Για την αδυναμία του στους ελληνικούς χορούς μίλησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Τζόρτζιο Παρίζι, ο φετινός νικητής του βραβείου Νόμπελ Φυσικής.

«Προσέγγισα τυχαία τους ελληνικούς χορούς, παρακολουθώντας μαθήματα του Αντρέα Πελίτσια Γανωτάκη, σε σύνδεσμο της Ρώμης. Οι ελληνικού χοροί σου ξυπνούν πάθος, σε αντίθεση με ιταλικούς παραδοσιακούς χορούς (όπως το σαλταρέλο και την μανφρίνα) οι οποίοι δεν είναι, πλέον, πραγματικά “ζωντανοί”», δήλωσε ο επιστήμονας.

Όπως είπε, «μόνον η ιταλική ταραντέλα είναι κάτι αντίστοιχο με αυτούς που χορεύονται στην Ελλάδα».

«Στην χώρα σας συμμετέχει στο χορό όλο το χωριό, ομαδικά, συχνά σε κύκλο. Ανάλογα με τα διάφορα μέρη, “σέρνει” το χορό ο παπάς ή ο πιο ηλικιωμένος του χωριού. Μαζί τους, ξεφαντώνουν και μικρά παιδιά, τεσσάρων ή πέντε ετών», συνέχισε ο φυσικός.

Και πρόσθεσε: «Οι ελληνικοί χοροί είναι χιλιάδες και δεν σταματάς ποτέ να μαθαίνεις» διότι «οι πιο γνωστοί μπορεί να είναι περίπου πενήντα, αλλά οι λιγότερο διαδεδομένοι είναι άπειροι». Ο Τζόρτζο Παρίζι αναφέρθηκε, χαρακτηριστικά, «στο Τάι-τάι, που χορεύεται την Μεγάλη Τρίτη».

Πρόκειται, κατά τον λαογράφο Δημ. Λουκάτο για έναν «ιδιάζων» τοπικό χορό της Θεσσαλίας που χορεύεται από άνδρες και γυναίκες μόνο κατά την Τρίτη του Πάσχα. Ονομάζεται «τάι τάι» πιθανώς από τις επαναλαμβανόμενες συλλαβές του «τ’ αϊνέβενε», λέξης που υπάρχει στο δεύτερο στίχο του τραγουδιού, σημειώνει το ΑΠΕ ΜΠΕ.

Κλείνοντας τις δηλώσεις του στο Αθηναϊκό / Μακεδονικό Πρακτορείο, ο νομπελίστες επεσήμανε: «Το να χορεύεις, το να μαθαίνεις όλους αυτούς τους ελληνικούς παραδοσιακούς χορούς, σου προκαλεί μεγάλη ευχαρίστηση. Ενώνεσαι με μια μεγάλη ομάδα ανθρώπων και χάρη στις διάφορες κινήσεις, γνωρίζεις και αγαπάς πολύ περισσότερο όλη αυτή την παράδοση».

Ποιοι και γιατί έλαβαν το φετινό βραβείο Νόμπελ Φυσικής

Υπενθυμίζεται πως το φετινό Νόμπελ Φυσικής απονεμέθηκε σε τρεις επιστήμονες, ένας εκ των οποίων ο κ. Παρίζι, για «την πρωτοποριακή συμβολή στην κατανόησή μας περίπλοκων φυσικών συστημάτων».

Ειδικότερα, το βραβείο Νόμπελ Φυσικής 2021 απονέμεται το μισό από κοινού στους Syukuro Manabe και Klaus Hasselmann «για τη φυσική μοντελοποίηση του κλίματος της Γης, την ποσοτικοποίηση της μεταβλητότητας και την αξιόπιστη πρόβλεψη της υπερθέρμανσης του πλανήτη» και το άλλο μισό στον Τζόρτζιο Παρίσι «για την ανακάλυψη της αλληλεπίδρασης διαταραχής και διακυμάνσεων στα φυσικά συστήματα από ατομικές σε πλανητικές κλίμακες».