Την Ινδία θα επισκεφθεί στο τέλος Απριλίου ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον, στην πρώτη μείζονα επίσκεψή του στο εξωτερικό μετά την αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ.

Ο Τζόνσον είχε προγραμματίσει επίσκεψη στην Ινδία τον Ιανουάριο, με στόχο την επίσπευση των εμπορικών συνομιλιών μεταξύ των δύο χωρών, αλλά αναγκάστηκε να την αναβάλει εξαιτίας της έξαρσης των περιστατικών μόλυνσης από την πανδημία COVID-19 στη Βρετανία, όπως υπενθυμίζει το ΑΜΠΕ.

Την περίοδο εκείνη το γραφείο του είχε ανακοινώσει ότι ο ίδιος ήλπιζε στον επανακαθορισμό του χρόνου της επίσκεψης πριν η Βρετανία φιλοξενήσει μία διάσκεψη της ομάδας χωρών G7 τον Ιούνιο, στην οποία αναμένεται να παραβρεθεί, ως επισκέπτης, ο Ινδός πρωθυπουργός Ναρέντρα Μόντι.

Η κυβέρνηση Τζόνσον έχει ανακοινώσει ότι θα στρέψει την προσοχή της στην περιοχή της Ινδίας και του Ειρηνικού στο πλαίσιο της ενοποιημένης επανεξέτασης της κυβερνητικής πολιτικής για τα επόμενα χρόνια, τονίζοντας ότι η αναφερόμενη περιοχή σταδιακά εξελίσσεται στο γεωπολιτικό επίκεντρο του κόσμου.

Τον προηγούμενο μήνα, η Βρετανία κατέθεσε επίσημο αίτημα για τη συμμετοχή της στο Σύμφωνο Συνεργασίας για την Περιοχή του Ειρηνικού (CPTPP), υπολογίζοντας ότι με τη συμμετοχή της στην ένωση των 11 χωρών, θα ανοιχθούν νέοι δρόμοι για το εμπόριο, αλλά και την επιρροή της, στη μετά το Brexit εποχή.

Το Λονδίνο έχει καταθέσει επίσης αίτηση ώστε να γίνει εταίρος διαλόγου της Ένωσης των Χωρών της Νοτιοανατολικής Ασίας (ASEAN).

«Επιδιώκουμε εμπορικές συμφωνίες από την Αυστραλία μέχρι τις ΗΠΑ και σε ολόκληρο τον κόσμο –με έμφαση στην περιοχή της Ινδίας και του Ειρηνικού, μία μεγάλη αναπτυξιακή αγορά για το μέλλον» έγραφε τον Δεκέμβριο ο Βρετανός ΥΠΕΞ Ντομινίκ Ράαμπ.