Ο υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, Τζον Κέρι, επισκέπτεται σήμερα την Ινδονησία, την πολυπληθέστερη μουσουλμανική χώρα του κόσμου, στο πλαίσιο των προσπαθειών του να ενθαρρύνει τα κράτη της νοτιοανατολικής Ασίας να εντείνουν τις προσπάθειές τους για την αντιμετώπιση της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος.

Ο επικεφαλής της διπλωματίας των ΗΠΑ ήταν ανάμεσα στους ξένους ηγέτες οι οποίοι παραβρέθηκαν στην τελετή ορκωμοσίας του Τζόκο Ουιντόντο, του πρώτου προέδρου στην σύγχρονη ιστορία της Ινδονησίας ο οποίος δεν έχει κανέναν απολύτως δεσμό με την πολιτική και στρατιωτική ελίτ η οποία παρέμεινε στην εξουσία μετά την πτώση του δικτάτορα Σουχάρτο το 1998.

Με την ευκαιρία αυτή ο Κέρι είχε διμερείς επαφές για να ενθαρρύνει ανώτατους αξιωματούχους χωρών της περιοχής να εντείνουν τη συμβολή τους στις προσπάθειες εναντίον της μεγεθυνόμενης απειλής του ΙΚ.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης που είχε με τον πρωθυπουργό της Μαλαισίας Νατζίμπ Ράζακ, ο Κέρι τον ευχαρίστησε για τις «σημαντικές δημόσιες τοποθετήσεις της Μαλαισίας» με τις οποίες η Κουάλα Λουμπούρ καταδίκασε τη δράση του ΙΚ, αλλά και για την υποστήριξη από μέρους της Μαλαισίας μιας απόφασης του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών που έχει στόχο να αντιμετωπιστεί η απειλή των εξτρεμιστών οι οποίοι εντάσσονται στις τάξεις του ΙΚ.

Η αστυνομία της Μαλαισίας ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα ότι συνέλαβε 13 πρόσωπα τα οποία υπάρχουν υποψίες ότι σχετίζονται με το ΙΚ, αυξάνοντας σε 36 τον αριθμό των συλληφθέντων από την αρχή της χρονιάς στη χώρα αυτή για σχέσεις με τους τζιχαντιστές.

Εκτός του Ράζακ, ο Κέρι ήταν προγραμματισμένο να κάνει συναντήσεις με τον πρόεδρο Ουιντόντο, τον πρωθυπουργό της Σιγκαπούρης Λι Χσιέν Λουνγκ, τον σουλτάνο του Μπρουνέι και τον υπουργό Εξωτερικών των Φιλιππίνων Άλμπερτ ντελ Ροσάριο.

Η έλξη που ασκεί το ΙΚ δημιουργεί φόβους για την ανάδυση μιας νέας γενιάς εξτρεμιστών έτοιμων να πολεμήσουν στις τάξεις του, αλλά και να διαπράξουν επιθέσεις στις δικές τους χώρες.

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ, που έχει τεθεί επικεφαλής ενός διεθνούς συνασπισμού, πολλαπλασιάζει τις αεροπορικές επιδρομές εναντίον θέσεων του ΙΚ, το οποίο έχει καταλάβει τεράστιες εκτάσεις στο Ιράκ και στη Συρία.

Εξάλλου ο Τζον Κέρι εκτίμησε ότι θα ήταν «ανεύθυνο» να μην χορηγηθεί βοήθεια στους Σύρους Κούρδους οι οποίοι μάχονται εναντίον του ΙΚ στην Κομπάνι, μια πόλη στα σύνορα της Συρίας και της Τουρκίας, μετά την παράδοση όπλων από τις ΗΠΑ.

«Θα ήταν ανεύθυνο για εμάς, και ταυτόχρονα ιδιαίτερα δύσκολο από ηθικής πλευράς, να γυρίσουμε την πλάτη σε μια κοινότητα που πολεμάει το ΙΚΙΛ (σ.σ. προγενέστερη ονομασία του ΙΚ)», είπε ο Κέρι.

«Πρόκειται για μια στιγμή κρίσης, μια κατάσταση εκτάκτου ανάγκης», υπογράμμισε ο Κέρι κατά τη συνάντησή του με τον ΥΠΕΞ των Φιλιππίνων ντελ Ροσάριο και επέμεινε πως η απόφαση να δοθούν όπλα στους υπερασπιστές της Κομπάνι δεν συνιστά «αλλαγή της πολιτικής» των ΗΠΑ.

Ο Κέρι τόνισε πάντως πως αντιλαμβάνεται τις προκλήσεις τις οποίες αντιμετωπίζει η Τουρκία με δεδομένη τη σχέση των Σύρων Κούρδων με το Εργατικό Κόμμα Κουρδιστάν (PKK), μια οργάνωση που η Άγκυρα θεωρεί τρομοκρατική, αλλά επέμεινε ότι δεν θα ήθελε το Κομπάνι να μετατραπεί σε ένα «φρικτό παράδειγμα» των συνεπειών της άρνησης δυνάμεων που «είναι ικανές» και θα μπορούσαν να βοηθήσουν να «το πράξουν».

Εξάλλου, ένας Αμερικανός αξιωματούχος είπε ότι ο Κέρι επρόκειτο να καλέσει τον Ουιντόντο να παγώσει τους οικονομικούς πόρους εξτρεμιστών στην Ινδονησία.