Η ηλεκτροδότηση στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια στην Ουκρανία, έχει επανέλθει, σύμφωνα με ανακοίνωση του Διεθνή Οργανισμού Πυρηνικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) πριν λίγες ημέρες. Υπενθυμίζεται ότι από την στιγμή που ξέσπασε ο πόλεμος στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου, ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που προέκυψαν ήταν ο έλεγχος πυρηνικών σταθμών που καταλάμβανε ο ρωσικός στρατός. Έτσι, η Ρωσία συμφώνησε με ουκρανικές και διεθνείς αρχές, να μην πειράξει ή αντικαταστήσει το προσωπικό που εργάζεται στους εκάστοτε σταθμούς που περνούν υπό την κατοχή της. Παρόλα αυτά, έκτοτε έχουν σημειωθεί από τις πρώτες μέρες της ένοπλης σύρραξης, επιθέσεις σε πυρηνικούς σταθμούς που ελέγχει η Ρωσία στην Ουκρανία, χωρίς επίσημα να έχει αναγνωριστεί ο θύτης. 

Οι χώρες της Ομάδας των Επτά πιο ανεπτυγμένων βιομηχανικά χωρών, (G7) «βαθιά ανήσυχες» για τον κίνδυνο πυρηνικού δυστυχήματος στον ουκρανικό σταθμό της Ζαπορίζια, ζήτησαν σήμερα εγγυήσεις για την πρόσβαση με «πλήρη» ελευθερία του προσωπικού του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ) στον σταθμό αυτόν.

«Επαναβεβαιώνουμε πως ο Πυρηνικός Σταθμός της Ζαπορίζια και η ηλεκτρική ενέργεια που παράγει ανήκει νόμιμα στην Ουκρανία και τονίζουμε πως κάθε προσπάθεια της Ρωσίας να αποσυνδέσει τον σταθμό από το ουκρανικό ηλεκτρικό δίκτυο θα ήταν απαράδεκτη», προειδοποιεί εξάλλου η ομάδα των διοικητών της G7 σε μια άλλη ανακοίνωση για τη μη εξάπλωση των πυρηνικών. Υπογραμμίζει πως ο πυρηνικός σταθμός «δεν πρέπει να χρησιμοποιηθεί για στρατιωτικές δραστηριότητες ή για την αποθήκευση στρατιωτικού υλικού».

Ο γενικός διευθυντής του ΔΟΑΕ ανακοίνωσε σήμερα το πρωί ότι βρίσκεται καθ΄ οδόν προς τον σταθμό της Ζαπορίζια, η περιοχή του οποίου έχει τεθεί τις τελευταίες εβδομάδες στο στόχαστρο πυρών προκαλώντας φόβους για κίνδυνο ενός μεγάλου δυστυχήματος.

Η G7 «παραμένει βαθιά ανήσυχη λόγω της σοβαρής απειλής που θέτει ο έλεγχος των ουκρανικών πυρηνικών εγκαταστάσεων από τις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις στην ασφάλεια των εγκαταστάσεων αυτών», σύμφωνα με τη δήλωση, που μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

«Οι ενέργειες αυτές αυξάνουν σημαντικά τον κίνδυνο ενός δυστυχήματος ή ενός πυρηνικού συμβάντος και θέτουν σε κίνδυνο τον πληθυσμό της Ουκρανίας, των γειτονικών κρατών και της διεθνούς κοινότητας», προειδοποιεί η G7, της οποίας προεδρεύει φέτος η Γερμανία. «Το προσωπικό του ΔΟΑΕ πρέπει να μπορεί να έχει πρόσβαση σε όλες τις πυρηνικές εγκαταστάσεις της Ουκρανίας εν ευθέτω χρόνω με πλήρη ελευθερία», απαιτεί η G7.

Ο σταθμός της Ζαπορίζια, όπου βρίσκονται έξι από τους 15 ουκρανικούς πυρηνικούς αντιδραστήρες, καταλήφθηκε από τα ρωσικά στρατεύματα στις αρχές Μαρτίου, λίγο μετά την έναρξη της εισβολής στις 24 Φεβρουαρίου, και βρίσκεται κοντά στη γρμμή του μετώπου στον νότο.

Το Κίεβο και η Μόσχα αλληλοκατηγορούνται για βομβαρδισμούς κοντά στο συγκρότημα του σταθμού, που βρίσκεται κοντά στην πόλη Ενέρχονταρ, στον ποταμό Δνείπερο, θέτοντας σε κίνδυνο τις εγκαταστάσεις. Η ουκρανική κρατική εταιρία πυρηνικής ενέργειας Energoatom προειδοποίησε προχθές, Σάββατο, για τον κίνδυνο διαρροής ραδιενέργειας και πυρκαγιάς έπειτα από νέους βομβαρδισμούς. Τις τελευταίες εβδομάδες, η Ζαπορίζια αποκρυσταλλώνει τις ανησυχίες των Δυτικών. Ο ΟΗΕ έχει καλέσει να σταματήσει κάθε στρατιωτική δραστηριότητα στην περιοχή.