Η Διεθνής Μουσική Έκθεση «Womex» (World Music Expo) πραγματοποιείται για πρώτη φορά στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στη Θεσσαλονίκη από τις 17 ως τις 22 του ερχόμενου Οκτωβρίου.

Η έκθεση, που αποτελεί σημείο αναφοράς των εξειδικευμένων παραγόντων της έθνικ μουσικής από όλον τον κόσμο, πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά το 1994, στο Βερολίνο και έκτοτε έχει φιλοξενηθεί στο Έσσεν, τις Βρυξέλλες, τη Στοκχόλμη, το Ρότερνταμ, το Νιούκαστλ, τη Σεβίλλη, τη Μασσαλία και την Κοπεγχάγη, ποτέ όμως σε χώρα της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

Οι ενδιαφερόμενοι -μουσικοί, καλλιτέχνες, ερμηνευτές, εκδοτικές εταιρείες, διοργανωτές συναυλιών, φεστιβάλ και γραφεία μάνατζμεντ- μπορούν να υποβάλλουν τις δηλώσεις συμμετοχής τους έως τις 13 Απριλίου, ώστε να προωθήσουν το έργο τους και τη μουσικής παράδοση κάθε χώρας.

Είναι χαρακτηριστικό πως στην πρώτη Womex του Βερολίνου εμφανίστηκε η Σεζάρια Εβόρα, εκτοξεύοντας στη συνέχεια την καριέρα της ανά τον κόσμο.

Εκπρόσωποι της Womex από το Βερολίνο επισκέφθηκαν χθες για πολλοστή φορά τη Θεσσαλονίκη προκειμένου να έρθουν σε επαφή με τους τοπικούς παράγοντες διοργάνωσης, αλλά και να προετοιμάσουν την εκδήλωση .

Η «Womex» έχει δύο μέρη: στη διάρκεια της ημέρας, απευθύνεται στους επαγγελματίες που ασχολούνται με το εμπορικό κομμάτι της world music. Τα βράδια, οι πύλες ανοίγουν για το κοινό και οι καλλιτέχνες εμφανίζονται διαδοχικά επί σκηνής, παρουσιάζοντας το δικό τους μουσικό ψηφιδωτό.

Η έκθεση θα φιλοξενηθεί στις εγκαταστάσεις της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης