε καλέσει επειγόντως μέλη της οικογένειάς της που ζουν στις πληγείσες εκείνες περιοχές για να διασφαλίσει ότι ήταν ασφαλείς όταν πλημμύρισαν οι περιοχές αυτές. «Για μένα ήταν πολύ κοντά στο σπίτι μου», σημειώνει.

Με τα ακραία καιρικά φαινόμενα να κυριαρχούν στους τίτλους των ειδήσεων τα τελευταία χρόνια οι επιστήμονες δέχονται αυξανόμενες πιέσεις για να διευκρινίσουν σε ποιόν βαθμό ευθύνεται γι αυτά η κλιματική αλλαγή.

Μόνο κατά τον περασμένο χρόνο οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι η ξηρασία στις ΗΠΑ, ο φονικός καύσωνας στον Καναδά και οι δασικές πυρκαγιές στην Αρκτική Σιβηρία επιδεινώθηκαν από την υπερθέρμανση της ατμόσφαιρας.

«Το γεγονός ότι χάνουν τη ζωή τους άνθρωποι σε μια από τις πλουσιότερες χώρες στον κόσμο είναι αληθινά σοκαριστικό», λέει ο κλιματολόγος Ραλφ Τούμι του Ινστιτούτου Γκρέινθαμ στο πανεπιστήμιο του Λονδίνου Imperial College αναφερόμενος στην πρόσφατη φυσική καταστροφή στη Γερμανία.

«Κανένα μέρος δεν είναι ασφαλές», τονίζει ο ίδιος, ο οποίος ωστόσο δεν συμμετείχε στην έρευνα.

Παρότι η καταστροφή ήταν χωρίς προηγούμενο, οι 39 επιστήμονες που συμμετείχαν στην έρευνα διαπίστωσαν ότι οι κατά τόπους τάσεις βροχοπτώσεων διαφέρουν κατά πολύ.

Για τον λόγο αυτόν διενήργησαν μια ανάλυση σε μια ευρύτερη περιοχή που κάλυπτε τμήματα της Γαλλίας, της Γερμανίας, του Βελγίου, της Ολλανδίας, του Λουξεμβούργου και της Ελβετίας.

Χρησιμοποίησαν προσομοιώσεις σε υπολογιστή και τοπικά αρχεία για τα καιρικά φαινόμενα για να συγκρίνουν τις πλημμύρες του Ιουλίου με αυτό που θα συνέβαινε σε έναν κόσμο ανεπηρέαστο από την κλιματική αλλαγή.

Επειδή ο θερμότερος αέρας συγκρατεί περισσότερη υγρασία, οι καλοκαιρινές βροχές στη συγκεκριμένη περιοχή είναι σήμερα κατά 3-19% σφοδρότερες σε σχέση με το τι θα ήταν χωρίς την υπερθέρμανση του πλανήτη, καταλήγουν οι επιστήμονες.

Διεθνή συμμαχία για το κλίμα προωθεί η κυβέρνηση

Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση συμφώνησε σε βασικά σημεία για τη δημιουργία μιας διεθνούς συμμαχίας για το κλίμα. Αυτό προκύπτει από ένα έγγραφο το οποίο βρίσκεται στη διάθεση του Γερμανικού Πρακτορείου Ειδήσεων (dpa). Το Δίκτυο Συντακτών της Γερμανίας (RND) είχε ήδη γράψει το Σαββατοκύριακο για τα επικείμενα σχέδια μιας τέτοιας κλιματικής συμμαχίας.

Ο στόχος της πρωτοβουλίας, η οποία ανάγεται στον Σοσιαλδημοκράτη (SPD) ομοσπονδιακό Υπουργό Οικονομικών Όλαφ Σολτς, είναι να επιταχύνει την εφαρμογή της συμφωνίας του Παρισιού για την προστασία του κλίματος και ταυτόχρονα να προστατεύσει την οικονομία των χωρών οι οποίες θα υποχρεώσουν τις εταιρείες τους να συμμορφωθούν με τις ανάλογες υποχρεώσεις. Όπως επιβεβαίωσε το Ομοσπονδιακό Υπουργείο Οικονομικών σήμερα, ο Σολτς θα ενημερώσει το υπουργικό συμβούλιο για την ιδέα αυτή αύριο Τετάρτη.

Σύμφωνα με έγγραφο εργασίας το οποίο συμφωνήθηκε μεταξύ των ομοσπονδιακών υπουργείων Οικονομικών, Εξωτερικών, Οικονομικών, Περιβάλλοντος και Ανάπτυξης, δεν υπήρχε έως τώρα ένα προστατευτικό πλαίσιο σε διεθνές επίπεδο για την προστασία των πρωτοπόρων της κλιματικής πολιτικής από τις συνέπειες για όσες βιομηχανίες καταναλώνουν πολλή ενέργεια,

«Μια διεθνής συμμαχία για το κλίμα που βασίζεται σε μια συνεργασία εμπιστοσύνης –μια συνεταιριστική και ανοιχτή λέσχη για το κλίμα– μπορεί να βοηθήσει στην υπέρβαση αυτού του διλήμματος. Εάν είναι αρκετά μεγάλη και εάν συμφωνηθούν κοινοί κανόνες, συμβατοί με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου (ΠΟΕ / WTO), μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα μια παγκόσμια καταλυτική επίδραση», αναφέρει το εν λόγω έγγραφο των υπουργείων που συμμετέχουν. Στο έγγραφο αναφέρεται επίσης ότι «η συμμαχία για το κλίμα πρέπει να είναι μια συνεργασία των πιο φιλόδοξων χωρών στον κόσμο όσον αφορά στην πολιτική για το κλίμα». Ως σημαντικότερες χώρες στόχοι, επειδή εκπέμπουν μεγάλες ποσότητες αερίων του θερμοκηπίου, για να συμμετάσχουν αναφέρονται ονομαστικά η Κίνα και οι ΗΠΑ, αλλά και σημαντικοί εμπορικοί εταίροι της ΕΕ.

«Τα μέλη της κλιματικής συμμαχίας θα πρέπει να δεσμευτούν στον στόχο μείωσης της θερμοκρασίας κατά 1,5 βαθμό, τον οποίο έχει θέσει η “Συμφωνία του Παρισιού για την προστασία του κλίματος” και να προσπαθήσουν να επιτύχουν την κλιματική ουδετερότητα το αργότερο έως το 2050. Στην πορεία, θα πρέπει να θέσουν φιλόδοξους ενδιάμεσους στόχους. H συμμετοχή είναι βασικά ανοιχτή για όλες τις χώρες. Αφού ενημερωθεί το ομοσπονδιακό υπουργικό συμβούλιο, προγραμματίζονται συνομιλίες σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ειδικά με τη Γαλλία», σύμφωνα με το έγγραφο.

Ο Σολτς είχε ήδη προωθήσει την ιδέα στη σύνοδο κορυφής της ομάδας των G20 στη Βενετία.