Αισιοδοξία ότι η Τεχεράνη και έξι παγκόσμιες δυνάμεις θα καταλήξουν σε μια ευρεία συμφωνία για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα έως τις 20 Ιουλίου εξέφρασε ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν Μοχάμεντ Τζαβάντ Ζαρίφ.

Μιλώντας κατά τη δεύτερη ημέρα του νέου γύρου συνομιλιών μεταξύ του Ιράν και της ομάδας 5+1 (Κίνα, ΗΠΑ, Γαλλία, Βρετανία, Ρωσία και Γερμανία) που πραγματοποιείται στη Βιέννη, ο Ζαρίφ δήλωσε ότι οι διαπραγματεύσεις βαίνουν καλώς μέχρι στιγμής. Όταν ρωτήθηκε αν περιμένει οι διαπραγματευτές να τηρήσουν την προθεσμία, ο Ζαρίφ απάντησε: «Ναι, είμαι αισιόδοξος για τις 20 Ιουλίου».

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής των ιρανών διαπραγματευτών Αμπάς Αραγκσί δήλωσε ότι είναι ακόμη πολύ νωρίς για τη σύνταξη μιας τελικής συμφωνίας.

Οι διαπραγματεύσεις δεν επηρεάζονται από την ουκρανική κρίση μεταξύ της Ρωσίας και των χωρών της Δύσης οι οποίες μετέχουν στην ομάδα 5 +1 στις συνομιλίες με το Ιράν, τόνισε ο Αραγκσί στο περιθώριο των συνομιλιών, μετέδωσε το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων ISNA.

«Είναι ακόμη πολύ νωρίς να προχωρήσουμε σε διαπραγματεύσεις για τη σύνταξη της τελικής συμφωνίας», τόνισε ο Αραγκσί προσθέτοντας ότι οι συνομιλίες θα επαναληφθούν από τις 7 έως τις 9 Απριλίου, πιθανόν στη Βιέννη.

Οι πρακτικές ανάγκες του Ιράν ενόψει μιας συμφωνίας για το μέγεθος και τις διαστάσεις του εμπλουτισμού ουρανίου, είναι το δυσκολότερο σημείο των διαπραγματεύσεων.

Όσον αφορά το ευαίσθητο θέμα του αντιδραστήρα του Αράκ, ο κύριος διαπραγματευτής επανέλαβε ότι η Τεχεράνη επιθυμεί να άρει τις ανησυχίες της Δύσης, τονίζοντας όμως ότι η έρευνα και ανάπτυξη στο Αράκ δεν θα σταματήσουν.

Και οι δύο πλευρές έχουν υποβάλει προτάσεις για πυρηνική συνεργασία, κυρίως για «τους αντιδραστήρες ελαφρού ύδατος, την πυρηνική ιατρική, τα νέα καύσιμα, την έρευνα και την ανάπτυξη στον τομέα της πυρηνικής που εφαρμόζεται στη γεωργία», πρόσθεσε.

Στην Ουάσινγκτον, 83 αμερικανοί γερουσιαστές απέστειλαν επιστολή την Τρίτη στον πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα για να θέσουν τους όρους τους σε οποιαδήποτε τελική συμφωνία για τα πυρηνικά του Ιράν, υπενθυμίζοντας ότι η Ισλαμική Δημοκρατία δεν έχει κανένα εγγενές δικαίωμα στον εμπλουτισμό ουρανίου. Ζήτησαν επίσης την παύση λειτουργίας του αντιδραστήρα του Αράκ και την πραγματοποίηση ελέγχων στις ιρανικές πυρηνικές εγκαταστάσεις.