Η αναβάθμιση της γεωπολιτικής θέσης και του διεθνούς κύρους της πατρίδας μας κατά τα τελευταία χρόνια, αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα επιτεύγματα της κυβέρνησης Μητσοτάκη.

γράφει η Ελίζα Βόζεμπεργκ*

Στο χώρο της ΕΕ η Ελλάδα από ουραγός έγινε πρωταγωνίστρια και εξελίχθηκε σε σημαντικό συνδιαμορφωτή των ευρωπαϊκών εξελίξεων.

Η αρχή έγινε με την αποτελεσματική προστασία των ευρωπαϊκών συνόρων σε Έβρο και Αιγαίο, για να ακολουθήσουν, μεταξύ πολλών άλλων, οι επιτυχημένες πρωτοβουλίες του Έλληνα Πρωθυπουργού για Ταμείο Ανάκαμψης, Πράσινο Ψηφιακό Πιστοποιητικό και κοινή ευρωπαϊκή απάντηση απέναντι στην ενεργειακή κρίση.

Παράλληλα η εξωτερική μας πολιτική κατέγραψε πολυεπίπεδες επιτυχίες, με πιο χαρακτηριστικά παραδείγματα τις αμυντικές συμφωνίες με Γαλλία και ΗΠΑ, τις Αποκλειστικές Οικονομικές Ζώνες με Ιταλία και Αίγυπτο και την αναβάθμιση των σχέσεων με σημαντικούς παίκτες, όπως το Ισραήλ, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και η Σαουδική Αραβία. Πολύ σημαντικές είναι και οι επιτυχίες που κατέγραψε η οικονομική μας διπλωματία, δοθέντος ότι προσελκύσαμε στην Ελλάδα σειρά διεθνών οικονομικών κολοσσών, ενώ το 2022 καταγράψαμε ρεκόρ δεκαετιών στις άμεσες ξένες επενδύσεις.

Όμως εξίσου δυναμικά ξεκίνησε και η δεύτερη τετραετία της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Η πρόσφατη «Συνάντηση των Αθηνών» με πρωτοβουλία του Έλληνα Πρωθυπουργού, έφερε στην Αθήνα την
ευρωπαϊκή ηγεσία, τον Ουκρανό Πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι και οκτώ ηγέτες από τα Δυτικά Βαλκάνια
και την ευρύτερη περιοχή. Με τη «Συνάντηση των Αθηνών» αναδείχθηκε για μία ακόμη φορά ο κομβικός ρόλος και η στρατηγική αξία της Ελλάδας ως υπερμάχου της σταθερότητας, της συνεργασίας και της προώθησης της δημοκρατίας στη Νοτιοανατολική Ευρώπη.

Επιπρόσθετα η πατρίδα μας αξιοποίησε την ευκαιρία, μέσω της παρουσίας του Ουκρανού προέδρου, να αναδείξει προς κάθε κατεύθυνση την πλήρη αντίθεσή της σε φαινόμενα αναθεωρητισμού και
αμφισβήτησης εδαφικής κυριαρχίας.

Ακολούθησε η ιστορική επίσκεψη του Ινδού πρωθυπουργού Ναρέντρα Μόντι στην Ελλάδα, η πρώτη εδώ και 40 χρόνια, που έθεσε σε τροχιά αναβάθμισης τις διμερείς σχέσεις της πατρίδας μας με την
πολυπληθέστερη χώρα του κόσμου. Αξίζει να σημειωθεί ότι η Ινδία αποτελεί την πέμπτη μεγαλύτερη
οικονομία του πλανήτη, που αναζητεί δίοδο προς στην Ευρώπη, με την 2 Ελλάδα να αποτελεί μία δυνητική πύλη εισόδου χάρη στη γεωγραφική της θέση στο σταυροδρόμι τριών ηπείρων.

Περαιτέρω στην πρόσφατη Τριμερή Σύνοδο Κορυφής Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ επιβεβαιώθηκε η δέσμευση των τριών χωρών να συνεχίσουν να ενισχύουν τη δυναμική συνεργασία τους με έμφαση στους καίριους τομείς της ενέργειας, της ασφάλειας, της άμυνας και της πολιτικής προστασίας.

Η Τριμερής αποσκοπεί στην προώθηση της ειρήνης, της σταθερότητας και της ασφάλειας στην Ανατολική Μεσόγειο. Μέχρι σήμερα έχει αποδειχθεί ιδιαίτερα ανθεκτική και μάλιστα οι τρεις χώρες
δηλώνουν ανοιχτές να καλωσορίσουν και άλλα μέρη στην προσπάθειά τους να προωθήσουν συνέργειες προς όφελος των τριών λαών και της ευρύτερης περιοχής.

Ακόμη και στον δύσκολο τομέα των ελληνοτουρκικών σχέσεων, έχουμε εισέλθει σε μία νέα περίοδο.

Μάλιστα το σημαντικό είναι ότι προσερχόμαστε στο διάλογο με την αυτοπεποίθηση που μας δίνει η
ενισχυμένη διπλωματική μας θέση στο διεθνές περιβάλλον
. Μετά την αποκατάσταση των διαύλων επικοινωνίας με τη γείτονα, προχωρούμε στο στάδιο των πολιτικών διαβουλεύσεων, της εφαρμογής
μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης και της προώθησης της λεγόμενης θετικής ατζέντας. Είναι αυτονόητο ότι η ελληνική πλευρά προσέρχεται στις συνομιλίες αποφασισμένη, αλλά και υποψιασμένη.

Όπως είναι γνωστό, μετά την πρόσφατη συνάντηση Γεραπετρίτη – Φιντάν στην Άγκυρα, επίκειται η συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη. Στόχος μας είναι να διατηρηθεί το κλίμα ηρεμίας στην περιοχή, με αποχή από επιθετική ρητορική και μονομερείς ενέργειες.

Η Ελλάδα επιδιώκει την επίλυση στη βάση του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας, της μοναδικής διαφοράς μεταξύ των δύο χωρών, που είναι η οριοθέτηση ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας.

Είναι προφανές ότι σε ένα δύσκολο και διαρκώς μεταβαλλόμενο διεθνές περιβάλλον, η ελληνική εξωτερική πολιτική καλείται να αντιμετωπίσει καθημερινά μεγάλες και ποικίλες προκλήσεις

Παράλληλα όμως είναι ιδιαίτερα αισιόδοξη και ενθαρρυντική η χειροπιαστή διαπίστωση ότι η Ελλάδα είναι ξανά σε θέση να ασκεί ενεργητική εξωτερική πολιτική, να διευρύνει το γεωπολιτικό της
αποτύπωμα και να λειτουργεί ως πυλώνας σταθερότητας στη Νοτιοανατολική Ευρώπη.

Η Ελίζα Βόζεμπεργκ είναι Ελληνίδα δικηγόρος και πολιτικός, ευρωβουλευτής με τη Νέα Δημοκρατία