Με συριακές σημαίες και φωτογραφίας του Μπασάρ αλ Άσαντ στα χέρια τους, χιλιάδες Σύροι πρόσφυγες συνέρρευσαν στην πρεσβεία της χώρας τους στη Βηρυτό του Λιβάνου για να ψηφίσουν στο πλαίσιο των προεδρικών εκλογών της 3ης Ιουνίου.

Το τεράστιο πλήθος κατέκλυσε όλους τους δρόμους που οδηγούν στην πρεσβεία στο προάστιο Γιαρζέ, στην ανατολική Βηρυτό, προκαλώντας μποτιλιάρισμα στην πόλη και στα περίχωρά της. Πολλοί κρατούσαν σημαίες της Συρίας, πορτρέτα του Άσαντ και λάβαρα της Χεζμπολάχ, του σιιτικού κινήματος που μάχεται στο πλευρό του συριακού στρατού.

Σύμφωνα με το υπουργείο Εξωτερικών της Συρίας, 40.000 ψηφοφόροι είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους στον Λίβανο και έχουν το δικαίωμα να ψηφίσουν εκ των προτέρων για τις προεδρικές εκλογές. Συνολικά, από τα 3.000.000 των προσφύγων ή των μεταναστών σε άλλες χώρες, έχουν εγγραφεί 200.000 άνθρωποι στους καταλόγους 39 πρεσβειών, ανέφερε η εφημερίδα αλ Ουάταν, επικαλούμενη μια πηγή του υπουργείου.

Όλες οι είσοδοι της Βηρυτού ήταν μπλοκαρισμένες και τα αυτοκίνητα σχημάτιζαν ουρές πολλών χιλιομέτρων. Οι περισσότεροι ψηφοφόροι επέλεξαν να πάνε στην πρεσβεία με τα πόδια όμως πολλοί άλλοι προτίμησαν το λεωφορείο ή το αυτοκίνητό τους, γεγονός που δυσκόλεψε ακόμη περισσότερο την κατάσταση.

Η κυκλοφοριακή συμφόρηση ξεκίνησε από τις 6 το πρωί και ως αποτέλεσμα οι μαθητές της περιοχής δεν κατάφεραν να φτάσουν στα σχολεία τους. Εκτός από την κοσμοσυρροή, το πρόβλημα εντείνεται και από τους ελέγχους που πραγματοποιεί ο στρατός σε πολλά φυλάκια που έχουν στηθεί στο προάστιο. Οι στρατιώτες κατάσχουν οτιδήποτε θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί σε κάποια συμπλοκή, ακόμη και τα ξύλινα κοντάρια των σημαιών.

«Η κορώνα της πατρίδας», «Το λιοντάρι των Αράβων» και «Με την ψυχή και το αίμα μας, θυσιαζόμαστε για σένα», είχαν γράψει ορισμένοι πάνω στις φωτογραφίες του Άσαντ. «Πού είναι τώρα οι Φίλοι της Συρίας; Ας έρθουν να δουν αυτήν την εικόνα» των χιλιάδων ψηφοφόρων, δήλωσε ένας νεαρός αναφερόμενος στον συνασπισμό των δυτικών και αραβικών χωρών οι οποίες υποστηρίζουν τη συριακή αντιπολίτευση.

Η συριακή τηλεόραση διέκοψε πολλές φορές το πρόγραμμά της για να μεταδώσει εικόνες απευθείας από τη Βηρυτό όπου ζουν περίπου ένα εκατομμύριο Σύροι πρόσφυγες. «Οι εκλογές αυτές είναι μια απάντηση σε όλους εκείνους που μιλούσαν για την πτώση της Συρίας. Αυτό δείχνει ότι ο συριακός λαός είναι δεμένος με τη γη του, με την πατρίδα του και με την εθνική κυριαρχία της», δήλωσε στη δημόσια τηλεόραση ο Σύρος πρεσβευτής στον Λίβανο Άλι Αμπντελκαρίμ Άλι.

Δεδομένη θεωρείται η εκλογή του Άσαντ

Στις προεδρικές της 3ης Ιουνίου μετέχουν συνολικά τρεις υποψήφιοι, όμως η εκλογή του Άσαντ θεωρείται δεδομένη. Δικαίωμα ψήφου έχουν περίπου 16 εκατομμύρια άνθρωποι, τόσο εντός, όσο και εκτός Συρίας. Η συριακή αντιπολίτευση και η Δύση χαρακτηρίζουν «φάρσα» αυτές τις εκλογές που θα διεξαχθούν μόνο στις περιοχές που ελέγχει το καθεστώς, μολονότι το υπουργείο Εσωτερικών ανακοίνωσε ότι θα λειτουργήσουν περισσότερα από 9.000 εκλογικά τμήματα «σε όλες τις επαρχίας» της χώρας.

Οι κάλπες θα ανοίξουν στις 7 το πρωί (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας) και θα κλείσουν στις 19:00. Εάν το ζητήσει η εφορευτική επιτροπή, η ψηφοφορία μπορεί να παραταθεί κατά 5 ώρες.

Σύμφωνα με το υπουργείο, οι ψηφοφόροι μπορούν να ψηφίσουν όπου θέλουν, χρησιμοποιώντας την ταυτότητά τους. Αυτό γίνεται προκειμένου να διευκολυνθούν τα 7 εκατομμύρια των εκτοπισμένων.

Θεωρητικά, αυτές είναι οι πρώτες προεδρικές εκλογές στη Συρία εδώ και μισό αιώνα. Τόσο ο Μπασάρ αλ Άσαντ όσο και ο πατέρας του, ο Χάφεζ που κυβέρνησε τη Συρία από το 1970 μέχρι το 2000, εξελέγησαν με δημοψηφίσματα.