Την τελευταία του πνοή άφησε χθες, Κυριακή (16/1) ο πρώην πρόεδρος του Μάλι Ιμπραήμ Μπουμπακάρ Κεϊτά στο Μπαμακό σε ηλικία 76 ετών έπειτα από μακρά ασθένεια, ενάμισι χρόνο μετά την ανατροπή του από τον στρατό, ο οποίος αψηφά ως ακόμη και σήμερα μέρος της διεθνούς κοινότητας.

Η προεδρία του «IBK» – το αρκτικόλεξο του ονοματεπωνύμου του και ο τρόπος που τον αποκαλούσαν αρκετοί στο Μαλί για συντομία – άρχισε το 2013 και συνέπεσε κατά μεγάλο μέρος της με τον κυκεώνα στον οποίο βρέθηκε η αφρικανική χώρα από το 2012 και πέρα. Ανατράπηκε τον Αύγουστο του 2020 από τον στρατό που, έπειτα από δεύτερο πραξικόπημα, τον Μάιο του 2021, επικαλούνται τώρα τα δεινά που συσσωρεύτηκαν επί των ημερών του για την απόφασή τους να παραμείνουν στην εξουσία για αρκετά χρόνια ακόμη.

«Ο (σ.σ.: πρώην) πρόεδρος (…) πέθανε (χθες) το πρωί στις 09:00 (τοπική ώρα· 11:00 ώρα Ελλάδας) στο σπίτι του» στην πρωτεύουσα, όπου ζούσε, αποκλεισμένος από τη δημόσια ζωή, είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο μέλος της οικογένειάς του, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ. Την πληροφορία επιβεβαίωσαν κατόπιν άλλα μέλη της οικογένειας και του περιβάλλοντός του. Η αιτία του θανάτου του δεν έχει διευκρινιστεί.

Ο θάνατος επήλθε «κατόπιν μακράς ασθένειας», ανέφερε χθες η μεταβατική κυβέρνηση του Σοκέλ Κοκάλα Μαϊγκά, που υπήρξε υπουργός του IBK, προτού μετατραπεί σε αντίπαλό του. Η μεταβατική κυβέρνηση ανέφερε ότι πληροφορίες για την κηδεία του «επιφανή θανόντα» θα δημοσιοποιηθούν με «μεταγενέστερη ανακοίνωση».

Σε συνέντευξή του που μεταδόθηκε το βράδυ του Σαββάτου από την κρατική τηλεόραση ο πρωθυπουργός επέκρινε με οξύτητα την προεδρία Κεϊτά, η οποία κατ’ αυτόν οδήγησε πολλούς πολίτες να ξεσηκωθούν και στη «διάλυση» του κράτους, τη διαφθορά, την ατιμωρησία. Καταφέρθηκε εξάλλου επί μακρόν εναντίον της Γαλλίας, με την οποία ο IBK συνεργαζόταν στενά. Αναφερόμενος, χωρίς να καταβάλει ιδιαίτερη προσπάθεια να το κρύψει, στην άλλοτε επικυρίαρχη αποικιακή δύναμη, ο πρωθυπουργός κατηγόρησε «ορισμένες χώρες» πως ώθησε τα κράτη της δυτικής Αφρικής να επιβάλουν σκληρές κυρώσεις στο Μαλί «για να ξεκαθαρίσουν στην πραγματικότητα άλλους λογαριασμούς με την κυβέρνηση» στο Μπαμακό.