Οι εργαζόμενοι της πορτογαλικής εταιρίας διαχείρισης απορριμμάτων Valorsul άρχισαν σήμερα τετραήμερη απεργία κατά του σχεδίου ιδιωτικοποίησης της εν λόγω εταιρίας. Η κινητοποίηση των εργαζομένων αναμένεται να δυσχεράνει έντονα την αποκομιδή των απορριμμάτων στη Λισαβόνα καθώς και στα περίχωρα της.

Η συμμετοχή στην απεργία άγγιξε το 80%, σύμφωνα με τα συνδικάτα του τομέα. Οι δήμοι κάλεσαν τους δημότες να μην βγάζουν στο δρόμο τα απορρίμματα τους.

Ο δήμαρχος της Λούρες, στην οποία εδρεύει η Valorsul δήλωσε «Μπορούμε να αδειάσουμε τους κάδους μόνο αν ξέρουμε που θα βάλουμε τα σκουπίδια».

Ο δήμαρχος της Λούρες εκπροσωπεί και άλλους 19 δήμους, οι δήμαρχοι των πόλεων αυτών, μεταξύ τους ο Αντόνιο Κόστα της Λισαβόνας, είναι αντίθετοι στην ιδιωτικοποίηση της Valorsul, της οποίας οι δήμοι είναι μειοψηφούντες μέτοχοι μαζί με την EGF που κατέχει πάνω από το 55%. Οι δήμαρχοι εκφράζουν την έντονη ανησυχία τους για την τύχη των 380 εργαζομένων στην εταιρία και φοβούνται αύξηση του τιμολογίου.

Η πορτογαλική κυβέρνηση είχε ανακοινώσει ότι στα τέλη Ιανουαρίου θα προβεί στην ιδιωτικοποίηση του 100% της EGF (Empresa geral do Fomento), μιας δημόσιας εταιρίας ειδικευμένης στην αποκομιδή και επεξεργασία των οικιακών απορριμμάτων. Η ιδιωτικοποίηση αυτή αναμένεται να αποφέρει πάνω από 170 εκατομμύρια ευρώ στα ταμεία του πορτογαλικού κράτους.

Πολλές είναι οι εταιρίες που έχουν ήδη εκδηλώσει ενδιαφέρον για την εξαγορά της, μεταξύ των οποίων οι βραζιλιάνικες Solvi και Odebrecht καθώς και η κινεζική Sound Global.

Η δημόσια εταιρία EGF δραστηριοποιείται σε 174 δήμους και παρέχει τις υπηρεσίες τις σε 6,4 εκατομμύρια κατοίκους που είναι στο 60% του πληθυσμού της Πορτογαλίας.

(Φωτογραφία αρχείου)