«Χώρες όπως το Μαυροβούνιο, η Βόρεια Μακεδονία και η Σερβία εξαρτώνται ολοένα και περισσότερο από την Κίνα, η οποία τους χορηγεί αφειδώς πιστώσεις για έργα υποδομής», γράφει η Frankfurter Rundschau με τίτλο «Η Κίνα απλώνει το χέρι στα δυτικά Βαλκάνια».

Όπως αναφέρει η DW, η γερμανική εφημερίδα επισημαίνει: «Η αρνητική πλευρά των επενδύσεων είναι ότι οι χώρες της περιοχής πνίγονται στα χρέη αυξάνοντας έτσι την εξάρτηση από το Πεκίνο. Έκθεση της ιταλικής τράπεζας Unicredit δείχνει ότι το μέγεθος των πιστώσεων είναι «αρκετά μεγάλο» σε σχέση με το ΑΕΠ. Το 2020 τα κινεζικά δάνεια έφθασαν στη Βοσνία Ερζεγοβίνη στο 3,4% του ΑΕΠ, στη Σερβία το 7%, στη Βόρεια Μακεδονία στο 7,5% και στο Μαυροβούνιο αγγίζουν το 21%.

Οι συντάκτες της έκθεσης θεωρούν ότι η ΕΕ αυξάνοντας τις επενδύσεις σε έργα υποδομής στη περιοχή θα μπορούσε να βάλει φρένο στα κινεζικά σχέδια. Στις χώρες των δυτικών Βαλκανίων οι ειδικοί της Unicredit συστήνουν να αρχίσουν το δανεισμό από διαφορετικές χώρες πριν τα ποσά αποπληρωμής των πιστώσεων στην Κίνα διογκωθούν υπερβολικά».