Στο τέλος του 2021 ή στις αρχές του νέου έτος αναμένεται να διεξαχθεί το δημοψήφισμα για τον νόμο που περιορίζει τη διδασκαλία στα σχολεία θεμάτων ομοφυλοφιλίας και διεμφυλικών όπως επεσήμανε τη Πέμπτη (22/7) ο επιτελάρχης του πρωθυπουργού Βίκτορ Ορμπάν.

Ο Ούγγρος πρωθυπουργός ανακοίνωσε το σχέδιο για το δημοψήφισμα χθες, Τετάρτη.

Την περασμένη εβδομάδα η Ευρωπαϊκή Ένωση ξεκίνησε νομικές ενέργειες σε βάρος της Ουγγαρίας για τα μέτρα αυτά, τα οποία περιλαμβάνονται σε τροπολογίες σε νόμους για την εκπαίδευση και την προστασία του παιδιού. Εφόσον τελεσφορήσουν, οι Βρυξέλλες θα μπορούσαν να διακόψουν τη χρηματοδότηση της Ουγγαρίας αν διατηρηθούν οι περιορισμοί.

«Για την Ουγγαρία, υπάρχουν πολύ περισσότερα επιχειρήματα υπέρ του να είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης παρά εναντίον. Η ένταξη στην ΕΕ ήταν η σωστή απόφαση, ήταν προς το εθνικό μας συμφέρον και παραμένει» ανέφερε ο προσωπάρχης του πρωθυπουργού της χώρας Γκέργκελι Γκούλας όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων επικαλούμενο ουγγρικά ΜΜΕ.

«Η Ουγγαρία πιστεύει ότι έχει το δικαίωμα να σχολιάσει αυτό που αποκάλεσε “κανόνες του κλαμπ” και να λαμβάνει από μόνη της αποφάσεις για θέματα στα οποία δεν έχει παραχωρήσει εξουσία στους θεσμούς της ΕΕ» διαμήνυσε.

Απαντώντας σε ερώτηση για το δημοψήφισμα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είπε ότι δεν παρεμβαίνει στις επιλογές χάραξης πολιτικής των χωρών μελών, αν και θεωρεί πως ο ουγγρικός νόμος εισάγει διακρίσεις.

Βάσει των μέτρων, που έχουν προκαλέσει ανησυχία στην κοινότητα ΛΟΑΤΚΙ, απαγορεύεται η χρήση υλικού που θεωρείται ότι προωθεί την ομοφυλοφιλία και την αλλαγή φύλου στα σχολεία, προκειμένου να αποφευχθεί η παιδική κακοποίηση, όπως δηλώνεται.

Επικρίσεις για τις μεταρρυθμίσεις: Το 46% των Ούγγρων υποστηρίζει τον γάμο μεταξύ ατόμων του ιδίου φύλου

Αρκετές οργανώσεις ατομικών δικαιωμάτων επέκριναν τις μεταρρυθμίσεις του Ορμπάν και μια δημοσκόπηση του ινστιτούτου Ipsos τον περασμένο μήνα έδειξε πως το 46% των Ούγγρων υποστηρίζει τον γάμο μεταξύ ατόμων του ιδίου φύλου.

Ο Γκούλας παράλληλα ανέφερε πως η Ουγγαρία εξακολουθεί να βρίσκεται σε συνομιλίες με την Επιτροπή για το εθνικό πρόγραμμα ανάκαμψης από την πανδημία, πρόσθεσε όμως πως η κυβέρνηση θα αρχίσει να προχρηματοδοτεί σχέδια από τον εθνικό προϋπολογισμό.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απαρίθμησε σοβαρές ανησυχίες για το κράτος δικαίου στην Πολωνία και την Ουγγαρία σε έκθεση που δόθηκε στη δημοσιότητα προχθές, Τρίτη, η οποία θα μπορούσε να βοηθήσει να ληφθεί απόφαση για το αν θα λάβει δισεκ. ευρώ από ταμεία της ΕΕ ως βοήθεια για την ανάκαμψη από την πανδημία.