Οι μεταλλαγμένοι λύκοι, που περιφέρονται στη ζώνη αποκλεισμού του Τσερνόμπιλ, έχουν αναπτύξει ανθεκτικά στον καρκίνο γονιδιώματα, που θα μπορούσαν να αποτελέσουν το «κλειδί», για να βοηθήσουν τους ανθρώπους να καταπολεμήσουν τη θανατηφόρα ασθένεια, όπως ανέφερε μια μελέτη.

Τα άγρια ζώα κατάφεραν να προσαρμοστούν και να επιβιώσουν από τα υψηλά επίπεδα ραδιενέργειας στην περιοχή μετά την έκρηξη του πυρηνικού αντιδραστήρα του εργοστασίου ηλεκτροπαραγωγής του Τσερνόμπιλ το 1986, που αποτέλεσε το χειρότερο πυρηνικό ατύχημα στην ιστορία του κόσμου.

Οι άνθρωποι εγκατέλειψαν την περιοχή μετά την έκρηξη, που προκάλεσε τη διαρροή καρκινογόνου ραδιενέργειας στο περιβάλλον, και μια ζώνη 1.000 τετραγωνικών μιλίων αποκλείστηκε, για να αποτραπεί η περαιτέρω έκθεση του ανθρώπου.

Στα σχεδόν 38 χρόνια που πέρασαν από την πυρηνική καταστροφή, όμως, η άγρια ζωή έχει επανέλθει στην περιοχή, συμπεριλαμβανομένων αγελών λύκων, που φαίνεται να μην επηρεάζονται από τη χρόνια έκθεση στη ραδιενέργεια.

Πόλεμος στην Ουκρανία

Η Cara Love, εξελικτική βιολόγος και οικοτοξικολόγος στο εργαστήριο του Shane Campbell-Staton στο Πανεπιστήμιο του Πρίνστον, μελετά πώς οι μεταλλαγμένοι λύκοι έχουν εξελιχθεί, ώστε να επιβιώνουν στο ραδιενεργό περιβάλλον τους. Η ίδια παρουσίασε τα ευρήματά της στο ετήσιο συνέδριο της Society of Integrative and Comparative Biology στο Σιάτλ της Ουάσινγκτον τον περασμένο μήνα.

Το 2014, η Love και οι συνάδελφοί της πήγαν μέσα στη ζώνη αποκλεισμού του Τσερνόμπιλ και τοποθέτησαν κολάρα GPS, εξοπλισμένα με δοσίμετρα ραδιενέργειας, στους άγριους λύκους. Πήραν, επίσης, αίμα από τα ζώα, για να κατανοήσουν τις αντιδράσεις τους στην καρκινογόνο ακτινοβολία, σύμφωνα με ανακοίνωση που δημοσίευσε η Society of Integrative and Comparative Biology.

«Με τα εξειδικευμένα περιλαίμια στους λύκους, οι ερευνητές μπορούν να λαμβάνουν μετρήσεις σε πραγματικό χρόνο για το πού βρίσκονται οι λύκοι και σε πόση ακτινοβολία εκτίθενται», δήλωσε η Love. Έτσι, έμαθαν ότι οι λύκοι εκτίθενται σε 11,28 millirem ακτινοβολίας καθημερινά για όλη τους τη ζωή – περισσότερο από έξι φορές μεγαλύτερο από το νόμιμο όριο ασφαλείας για τους ανθρώπους.

Το ανοσοποιητικό σύστημα των λύκων του Τσερνόμπιλ φάνηκε διαφορετικό από των κανονικών λύκων, παρόμοιο με εκείνο των καρκινοπαθών που υποβάλλονται σε θεραπεία με ακτινοβολία, όπως διαπίστωσαν οι ερευνητές, σύμφωνα με τη New York Post. Η Love εντόπισε συγκεκριμένες περιοχές του γονιδιώματος των λύκων, που φαίνεται να είναι ανθεκτικές στον αυξημένο κίνδυνο καρκίνου, σύμφωνα με την ανακοίνωση.

Η έρευνα θα μπορούσε να αποτελέσει «κλειδί» για την εξέταση του τρόπου με τον οποίο οι γονιδιακές μεταλλάξεις στους ανθρώπους θα αύξαναν τις πιθανότητες επιβίωσης από τον καρκίνο, αντιστρέφοντας το σενάριο σε πολλές γνωστές γονιδιακές μεταλλάξεις, όπως η BRCA, που προκαλούν καρκίνο.