Ανοίγουν αύριο Κυριακή 10/7 οι κάλπες στην Ιαπωνία και σήμερα είναι η τελευταία ημέρα των συγκεντρώσεων, με τη δολοφονία του Σίνζο Άμπε να ρίχνει βαριά τη σκιά της στην προεκλογική εκστρατεία.

Η Ιαπωνία παραμένει σε κατάσταση σοκ καθώς η δολοφονία ενός από τους πιο γνωστούς πολιτικούς της Ιαπωνίας, την οποία κυβέρνησε επί οκτώ χρόνια, συγκλόνισε και προκάλεσε θλίψη τόσο στο εσωτερικό της χώρας όσο και στο εξωτερικό.

Ο Άμπε, ο μακροβιότερος σύγχρονος ηγέτης της Ιαπωνίας, δολοφονήθηκε το πρωί της Παρασκευής ενώ εκφωνούσε προεκλογική ομιλία στην πόλη Νάρα από έναν 41χρονο άνεργο. Σύσσωμος ο πολιτικός κόσμος καταδίκασε το έγκλημα ως επίθεση κατά της ίδιας της δημοκρατίας.

Οι πολιτικοί δεσμεύτηκαν να συνεχίσουν την εκστρατεία ενόψει των εκλογών της Κυριακής, στις οποίες ο κυβερνών συνασπισμός αναμένεται να επικρατήσει, ενώ η ιαπωνική αστυνομία προσπαθεί να διαλευκάνει τη μέθοδο και το κίνητρο του δολοφόνου του Σίνζο Άμπε. Ο φερόμενος ως δράστης της επίθεσης, που συνελήφθη επί τόπου, ομολόγησε ότι στοχοθέτησε σκοπίμως τον Άμπε, εξηγώντας στην Αστυνομία ότι το έκανε επειδή πίστευε ότι ο πρώην πρωθυπουργός συνδεόταν με μια «συγκεκριμένη οργάνωση». Κάποια ιαπωνικά μέσα ενημέρωσης αναφέρθηκαν σε μια θρησκευτική οργάνωση. Ο 41χρονος άνδρας, πρώην μέλος του Πολεμικού Ναυτικού της Ιαπωνίας, σύμφωνα με τα τοπικά μέσα, χρησιμοποίησε, όπως ανέφερε η αστυνομία «ένα αυτοσχέδιο όπλο».

Η χήρα του Άμπε, Άκιε, επέβαινε σήμερα στη νεκροφόρα η οποία μετέφερε τη σορό του συζύγου της από το νοσοκομείο της Κασιχάρα κοντά στη Νάρα, όπου είχε διακομιστεί μετά την επίθεση, στην οικία τους στο Τόκιο.

Γόνος πολιτικής οικογένειας, ο οποίος έγινε ο νεότερος σε ηλικία μεταπολεμικός πρωθυπουργός της Ιαπωνίας, ο Άμπε διακομίστηκε εσπευσμένα σε νοσοκομείο της Νάρα μετά τη φονική ενέδρα, προτού ανακοινωθεί ο θάνατός του αργά το απόγευμα.

Την Τρίτη η κηδεία του

Πολλοί άνθρωποι πήγαν στο σημείο της επίθεσης για να τιμήσουν τον πρώην πρωθυπουργό. «Δεν μπορούσα να μην κάνω τίποτα», δήλωσε η 54χρονη Σάσιε Ναγκαφούζι η οποία πήγε μαζί με τον γιο της για να αφήσει μερικά λουλούδια χθες το βράδυ. «Τον σεβόμουν πραγματικά και του είχα εμπιστοσύνη ως πολιτικού», πρόσθεσε.

Περισσότεροι από 100 άνθρωποι περίμεναν στην ουρά σήμερα το μεσημέρι (τοπική ώρα) για να αφήσουν λουλούδια σε ένα τραπέζι πάνω στο οποίο ήταν τοποθετημένη μια φωτογραφία του δολοφονημένου πρώην πρωθυπουργού.

Σίνζο Άμπε

Τη Δευτέρα το βράδυ θα πραγματοποιηθεί ολονυκτία, ενώ η κηδεία του Άμπε θα τελεστεί την Τρίτη παρουσία συγγενών και φίλων, μετέδωσαν ιαπωνικά μέσα ενημέρωσης. Προς το παρόν δεν έχει γίνει γνωστό αν θα πραγματοποιηθεί δημόσια τελετή στη μνήμη του.

Ο πρόεδρος της Κίνας Σι Τζινπίνγκ απηύθυνε σήμερα συλλυπητήριο μήνυμα προς τον Ιάπωνα πρωθυπουργό Φούμιο Κισίντα, όπως μετέδωσαν κινεζικά μέσα ενημέρωσης.

«Εξ ονόματος της κυβέρνησης και του λαού της Κίνας και του ιδίου προσωπικά ο Σι Τζινπίνγκ εξέφρασε τα βαθιά του συλλυπητήρια μετά τον πρόωρο θάνατο του πρώην πρωθυπουργού Σίνζο Άμπε, μετέδωσε η κινεζική κρατική τηλεόραση CCTV, προσθέτοντας ότι ο Κινέζος πρόεδρος είναι «βαθιά θλιμμένος από αυτό τον ξαφνικό θάνατο».

Αυστηρός έλεγχος των όπλων

Τοπικοί αξιωματούχοι του κυβερνώντος Φιλελεύθερου Δημοκρατικού Κόμματος (LDP) διευκρίνισαν ότι δεν είχαν λάβει καμία απειλή πριν την επίθεση.

Η δολοφονία του Άμπε έφερε στο προσκήνιο το θέμα της ασφάλειας των δημόσιων προσώπων στην Ιαπωνία, όπου είναι συνηθισμένο οι πολιτικοί να πραγματοποιούν συγκεντρώσεις έξω από σταθμούς τραίνων ή σούπερ μάρκετ στη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου.

Στην Ιαπωνία η νομοθεσία για την οπλοκατοχή είναι μεταξύ των πιο αυστηρών παγκοσμίως. Βάσει αυτών των περιορισμών δεν επιτρέπεται στους πολίτες να οπλοφορούν και οι κυνηγοί που διαθέτουν σχετική άδεια επιτρέπεται να έχουν στην κατοχή τους μόνο κυνηγετικά όπλα. Οι ιδιοκτήτες όπλων είναι υποχρεωμένοι να παρακολουθούν μαθήματα, να περνούν από γραπτές εξετάσεις και να υποβάλλονται σε εξέταση της ψυχικής τους κατάστασης, ενώ ελέγχεται και το ποινικό μητρώο τους.

Ασυνήθιστες είναι και οι επιθέσεις με στόχο πολιτικούς. Τα τελευταία 50 χρόνια είναι λιγοστές οι επιθέσεις που σημειώθηκαν, με προεξάρχουσα εκείνη το 2007, όταν δολοφονήθηκε ο δήμαρχος του Ναγκασάκι από έναν κακοποιό, ένα περιστατικό που είχε ως αποτέλεσμα την περαιτέρω αυστηροποίηση των περιορισμών κατά της οπλοκατοχής.

Η τελευταία φορά που δολοφονήθηκε ένας πρώην πρωθυπουργός ήταν το 1936 στη διάρκεια του ακραίου προπολεμικού μιλιταρισμού στη χώρα.