Τη διεξαγωγή έρευνας σχετικά με την δημοσίευση ενός σκίτσου που φέρεται να απεικονίζει τον προφήτη Μωάμεθ σε επίσημη εφημερίδα της Παλαιστινιακής Αρχής διέταξε ο παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς.

Ένα σκίτσο, το οποίο δημοσιεύτηκε την Κυριακή στην εφημερίδα al-Hayat al-Jadidah, που εδρεύει στην Δυτική Όχθη, απεικονίζει έναν άνδρα με κελεμπία καθισμένο πάνω στη Γη να προσεγγίζει μία σακούλα σε σχήμα καρδιάς που έχει μέσα σπόρους αγάπης για να τους σκορπίσει στον κόσμο. Η λεζάντα γράφει: «Ο Προφήτης μας Μωάμεθ».

Ο σκιτσογράφος Μοχάμεντ Σαμπάνεχ, ο οποίος είναι μουσουλμάνος, δήλωσε ότι δεν είχε κακή πρόθεση. Ο εικονιζόμενος -όπως έγραψε ο δημιουργός του σκίτσου στη σελίδα του στο Facebook- δεν είναι ο Μωάμεθ αλλά «ένα σύμβολο της ανθρωπότητας που έχει φωτιστεί από τη συνεισφορά του Προφήτη Μωάμεθ».

Ο Σαμπάνεχ, ένας από τους πιο καταξιωμένους παλαιστίνιους σκιτσογράφους σε μία κοινωνία που, όπως σημειώνει το Reuters, επαινεί τους σκιτσογράφους της για την αιχμηρή κριτική που ασκούν στο Ισραήλ, έχει εμπλακεί και στο παρελθόν σε διαμάχη περί της ελευθερίας του λόγου.

Φυλακίστηκε από το Ισραήλ για πέντε μήνες και τον περασμένο χρόνο του επιβλήθηκε πρόστιμο «για επαφές με εχθρικούς παράγοντες» και- όπως ο ίδιος, αλλά και οι υποστηρικτές του είχαν πει- το Ισραήλ επιχείρησε να φιμώσει τα καυστικά του σκίτσα.

Δεν έχουν διατυπωθεί δημόσιες απειλές εναντίον του Σαμπάνεχ, ο οποίος ευχαρίστησε διαδικτυακά τους υποστηρικτές του.

«Παρότι αντιμετώπισα μία ερευνητική επιτροπή, αγαπώ αυτή τη χώρα», έγραψε σήμερα.

Σε τηλεγράφημά του αργά χθες το βράδυ, το επίσημο παλαιστινιακό πρακτορείο ειδήσεων WAFA μετέδωσε ότι ο Αμπάς διέταξε «την άμεση διεξαγωγή έρευνας».

Το πρακτορείο μετέδωσε δήλωσή του με την οποία επικαλείται «την ανάγκη να ληφθούν αποτρεπτικά μέτρα εναντίον των υπευθύνων αυτού του φοβερού λάθους, από σεβασμό προς τα ιερά θρησκευτικά μας σύμβολα και κυρίως ανάμεσά τους τους προφήτες».

Το Ισλάμ απαγορεύει την απεικόνιση του Μωάμεθ. Η απόφαση αυτή του παλαιστίνιου προέδρου ελήφθη πριν ακόμη συμπληρωθεί ένας μήνας από τη συμμετοχή του, μαζί με άλλους διεθνείς ηγέτες, στην ογκώδη πορεία υπέρ της ελευθερίας του λόγου που πραγματοποιήθηκε στο Παρίσι λίγο μετά τις πολύνεκρες επιθέσεις στα γραφεία της εβδομαδιαίας εφημερίδας Charlie Hebdo, η οποία δημοσίευσε σατιρικά σκίτσα του Μωάμεθ, σημειώνει το Reuters.