Η Ευρώπη πρέπει να προετοιμάσει ένα μακροπρόθεσμο σχέδιο για τη νόμιμη υποδοχή μεταναστών και προσφύγων, το μόνο μέσο για να αποφευχθούν νέες τραγωδίες στη Μεσόγειο, δήλωσε σήμερα από τη Ρώμη ο Φρανσουά Κρεπό, ειδικός εισηγητής του ΟΗΕ για τα δικαιώματα των μεταναστών.

«Οι μετανάστες θα έρχονται με κάθε τρόπο. Οι διακινητές ευημερούν γιατί υπάρχει αγορά και αυτή η αγορά υπάρχει επειδή έχουμε εγείρει εμπόδια», δήλωσε ο Κρεπό στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου έπειτα από μια τριήμερη επίσκεψη στη Ρώμη.

Την ώρα που τουλάχιστον 17 μετανάστες που επέβαιναν σε μια φουσκωτή λέμβο έχασαν τη ζωή τους χθες Πέμπτη νότια του ιταλικού νησιού Λαμπεντούζα, προφανώς από τη δίψα και την πείνα, ο Κρεπό εξέφρασε την ανησυχία του ότι τέτοιου είδους περιστατικά θα αυξηθούν με το τέλος της επιχείρησης Mare Nostrum.

Η επιχείρηση αυτή που διεξήγαγαν από τον Οκτώβριο του 2013 οι ιταλικές αρχές και είχε στόχο τη διάσωση μεταναστών στη μεσόγειο, αποτέλεσε «μια εξαιρετική προσπάθεια» από την πλευρά της Ιταλίας και ένα βήμα «πολύ γενναίο πολιτικά, τόσο απέναντι στην ιταλική κοινή γνώμη, όσο και σε κάποιες ευρωπαϊκές χώρες», υπογράμμισε ο ειδικός εισηγητής του ΟΗΕ, ενώ παράλληλα δήλωσε απογοητευμένος που καμία ευρωπαϊκή χώρα δεν υποστήριξε τη Ρώμη.

Ο Κρεπό εξέφρασε την αγανάκτησή του για τις δηλώσεις «αξιωματούχων άλλων ευρωπαϊκών πρωτευουσών», οι οποίοι λένε ότι τέτοιου είδους επιχειρήσεις ωθούν και άλλους μετανάστες να αποπειραθούν το επικίνδυνο ταξίδι.

«Μακροπρόθεσμα δεν πιστεύω ότι η Ευρώπη θα μπορέσει να αποφύγει μια κοινή πολιτική μετακίνησης των μεταναστών», σχολίασε. «Δεν μπορούμε να έχουμε τρία εκατομμύρια Σύρους μετανάστες σε καταυλισμούς στην πόρτα μας και να ελπίζουμε ότι θα μείνουν εκεί για να σαπίσουν. Θα έρθουν», πρόσθεσε.

«Θα ήταν καλύτερο να οργανωθούμε, να καταγράψουμε τους ανθρώπους και να τους μοιράσουμε στις χώρες της Ευρώπης (…) Θα ήταν ακόμη καλύτερο να έχουμε ένα οργανωμένο σχέδιο για τα επόμενα χρόνια», υπογράμμισε ο Κρεπό.

Παράλληλα ζήτησε να δημιουργηθούν νόμιμοι μηχανισμοί μετανάστευσης για τους χαμηλόμισθους εργαζόμενους: «Κανένας πολιτικός δεν μπορεί να το πει, όμως τους χρειαζόμαστε για να μαζεύουν τις τομάτες και να φροντίζουν τους ηλικιωμένους».