Στα υψηλότερα επίπεδά τους έφτασαν οι τιμές της ραδιενέργειας στις μετρήσεις γύρω από τις δεξαμενές που περιέχουν μολυσμένο νερό στον κατεστραμμένο πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα.

Οι τιμές σημείωσαν άνοδο κατά περισσότερο από ένα πέμπτο ανακοίνωσε η ρυθμιστική αρχή της Ιαπωνίας για την πυρηνική ενέργεια, αυξάνοντας τις ανησυχίες για τον καθαρισμό της περιοχής, την ώρα που φωνές στην Ιαπωνία καλούν πλέον την κυβέρνηση να ζητήσει βοήθεια από το εξωτερικό.

Οι εστίες υψηλής ραδιενέργειας επεκτάθηκαν σε τρεις περιοχές όπου βρίσκονται εκατοντάδες δεξαμενές που είχαν κατασκευαστεί εσπευσμένα και περιέχουν νερό το οποίο είναι μολυσμένο, καθώς το Μάρτιο του 2011 είχε χυθεί πάνω στους λιωμένους πυρήνες τριών αντιδραστήρων του πυρηνικού σταθμού Νταϊίτσι της Φουκουσίμα.

Η αύξηση των επιπέδων της ραδιενέργειας και διαρροές στο σταθμό έχουν προκαλέσει διεθνή ανησυχία και η ιαπωνική κυβέρνηση ανακοίνωσε χθες ότι θα διαθέσει σχεδόν 500 εκατ. δολάρια για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα με τις αυξανόμενες ποσότητες του μολυσμένου νερού.

Οι μετρήσεις λίγο πάνω από το έδαφος κοντά σε μια ομάδα δεξαμενών στο εργοστάσιο έδειξε ραδιενέργεια 2.200 μιλισιβέρτ, ανακοίνωσε σήμερα η Πυρηνική Ρυθμιστική Αρχή (NRA). Το προηγούμενο υψηλότερο επίπεδο στις περιοχές των δεξαμενών ήταν τα 1.800 μιλισιβέρτ που είχαν καταγραφεί το Σάββατο. Αμφότερα τα επίπεδα αυτά είναι αρκετά για να σκοτώσουν μέσα σε διάστημα ωρών έναν άνθρωπο χωρίς στολή προστασίας.

Στο μεταξύ πολλές φωνές υψώθηκαν σήμερα στην Ιαπωνία οι οποίες καλούν την κυβέρνηση να ζητήσει εμπειρογνωμοσύνη από το εξωτερικό για να αντιμετωπίσει το πρόβλημα των διαρροών του μολυσμένου ύδατος.

«Είναι απαραίτητο να υπάρξει συνεργασία με ξένους οργανισμούς και εμπειρογνώμονες. Το πρόβλημα της μόλυνσης των υπόγειων υδάτων σ’ ένα πυρηνικό σταθμό δεν είναι αποκλειστικότητα του Νταϊίτσι της Φουκουσίμα, υπάρχουν πολυάριθμα παραδείγματα αλλού και συνεπώς υπάρχει γνώση και εμπειρία στο θέμα», δήλωσε ο Τακούγια Χατόρι, ένας πρώην διευθυντής του πυρηνικού σταθμού Νταϊίτσι της Φουκουσίμα και νυν πρόεδρος του Φόρουμ Ιαπώνων Βιομηχάνων της Ατομικής Ενέργειας.

«Μετά το ατύχημα, η εταιρεία Tokyo Electric Power (Tepco) είχε τόσα να κάνει, κυρίως για να αποκαταστήσει την ψύξη των αντιδραστήρων, ώστε η αντιμετώπιση του προβλήματος του νερού διαρκώς αναβαλλόταν. Το αποτέλεσμα είναι ότι αντιμετωπίζουμε τώρα, με τις ραδιενεργές διαρροές, τη σοβαρότερη κρίση μετά το ατύχημα», επέμεινε ο Χατόρι, ο οποίος τάχθηκε επίσης έντονα υπέρ της συμμετοχής ξένων επιχειρήσεων στο έργο της διάλυσης των αντιδραστήρων.

«Το κράτος πρέπει να ενισχύσει την εφαρμογή και την αποτελεσματικότητα των μέτρων κατά των διαρροών χρησιμοποιώντας στο μέγιστο νέες ξένες τεχνικές», γράφει εξάλλου στο σημερινό κύριο άρθρο της η εφημερίδα «Νικέι».