Η Γκρέτα Τούνμπεργκ, Σουηδή ακτιβίστρια για την προστασία του περιβάλλοντος, συνελήφθη σήμερα δύο φορές, κατά τη διάρκεια μιας διαδήλωσης υπέρ των δικαιωμάτων των αυτοχθόνων στο Όσλο. H αστυνομία την απομάκρυνε αρχικά από το υπουργείο Οικονομικών και, λίγο αργότερα, από το υπουργείο Περιβάλλοντος.

Η Τούνμπεργκ διαδηλώνει από τη Δευτέρα μαζί με τους ανθρώπους που ζητούν να απομακρυνθούν 151 ανεμογεννήτριες από τα βοσκοτόπια των ταράνδων που χρησιμοποιούν οι αυτόχθονες βοσκοί Σάμι (Λάπωνες), στην κεντρική Νορβηγία. Οι ακτιβιστές λένε ότι η μετάβαση στην πράσινη ενέργεια δε θα πρέπει να γίνει σε βάρος των δικαιωμάτων των αυτοχθόνων. Τις τελευταίες ημέρες οι διαδηλωτές απέκλεισαν την πρόσβαση σε κυβερνητικά κτίρια, φέρνοντας σε δύσκολη θέση την κεντροαριστερή κυβέρνηση μειοψηφίας της Νορβηγίας. Ο υπουργός Ενέργειας Τέργε Άασλαντ αναγκάστηκε να ακυρώσει επίσημη επίσκεψη που επρόκειτο να πραγματοποιήσει στη Βρετανία.

Αστυνομικοί έβγαλαν σηκωτή την Τούνμπεργκ, η οποία κρατούσε μια σημαία στα χρώματα των Σάμι (κόκκινο, μπλε, κίτρινο και πράσινο), από το υπουργείο Οικονομικών, ενώ εκατοντάδες διαδηλωτές φώναζαν συνθήματα.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ – ΜΠΕ, η Τούνμπεργκ ανέφερε στο πρακτορείο Reuters λίγα λεπτά αργότερα πως «θέλουμε να καταστήσουμε σαφές ότι το νορβηγικό κράτος διαπράττει πραγματικό έγκλημα εδώ, παραβιάζει τα ανθρώπινα δικαιώματα»,

Μαζί με άλλους διαδηλωτές, η νεαρή ακτιβίστρια μπλόκαρε στη συνέχεια την είσοδο του υπουργείου Περιβάλλοντος, για να την απομακρύνουν και πάλι οι αστυνομικοί. Η Τούνμπεργκ και οι άλλοι ακτιβιστές που είχαν προσαχθεί μαζί της, αφέθηκαν ελεύθεροι λίγο αργότερα.

Οι ακτιβιστές είπαν χθες ότι έχουν συγκεντρώσει ένα ποσό ύψους περίπου 100.000 δολαρίων για να πληρώσουν τα πρόστιμα που τους έχουν επιβληθεί από την αστυνομία.

Το Ανώτατο Δικαστήριο της Νορβηγίας έκρινε το 2021 ότι οι ανεμογεννήτριες που έχουν τοποθετηθεί σε δύο αιολικά πάρκα στο Φόσεν, τμήμα του μεγαλύτερου χερσαίου συγκροτήματος παραγωγής αιολικής ενέργειας στην Ευρώπη, παραβίαζαν τα δικαιώματα των Σάμι, όπως αυτά ορίζονται από τις διεθνείς συμβάσεις. Ωστόσο, οι ανεμογεννήτριες παραμένουν σε λειτουργία, 16 μήνες μετά τη δικαστική απόφαση.

Οι βοσκοί ταράνδων λένε ότι η εικόνα και ο ήχος από τα γιγαντιαία μηχανήματα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας τρομάζουν τα ζώα τους και διαταράσσουν τις παραδόσεις τους. Η πρόεδρος του κοινοβουλίου των Σάμι, ενός αιρετού συμβουλευτικού σώματος, θα συναντηθεί αύριο, Πέμπτη, με τον υπουργό Ενέργειας και θα ζητήσει μια συγγνώμη από το κράτος προτού να ξεκινήσουν οι συζητήσεις για την εξεύρεση λύσης. «Χρειάζεται να παραδεχτεί η κυβέρνηση ότι παραβιάζονται τα ανθρώπινα δικαιώματα και να ενεργήσει ανάλογα, αντιμετωπίζοντας το θέμα με τη σοβαρότητα που του αξίζει», είπε η Σίλιε Καρίνε Μουτόκα.